Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Wed 20 Jan 2021, 06:16
All times are UTC + 2
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩИ ТЕМИ
Казахстан
Moderators: конструктор
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [14 Posts]  
Author Message
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Tue 20 Feb 2018, 14:58    Post subject:    

Назарбаев е утвърдил закона за новата казахстанска азбука на основа на латиницата. Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile

https://russian.rt.com/ussr/news/484032-kazahstan-alfavit-latynica Smile Smile Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ayahuasca


Joined: 20 May 2007
Posts: 1183

PostPosted: Tue 20 Feb 2018, 15:45    Post subject:  

...и триста нахилени емотикона...то не бе кеф,не бе радост....сега като приемат и браковете между мъже,сигурно ще почерпиш,а?
Back to top
View user's profile Send private message 
Flankerivo
[Admin]


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 11123
Location: София

PostPosted: Tue 20 Feb 2018, 15:59    Post subject:  

Добавям и ултрасното веганство. А тия биомалоумници са ултраси, да го ева.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
конструктор
[Moderator]


Joined: 07 Jul 2014
Posts: 4355
Location: Варна

PostPosted: Tue 20 Feb 2018, 17:33    Post subject:  

Правило №8 на форума гласи:

Quote:
8. Постовете трябва да са "чисти" - без излишно много емотикони и без много препинателни знаци . Ако някой се увлече дотолкова с удивителните/въпросителните, че да "разтегне" форума, получава предупреждение.

Така че отправям официално предупрежение към Восток да не се "смее" толкова много. Има доказани случаи на хора, умрели от смях и не бих искал той да е от тях. Друг е въпросът, че за мен например в новината, която съобщава, няма нищо смешно. Тъкмо обратното.

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Back to top
View user's profile Send private message 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Wed 21 Feb 2018, 01:43    Post subject:  

Ами, не, няма смях, нито радост, а ирония. Wink Тия се водят едни от най-близките съюзници на РФ, а с тези си действия далеч не го показват, тъкмо обратното.Въпроса в случая е дали го правят, за да се приближат до "братята" си от Турция или го правят, за да се отличат от другите изкуствено създадени държави и нации в Централна Азия.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Wed 21 Feb 2018, 19:41    Post subject:  

Видимо, новата борба за "индентичност" на постсъветското пространство не буди интерес, нека да нахвърля няколко изречения, които може би ще внесат яснота относно желанието на Назарбаев да се "отличи" от другите 4 стана.Впрочем, това може би заслужава и нова тема, тъй като Казахския въпрос може би скоро ще бъде поставен на едно ниво с украинския, защото и тук, както и там, мащабите са големи.

Издевателствата над руското население в Казахстан започват през 1989 година, тоест още по времето на СССР, през септември е приет закон за езиците, казахския език е обявен за държавен, а руския за език за междунационално общуване.Година преди това са реабилитирани избитите Кудайбердиев, Букейханов, Магжан и много други.През същата година е обявена и длъжността президент, която е заета от Назарбаев до днес.
Трябва да признаем, че Казахстан се отнася доста "по-меко" спрямо руските си граждани, сравнено с таджиките например.Политиката спрямо руското население в новата държава се формира в края на 80те години, за главен идеолог можем да приемем Макаш Татимов, тезите му до днес са застъпвани от пожизнения вожд на казахския народ.Идеята на Татимов е проста и "цивилизована" - "да изгоним безконфликтно бившата имперска нация" - тоест руснаците.Първите тенденции по тази линия се появяват през декември 1986 по-известни като декемврийските събития от Алмати.Основната причина е именно междуетническото напрежение между двете части на съветския народ - тоест, руския и казахския, казахите, раждащи като всяка мюсюлманска държава, пък макар и социалистическа, започват да стават все повече и логично, да търсят по-добър живот в градовете, където обаче незнанието на руски език значително лимитира възможностите им.Разбира се, тук роля играе и самата съветска социална система.Официалната причина за безпорядките е смятана на ръководството в републиката.Лозунгите на казахската младеж са много ясни и прости - "Да живеят казахите", "Казахстан за казахстанците", "Казахстан трябва да се управлява от казахстанци"(а не от хора, посочени и дошли от Москва).
Сега нека се върнем на Татимов, с малко усилие бихме могли да го оприличим на Грушевски(Украйна), Новакович(Македония - Сърбия) или Ленин(целия СССР((без РСФСР де)) Laughing ).
Тезата му е простичка, ситуацията, при която казахите са малцинство на собствената си земя е изкуствено създадена от Москва, по време на колективизацията от 30тте години и в резултат на масовите изселвания на корейци, чеченци, немци и други народности на територията на Казахстан.И понеже тази ситуация е изкуствено създадена, то значи казахите имат моралното право по същия начин да си решат проблема.В бъдеще този човек ще бъде съветник на президента на новосъздадената държава.
И така казахите започват, гонят и недопускат многомилионното руско население до водещи постове, преименуват десетки хиляди улици и учреждения, площади, села и градове, за символ на тези действия се смята кощунственото преименуване на град Гуриев, основан през 1640 година.Друг случай с участието на Назарбаев е около демонтирането на паметника на Ермак Тимофеевич в град Ермак, преименуван в Аксу.Малко след въпросното събитие премиера на новата държава и Назарбаев са в Астраханска област, където откриват реставрирания мавзолей на казахския композитор Курмангази.След събитието следва пресконференция, където отговарят на различни въпроси и уверяват в нерушимата дружба на двата народа, внезапно се появява въпрос за въпросния паметник на Ермак Тимофеевич в град Ермак, на което Назарбаев цинично отговаря, че такъв град в Казахстан не съществува.

Много е трудно да се каже колко руснаци са се евакуирали от бившата братска република, според официалните данни на РФ те са около 2 милиона, но цифрата е занижена с около 1 милион.Самият Назарбаев засекретява всички данни по миграция и етнография.
Тези процеси обаче далеч не са престанали, почти 25 хиляди руснаци са напуснали страната през 2016 година.

Както става ясно, латинизацията не е някаква прищявка на доживотния правител, тя е логично продължение на процеса, който тази "държава" извършва вече няколко десетилетия.Трябва да им се признае обаче, че го правят майсторски, защото към разпада на СССР казахите в Казахстан са около 1/5 от населението, а сега са твърдо мнозинство.Успяха да изгонят не само руснаците, но и украинците, беларусите и германците, да, близо 800 хиляди немци са напуснали Казахстан след разпада на СССР.
Трябва да се отбележи, че наистина Казахстан направи всичко много "нежно" и "цивилизовано", те практически правят това, което прави и Украйна, гонят руснаците, дискриминират ги, забраняват езика им, но в същото време се водят техни съюзници.Една Украйна, която се опитва да направи същото нещо, загуби Крим, води война в източните си части, загуби десетки милиарди долари, а руското население все така стои в югоизточните ѝ части.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Wed 21 Feb 2018, 21:30    Post subject:  

Може би темата трябва да бъде посветена не само на Казахстан, но на Централна Азия като цяло.Може да се пише доста за отношенията и събитията там, както едни с други, така и с РФ.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Thu 22 Feb 2018, 22:53    Post subject:  

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Wed 21 Mar 2018, 18:48    Post subject:  

Много съдържателна статия, засегнат е и въпроса относно безвизовия режим между САЩ и Казахстан, латиницата и сътрудничеството с Турция и САЩ.

Quote:
Нерусский мир: Казахстан меняет "большого брата"

Казахстан постепенно дистанцируется от России. На днях его МИД отверг требование главы российского внешнеполитