Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Тръмп изпълни закана си - обяви извънредно положение на границата с Мексико · Президентът призова да се смени радикално политическата среда · Крадци в Канада задигнаха 30 тона вода от айсберг, използвана за водка · Германия: Китай да влезе в договора за премахване на ракети · Обама щеше да започне война с КНДР, обяви Тръмп · Борисов : Светът е страшно несигурен ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Съб 16 Фев 2019, 01:40
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Министър Велизар Шаламанов
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 2 [20 Мнения]   Иди на страница: 1, 2 Следваща
Автор Съобщение
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 08 Авг 2014, 08:07    Заглавие:  Министър Велизар Шаламанов  

6 август 2014 г.
На церемония по приемането на поста министър на отбраната Велизар Шаламанов очерта приоритетите, върху които ще се фокусира

„Приоритетите, върху които ще се фокусираме в сферата на отбраната са насочени към подготовката на визия „България в НАТО – 2020“ и представянето на страната на срещата на върха на Алианса в Уелс, както и разработването на национална програма за достигне на ниво от 2% от БВП за отбрана и поне 15-20% от тях за инвестиции в способности, в укрепване на капацитета на армията“. Това заяви новоназначеният министър на отбраната Велизар Шаламанов на тържествената церемония по приемане на министерския пост. Тя се проведе днес, 6 август, в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната и на нея присъстваха ръководният състав на Въоръжените сили, директори на дирекции във ведомството и ръководители на структури на пряко подчинение на министъра. Министър Шаламанов открои като намерения също задълбочаването на сътрудничеството с индустрията и с академичния сектор и активирането на работата на Индустриалния форум, както и укрепването на капацитета на администрацията като цяло, развитието на електронното управление и киберсигурността. Ще бъде ускорена и акредитацията на Центъра на компетентност по управление на кризи като основен принос на България с експертиза и специализация в рамките на трансформацията на Алианса.

„Моята увереност, че ще се справим с предизвикателствата произтичат от доверието, което имам в ръководния екип на армията“, подчерта министър Шаламанов.

Конкретен план за действие ще бъде изработен в следващите 10 дни. Министър Шаламанов обяви и структурата на своя екип, който ще включва двама заместник-министри - по отбранителна политика и по управление на ресурсите, началник на политическия кабинет и съветници - по отбранителна политика, по юридически въпроси и по връзки с медиите. Основните принципи в дейността на новоназначеното ръководство ще бъдат екипност в работата, взаимодействие между гражданската и военната експертиза, ориентираност към резултати, стратегически фокус, отчетност и контрол на изразходваните финансови и човешки ресурси. „Прозрачността към медиите и към обществото е изключително важна“, посочи министър Шаламанов. По думите му екипът ще работи за ускоряване на реализацията на идеите, заложени в приетата от Народното събрание Бяла книга за отбраната и въоръжените сили, както и за по-тясно сътрудничество с НАТО и с ЕС в рамките на региона.

По традиция досегашният министър на отбраната Ангел Найденов връчи на новоназначения министър на отбраната Велизар Шаламанов икона на закрилника на Българската армия Св. Георги Победоносец. Той посочи три основни предизвикателства, които стоят пред новото ръководство – намаления бюджет, участието на специализирани модули от Българската армия в подпомагане на населението и на местните и регионалните власти, както и развитието на кризата в Украйна. „Вие ще имате възможността да работите с достойни хора в лицето на командването на Българската армия и Въоръжените сили и ръководителите на специализираните дирекции в Министерството на отбраната“, посочи досегашният министър на отбраната и пожела успешна работа на новия ръководен състав.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 13 Авг 2014, 19:53    Заглавие:  

13 август 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов: Няма да има отстъпление от постигнатото по отношение на политиката по доходите


Министърът на отбраната Велизар Шаламанов се срещна днес, 13 август, с председателя на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ Георги Братованов и председателя на Националния синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа” Тодор Воденов. Министър Шаламанов представи заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова, която ще бъде председател на Отрасловия съвет за социално сътрудничество и на Съвета по условията на труд в Министерството на отбраната. Той запозна синдикалните лидери с приоритетите в работата на неговия екип.

„Нашето намерение е да работим максимално отрито с вас“, каза министър Шаламанов. Той посочи, че при разработването на националната програма за достигането на 2% от БВП за отбрана ще очаква и предложенията на синдикатите. В програмата ще бъдат разработени предимно икономически аспекти на развитието на въоръжените сили, като целта е 15-20% от разходите за отбрана да бъдат осигурени за инвестиции и модернизация. „Аз имам амбицията националната програма да наблегне на превъоръжаването, на модернизацията на въоръжените сили в рамките на един увеличаващ се бюджет, който трябва да бъде добре структуриран, за да осигури инвестиции“, посочи министърът на отбраната.

„Няма да има отстъпление от постигнатото по отношение на политиката по доходите“, каза министър Шаламанов. Важен приоритет остава и подобряването на условията на труд като ръководството на Министерството на отбраната ще разчита на активността на синдикатите в тази област.

Бяха обсъдени състоянието на 18-те търговски дружества към Министерството на отбраната и Прегледът на структурите на въоръжените сили. Министър Шаламанов посочи, че прегледът ще приключи до края на септември, както е планирано.

Новият ръководен екип в Министерството на отбраната ще се стреми към максимална откритост в диалога със синдикатите.

В срещата участваха още началникът на политическия кабинет Илия Налбантов и директорът на дирекция „Социална политика“ полковник Атанас Милин.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 15 Авг 2014, 19:13    Заглавие:  

14 август 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов: Основен приоритет е активната роля и достойното участие на България в процесите в НАТО и ЕС


Нашият основен приоритет е завръщане на България в центъра на НАТО, в центъра на Европейския съюз, с много по-активна роля, с достойно участие в процесите в тези два съюза. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов при представянето на приоритетите, по които ще работи Министерството на отбраната в следващите два месеца, както и на екипа му.

Министър Велизар Шаламанов отбеляза усложнената среда за сигурност, свързана със събитията в Украйна и в Близкия Изток, продължаващото напрежение между НАТО, Европейския съюз и Русия, включително и в търговски план. „Това са събития, които изискват по-голямо внимание към сигурността, и по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз“, заяви министърът на отбраната.

Предстои Срещата на върха на Алианса на 4 и 5 септември в Уелс, за която се изготвя визия „България в НАТО до 2020 г.“. „Тази визия трябва да открои основните стъпки, които България ще направи, за да повиши своите способности в рамките на инициативите на Алианса, както и евроатлантическата солидарност, която очакваме от Алианса, в усложнената среда за сигурност“, заяви министър Велизар Шаламанов. „Знакова стъпка в тази посока е ангажиментът за ускорена акредитация на Центъра за компетентност по управление на кризи и възстановяване“, посочи министър Шаламанов.

„Най-важната цел пред нас е да изготвим национална програма. Акцентът в тази програма е да покажем как инвестициите в отбраната (при достигане на разходи за отбраната 2 % от Брутния вътрешен продукт, и вътрешна структура на този бюджет, осигуряващ от 15 до 20 % за инвестиции), ще подобрят способностите на армията и степента на интеграция на взаимодействие със съюзниците в НАТО и ЕС, ще доведат до технологично обновление в страната, стимул за създаване на нови работни места, възможност за коопериране на българската индустрия и академичен сектор с високотехнологичните компании в страни от НАТО и ЕС“, посочи министър Велизар Шаламанов.

„Разчитам на професионалното ръководство в Министерството на отбраната“, каза военният министър Велизар Шаламанов. „В този кратък период, нашата задача е да им помогнем да се справят със задачите по гарантиране на въздушната и морска сигурност, киберсигурност, подпомагане на гражданските власти, участие в операции, справяне в трудната финансова ситуация“, заяви министър Велизар Шаламанов.

„Взимаме всички мерки - да не допуснем разстройване на системата, но я заварваме в доста критично финансово състояние“ – подчерта министър Велизар Шаламанов.

С актуализацията на бюджета, приета в последния ден от Народното събрание, ще бъдат отрязани над 90 млн. лв. от средствата за отбрана, което затруднява много от плащанията по договорите за възстановяване на техниката. Като пример бе посочено задължението в размер на 14 млн. лв. по договора за ремонт на двигатели за МиГ – 29, чието плащане ще бъде отложено.

Министър Велизар Шаламанов представи екипа си. Заместник-министърът на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова ще отговаря по въпроси, свързани с управление на ресурсите, социалната политика, икономически дейности. Другият заместник-министър на отбраната е Павел Анастасов, който ще работи по въпросите, свързани с НАТО, както и по регионални въпроси. Началник на кабинета на министъра е Илия Налбантов. Министър Велизар Шаламанов ще има четирима съветници – по отбранителната политика, въпроси на управление на ресурсите, правни въпроси и работа с медиите и обществото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед 24 Авг 2014, 12:58    Заглавие:  

21 август 2014 г.
Въпросът с  военното формирование във Враца не трябва да се политизира

Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лв. за възстановяване  на военното формирование във Враца. Това стана ясно на среща на министъра на отбраната Велизар Шаламанов днес, 21 август, с кмета на община Враца инж. Николай  Иванов,  представителя на областната администрация Елена Стоилова  и  Ася Крумова от Гражданско движение ДНЕС.

Министър Шаламанов отбеляза, че процесът на окомплектоване на военно формирование 54 990 във Враца не е спирал и ще продължи в рамките на сроковете, определени със заповедта. Той разясни, че е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лв., предвидени само като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието. Вместо това Министерството на отбраната ще отпусне 150 000 лв. които на този етап ще бъдат достатъчни.

Кметът на Враца инж. Николай Иванов благодари за разясняването на недоразумението и отбеляза, че въпросът с възстановяването на военно формирование 54 990 не трябва да бъде политизиран. Министър Шаламанов получи благодарности и от Ася Крумова от Гражданско движение ДНЕС от името на цяла Северозападна България за направените разяснения, които ще успокоят  жителите.

В срещата участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 27 Авг 2014, 08:09    Заглавие:  

АБВ иска оставката на Шаламанов
Причината е визията за България в НАТО 2020
27 авг 2014 08:04, Камелия Цветанова

АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов заради стратегическия документ на МО „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”. Според партията на Георги Първманов документът е "небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика".

България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно и мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия, посочват от пресцентъра на АБВ.

От политическата сила припомнят, че в първоначалния вариант на този документ се обявяваше, че страната ни е в информационна война с Русия с думите: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност, коментират от АБВ.

След острата медийна реакция документът беше редактиран и въпросните думи отпаднаха, но се запазиха текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.”, но ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България, пише още в съобщението.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 29 Авг 2014, 08:56    Заглавие:  

28 август 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов награди военнослужещи и цивилни служители от Българската армия за помощта им при природните бедствия

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов награди днес, 28 август, военнослужещи и цивилни служители на тържествени церемонии, които се проведоха в авиобаза Граф Игнатиево и във военно формирование 22 160 – Плевен. Той отличи 38 офицери, сержанти, войници и цивилни служители за проявен героизъм, професионализъм и самоотверженост в спасителните дейности при наводненията в градовете Варна (кв. „Аспарухово“), Добрич, Бургас и Мизия.

„Спасяването на човешки живот ви печели уважението от цялото общество. Пожелавам ви да поддържате духа си на високо ниво, за да можем да помагаме на Родината и нашите граждани“, каза министър Шаламанов в обръщението си към военнослужещите.

В авиобаза Граф Игнатиево министърът на отбраната бе поканил и нейно превъзходителство посланика на САЩ Марси Рийс, за да изгледат трнировъчен ден от съвместната летателна тренировка „Тракийски орел – 2014 г.”.

Заедно с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев там министърът на отбраната награди 8 военнослужещи и цивилни служители от авиобаза Крумово, участвали в спасителната операция по време на наводнението в гр. Мизия.

По-късно министър Шаламанов посети и военно формирование 22 160 в Плевен, където заедно с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев наградиха още 30 военнослужещи.

Министър Шаламанов успя да се срещне и с кметовете на Плевен проф. Димитър Стойков и на Мизия Виолин Крушевенски. На срещата обсъдиха връзката между местните власти и армията при природни бедствия в помощ на хората.

* * *
През юни, юли и август тази година модулни формирования от Българската армия оказаха помощ в различни райони на страната, пострадали от наводненията. Военнослужещи от Военноморските сили и курсанти от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ участваха в дейностите по възстановяване на кв. „Аспарухово“ във Варна.

Екипажи на вертолети „Кугър“ от авиобаза Крумово оказаха помощ на бедстващи при наводненията във Варна и в Мизия.
Военнослужещи от Сухопътните войски изградиха понтонни мостове на реките Батулийска (в с. Батулия, община Своге), Батовска (в курортен комплекс „Албена“), Балийска (в гр. Своге), както и в района на Килифаревския манастир. Те участваха в спасителните дейности и оказаха помощ на жителите в градовете Добрич, Велико Търново, Дебелец и Мизия, пострадали от наводненията.

Двадесет и пет военнослужещи от военните формирования в гарнизоните Плевен и Белене със 17 единици техника и днес продължават да оказват помощ на пострадалите хора в град Мизия. Ежедневно те приготвят топъл обяд за 600 жители на града.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 08 Сеп 2014, 13:06    Заглавие:  

Документът „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ е публикуван за обществено обсъждане

Работният документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ е публикуван за обществено обсъждане на интернет страниците на правителството и на Министерството на отбраната.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 08 Сеп 2014, 16:06    Заглавие:  

8 септември 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще участва в неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС в Милано

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще участва в неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 9 и 10 септември в Милано в рамките на италианското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.

Основните теми на дискусия в рамките на двудневния форум ще бъдат обсъждани в четири работни сесии: кризите в Украйна, Сирия/Ирак и Либия и напредъкът по основните направления, утвърдени на Европейския съвет по въпросите на отбраната през декември 2013 г.; Концепцията за Бойните групи на ЕС; военните операции на Съюза и мисиите за изграждане на капацитет; теми от дневния ред на Европейската агенция по отбрана.

Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз е част от подготовката на заседанието на Съвет „Външни работи“ с участието на министрите на отбраната, което ще се проведе на 18 ноември 2014 г.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 15 Сеп 2014, 14:39    Заглавие:  

10 септември 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов официално поиска присъединяването на България към Германия в Концепцията за рамкови държави

С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега г-жа Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО.

Концепцията за рамкови страни предлага доброволно групиране на съюзни държави от НАТО, които заедно да създадат обща платформа за поддържане и подобряване на военните способности. Според нея водещите нации, които имат по-широк спектър от военни възможности, предоставят рамка за други съюзници, които са развили по-добре отделни специфични елементи. Целта на концепцията е да подпомогне съюзниците в предоставянето на приоритетни способности, които да са на разположение на НАТО.

В писмото си министър Шаламанов предлага България да се включи в групата, ръководена от Германия, предлагайки свой принос в области като съвместна подготовка и военни учения, участие в командни и щабни структури за планиране и провеждане на операции на НАТО, медицински екипи и сухопътни формирования.

Присъединяването на Република България към инициативата е продиктувано от стремежа за търсене и реализиране на взаимно приемливи подходи и решения за съвместно развитие на способности по Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“.

Писмото на министъра на отбраната Велизар Шаламанов е продължение на вече заявеното по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс желание от президента на Република България Росен Плевнелиев страната ни да се присъедини към Германия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 15 Сеп 2014, 15:32    Заглавие:  

15 септември 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов откри учебната година в Математическата гимназия в Пловдив

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов откри днес новата учебна 2014/2015 година в едно от най-авторитетните учебни заведения в страната - Образцовата математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив, на която е възпитаник. В обръщението си към присъстващите ученици, учители, родители и представители на местната и административната власт той пожела на учениците успешна нова учебна година и много постижения в областите, които са избрали за свое призвание – математика и програмиране.

Министър Шаламанов е възпитаник на шестия випуск на ОМГ „Акад. К. Попов“, която е завършил преди 35 години. „От този випуск поне 25 момчета отидохме да учим във военни училища“, припомни в словото си министърът на отбраната. „Това е послание – освен индустрия и наука, обръщайте внимание и на това, което може да се направи, за да има нашата страна силна армия“, пожела той на учениците. Министър Шаламанов пожела на Пловдив да бъде истинска европейска столица на културата, а и на науката, в частност – на математиката и да се развива така, че повече млади хора да останат в града.

В рамките на посещението си в града министър Велизар Шаламанов ще проведе среща с кмета на община Пловдив Иван Тотев и с областния управител Розалин Петков, по време на която ще бъдат обсъдени имотни въпроси, свързани с терени на Министерството на отбраната, които са с отпаднала необходимост и към които община Пловдив проявява интерес. Ще бъде обсъдена и възможността Щабът на многонационалните сили в Югоизточна Европа да бъде разположен в Пловдив след 2017 г.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 24 Сеп 2014, 15:50    Заглавие:  

23 септември 2014 г.
Министър Велизар Шаламанов обсъди с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова възстановяването на мемориала на софийските полкове


Министерството на отбраната подкрепя инициативата за възстановяване на мемориал „Паметни плочи на I-ви и VI-ти пехотни полкове“ от Първа Софийска пехотна дивизия на историческото му място, където понастоящем се намира паметникът „1300 години България“. Това се посочва в становище, представено от министъра на отбраната Велизар Шаламанов на среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Срещата се състоя в Министерството на отбраната днес, 23 септември, и на нея присъстваха още – заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и директорът на Дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната полк. Атанас Милин.

Възстановяването на паметника на загиналите за обединението и величието на Родината софиянци, е дълг не само към героите, но и към обществото и България. Позицията на Министерството на отбраната е в подкрепа на всяка инициатива, която ще доведе до възстановяването на този мемориал, заяви министърът на срещата със столичния кмет.

Министерството на отбраната счита, че мемориал „Паметни плочи на I-ви и VI-ти пехотни полкове“ на Първа пехотна Софийска дивизия следва да бъде възстановен на историческото си място, където е възникнал през 1934 г. в оригиналния си вид, се казва в становището на министерството. Министър Шаламанов увери на срещата, че старият проект на архитект Агура от 2001 година за възстановяване на паметника няма да бъде развиван.

Обсъдени бяха и възможностите за бъдещо финансиране на проекта за възстановяване на мемориала на I-ви и VI-ти пехотен полк. Присъстващите се обединиха около това, че е необходимо да продължи диалогът между Министерството на отбраната, Столична община, Министерството на културата, военнопатриотичните и родолюбиви организации и гражданското общество по темата за възстановяване на мемориала. Възстановяването на мемориала „Паметни плочи на I и VI пехотни полкове“ има голяма обществена подкрепа, както и подкрепа на военнопатриотичните организации, стана ясно още на срещата. Министър Шаламанов посочи, че темата е приоритет на министерството и изрази надежда, че тя ще остане такава и за всеки един бъдещ министър на отбраната. „Търсим връзка с обществото, връзка с историята, защото от там идва силата на армията“, заяви министър Шаламанов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 29 Сеп 2014, 23:11    Заглавие:  

29 септември 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов: Няма окончателно решение, свързано с ранното пенсиониране на военнослужещите


Към момента няма окончателно решение, свързано с ранното пенсиониране на военнослужещите. Има мерки, изисквани от Европейската комисия, и на тях трябва да бъде отговорено. Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред военнослужещите във военното формирование 26 400 в Благоевград. Министър Шаламанов проведе среща с личния състав на военното формирование днес, 29 септември. Брифинг за целите и задачите на военно формирование 26 400 изнесе командирът му подполковник Иван Иванов. На срещата присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Министърът на отбраната Велизар Шаламанов съобщи, че е поискал от министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков на всички срещи, на които се обсъжда темата с промяната на ранното пенсиониране на военнослужещите да присъстват експерти от Министерството на отбраната. „Ще настоявам да се работи по реалистични варианти, които да бъдат обосновани, за да се защитят интересите на военнослужещите, съобразно опита в страните от Европейския съюз“, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов. По думите му, на този етап въпросът е по-скоро на експертно ниво.

На въпрос, свързан с изплащането на 20-те заплати при пенсиониране, министърът на отбраната заяви, че неговото мнение е, че те не трябва да отпадат. В допълнение към тях стои въпросът и за преподготовката на военнослужещите, особено за завършилите технически специалности, както и за възможността да получават акредитирани цивилни сертификати, за да упражняват гражданска професия след пенсиониране – посочи министърът.

По отношение на средствата за отбраната в бюджета, министърът на отбраната бе категоричен, че основен ангажимент в оставащите седмици ще бъде първо да се осигури нормалното функциониране на военните формирования. „Ще се стремим да осигурим максимално възможните средства за функционирането на поделенията“, заяви министър Шаламанов и подчерта, че ще постави тази тема и пред премиера проф. Георги Близнашки.

Военнослужещите поставиха въпроси, свързани с липсата на облекло и на защитни средства, както и с необходимостта от по-добро медицинско обезпечаване, възможности за създаване на езиков кабинет във военното формирование и др.

В Благоевград министърът на отбраната Велизар Шаламанов проведе среща с областния управител Димитър Димитров и кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Обсъдена беше темата с имотите с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната, както и взаимодействието с местната власт по тези въпроси. Министър Шаламанов бе категоричен, че министерството проявява разбиране към желанието на много общини в страната да инвестират и да развиват подобни терени, но това трябва да става само при гарантирането на благоустройството на казармените райони и създаването на по-добри условия за военнослужещите.

Пред студенти и преподаватели в Американския университет в Благоевград министър Велизар Шаламанов изнесе лекция на тема „Сътрудничество в Югоизточна Европа“ с акцент върху сигурността. „Сътрудничеството в НАТО и в Европейския съюз дава повече сигурност и развитие за Югоизточна Европа. Нито една държава не може да гарантира своята сигурност, ако се самоизолира“, заяви в лекцията си министър Шаламанов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 29 Сеп 2014, 23:12    Заглавие:  

29 септември 2014 г.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов: Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“ е съдбоносна


„Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни“. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов днес, 29 септември, пред студенти от Университета за национално и световно стопанство по време на лекция на тема „Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“.

Публичната лекция на министъра на отбраната беше организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС.

„Пред нас стои ясен избор: от една страна да увеличим средствата за отбрана, или от друга - да си представим още по-големи съкращения на армията, или същата армия без самолети, които летят, и кораби, които могат да плават“, каза още министърът на отбраната. Според него редица правителства, избрани от парламента, не са си направили труда да направят подобна комплексна програма, която да модернизира армията.

„Отбраната е национална отговорност и ако ние се провалим в нея е силно съмнително, че ще можем да очакваме големи инвестиции и просперитет“, обясни залога в програмата министър Шаламанов. По думите му, такава програма не може да е с голям обхват, не може да е за 20 г. Тя трябва да е достатъчно ясна, да обхваща кратък период от време - 6-10 години, и да посочен ясен механизъм на управление на финансовите средства, въпреки че ще е повече като референтна рамка за следващите правителства.

Министър Шаламанов обясни и най-важните елементи на програмата. В нея ясно е разписана тенденцията за нарастване на разходите за отбрана. „Дори и да не се достигнат 2% от БВП за отбрана, ако искаме да имаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите. Без армия България ще се превърне в една голяма община“, беше категоричен министър Шаламанов.

По думите му Националната програма предвижда и въвеждане на проектното управление, включително система за управление на риска. „Целта ни е да направим така, че тези близо 1,8 милиарда лева за модернизационните проекти през следващите 6 до 10 години да бъдат управлявани от Министерството на отбраната по-прозрачно и по-ефективно от изхарчените в периода 2001-2013“, посочи министър Шаламанов.

Друга от идеите на „Националната програма България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“ е създаването на фонд за модернизация, в който да влизат приходите на Министерството на отбраната. „Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията“, заяви министър Шаламанов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед 05 Окт 2014, 11:56    Заглавие:  

По отношение на механизмите за пенсиониране на военнослужещите министър Шаламанов посочи, че решението трябва да се базира на един добре обсъден модел за развитие на човешките ресурси в отбраната и на добър анализ на финансовите аспекти. Със заповед на министъра на отбраната се създава експертен съвет по развитие на човешките ресурси в отбраната и въпросите на пенсионирането.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 13 Окт 2014, 11:37    Заглавие:  

Изказване на министъра на отбраната Велизар Шаламанов на заседанието на Индустриалния форум
10 октомври 2014 г., София

Политика „първо НАТО и ЕС” за модернизация на армията: основа за икономически растеж, иновации и коопериране в евроатлантическото пространство

Уважаеми г-н президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили,
Благодаря Ви изключително много за лидерството и визията, която представихте днес пред този престижен форум. Това е една комплексна среща, с участници от много групи, чието изброяване ще отнеме много време. Затова искам да се обърна към всички вас, драги съмишленици и партньори, благодаря ви за участието в този форум! Ще разчитаме да работим съвместно и занапред. Благодаря и на г-н Браус за подкрепата от страна на Международния секретариат на НАТО, тъй като изпълнението на Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана - 2020“ ние виждаме в контекста на тясно сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз. Благодаря и на министър Щонов като съвносител на Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана - 2020“. Тя е тази конкретизация на Визията, която ни е нужна, за да постигнем реални резултати, в реално време, с реално наличните средства и тясно партньорство в рамките на НАТО и Европейския съюз. Най-важните послания вече бяха отправени. Това ми дава възможност да направя преход към следващия панел в дискусията, който е фокусиран върху представяне на детайлите от Националната програма. Нейната цел е много ясна – балансирано развитие на отбранителните способности, като първи приоритет, отчитайки, че ние трябва да гарантираме стабилност по отношение на личния състав и структурите на въоръжените сили. В същото време трябва да увеличим количеството учения на нашите въоръжени сили, съвместно с въоръжените сили на съюзниците от НАТО и Европейския съюз. Това е изключително важно за развитието на способности, които са истински оперативно съвместими.

Още на 6 август в Министерството на отбраната беше изготвена нашата Пътна карта за 60-те дни служебно правителство. В началото на всички се струваше амбициозна, но приоритетите, които ни постави президентът, бяха много ясни. Г-н президент, на този форум декларирам, че поставените от Вас задачи са изпълнени. Индустриалният форум е цел номер четири. Първа цел беше Визията и представянето й в Уелс, втората цел беше Националната програма, третата - осигуряване на бърза акредитация на Центъра на компетентност по управление на кризи, в рамките на Съюзното командване по трансформация. Тези четири значими цели се поддържат от много допълнителни дейности. Тук е мястото да благодаря на всички колеги в Министерството на отбраната, на колегите от другите министерства и ведомства, на колегите от Министерския съвет, които подкрепиха екипа на Министерството на отбраната в постигането на тези цели.

Това, което направихме, беше една кратка диагноза на състоянието, възможностите, проблемите в процеса на модернизация в рамките на приетата от парламента Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България и инвестиционната програма през 2010 – 2011 г. Констатирахме, че има сериозни предизвикателства в управлението на проектите за модернизация, в сферата на разпореждане с излишъците от въоръжение, техника и друго имущество, с имотите с отпаднала необходимост. Не се използват достатъчно ефективно отбранителните дружества, чийто принципал е министърът на отбраната. Не се използват достатъчно ефективно изследователските и образователните звена, което затруднява устойчивата реализация и поддръжката на цялостния жизнен цикъл на придобиваните способности. Подготвяйки се за срещата в Уелс, установихме, че през последната година са забавени темповете на сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз, които са двете организации, чрез които България може да постигне много повече. Разпределението на задачите в Министерството на отбраната е между тези четирима колеги, които представят в следващата сесия на форума съответно: военните аспекти, чрез началника на отбраната и неговите колеги; ресурсните аспекти, чрез заместник-министъра по управлението на ресурсите; въпросите, свързани с реализацията, имплементацията от постоянния секретар и националния директор по въоръженията и цялостното обвързване на тези процеси в отбранителната политика на нашето правителство под ръководството на заместник-министъра по отбранителна политика.

Решението, което предлагаме, се базира на балансирано развитие на пакетите от способности между видовете въоръжени сили и родовете войски, ясна визия за използваните ресурси и ангажимент за повишаване на разходите за отбрана. Заедно с това, търсене на начини за привличане на допълнителни средства извън бюджета, от реализация на излишъци, от участие в международни програми в инициативите на НАТО и Европейския съюз.

На следващо място, но с много голяма степен на важност, аз Ви благодаря, г-н президент, че поставихте акцент върху проектното управление и проектно ориентирания подход при реализация на Националната програма. Ние искаме да постигнем добро управление на дружествата, които са собственост на държавата, управлявани от министъра на отбраната, но също и на другите държавни дружества в сферата на отбраната, и да разширим сътрудничеството с дружествата с частен капитал.

На следващо място: интеграция на националните, двустранни, многонационални и регионални инициативи и по-ефективно използване на общото финансиране. Много по-добро позициониране на България в НАТО, Европейския съюз и региона. Една допълнителна задача, която ще реализираме в рамките на мандата на правителството следващата седмица, е да инициираме нов модел на сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморския регион, ориентиран към проекти, базиран на най-добрите практики от Северния регион, Вишеградската група, Бенелюкс. Това ще позволи България не само да използва по-ефективно проектното управление за нашите способности, но и да повлияе за такъв тип сътрудничество в рамките на региона. Всяка страна-членка на НАТО и ЕС, е добре дошла в този нов модел на сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморието. Всичко, което посочих, е покрито в Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана - 2020“ и днес ще бъде представено. Националната програма е одобрена от Министерския съвет, по съвместно предложение на министър Щонов и мен, като министър на отбраната. Много радостно е, че всеки елемент от тази Национална програма беше разработван съвместно с другите министерства – Министерството на финансите, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на външните работи, под ръководството на вицепремиера по сектора за сигурност г-н Христо Иванов.

Политиката „НАТО и ЕС – първо“ е политика, която изисква много силна координация и сътрудничество не само с Международния секретариат на НАТО и със структурите на Европейския съюз, но и с изпълнителните агенции на тези два съюза. Много се радвам, че днес с нас са генералните мениджъри на Агенцията по поддръжка г-н Лайдън, на Агенцията за комуникации и информация на НАТО г-н Хайсбърс, както и представител на Агенцията за отбрана на Европейския съюз.

По-важното от това е, че в този форум участват над сто български компании и изследователски институти, тъй като нито един проект в Националната програма няма да бъде реализиран, без участието на българската индустрия и наука. Разглеждайки тези проекти като механизми за поддръжка на цялостния жизнен цикъл на способностите, дори по една или друга причина българското правителство да избере внос на въоръжение и техника от страни-членки на НАТО и ЕС, ние ще настояваме поддръжката и по-нататъшното усъвършенстване и развитие на това въоръжение и техника да става с участието на конкурентна основа на български изпълнители, което ще даде възможност за много по-сериозна кооперация между българската индустрия и индустрията на страните-членки на НАТО и Европейския съюз. С това искам да подчертая, че политиката „НАТО и ЕС – първо“, като първа опция за намиране на решения, е политика не просто за изграждане на способности, а политика за коопериране на нашата индустрия с индустрията на страните от НАТО и ЕС, с навлизане на нашата индустрия на един голям пазар, който обхваща над 900 млн. жители със сериозни разходи в сферата на отбраната и сигурността. Още повече – един пазар, който има много добро управление на проектите, много добри механизми за открито конкуриране, насърчаващи иновации, сътрудничество и прехвърляне на ноу-хау.

В тази връзка искам да изкажа своето удовлетворение от подетата инициатива от отбранителни компании с държавно участие и институти от БАН, от университетите да формират клъстер за иновации в отбраната и сигурността, за много доброто сътрудничество на образователни институции в България с Военна академия за създаване на една организация по оперативна съвместимост и трансформация, която да играе ролята, подобно на Съюзното командване по трансформациите, при развитие на способностите и по интегриране на способностите с образование, подготовка, учения, сертификация.

Всичко това е една ясна пътна карта, която ние представяме днес пред индустрията. Изключително съм удовлетворен, че се отзоваха и току-що избрани членове на парламента и се обръщам към тях с молба сериозно да разгледат тези документи. Имаме възможност в следващите дни да споделим какви са били трудностите, които сме идентифицирали, и какви са възможностите, и плавно да предадем щафетата.

Това, което искаме да направим в следващите дни, е ускорено въвеждане на системата за проектно управление. Допълнението им с проекти на базата на инициативи на командирите на бази и бригади е нещо, което ще се случи в следващите шест месеца. Умишлено в правителството решихме да дадем времеви срок, тъй като България вече е изключително зряла страна като членка на НАТО и Европейския съюз, има много опит за проектно управление в рамките на Оперативните програми. Както посочи г-н Браус, процесите на планиране в НАТО са изключително ускорени, свързани с изпълнение и завършване на плана за действие по повишаване, по готовността и пакета по отбранително планиране. Т.е. решенията трябва да бъдат взети в ускорен порядък и да бъдат насочени към изпълнение. Ние знаем, че рязко увеличение на разходите не може да бъде постигнато, но при едно добро планиране, при едно добро управление на проектите, постепенното нарастване на разходите ще доведе до балансирано повишаване на способностите. Считаме, че рамките на такава политика: „Първо - НАТО и ЕС“ е изключително благоприятна. Тя има надеждна платформа за реализация в лицето на двата съюза, агенциите, които споменах. С лидерството на хората, които ще поемат управлението на България, в тясно взаимодействие със страните от НАТО и Европейския съюз, формулата 28 и 28 важи за двата съюза, след като изравнихме броя на членовете, това ще бъде най-добрата възможност да модернизираме нашите въоръжени сили.

След като имаме такова високо ниво на съгласие и разбиране, си заслужава да опитаме и да видим какво може да постигне България в рамките НАТО и ЕС в следващите 6 - 10 години. Казвам България, защото това не е предизвикателство и възможност само за Министерството на отбраната, а за всички структури на управлението, за индустрията, академичните институции и е достижение, което е за всички 28 страни, споделящи общи ценности.

Искам да пожелая успех на форума. Аз съм привилегирован да бъда включен в програмата и със заключително изказване, така че ще чакам с интерес предложенията, които ще използваме, ще обобщим и ще предадем на следващото правителство с убеждението, че се движим в правилна посока и имаме много съмишленици и партньори.

Благодаря Ви!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 2 [20 Мнения]   Иди на страница: 1, 2 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0704s ][ Queries: 12 (0.0039s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker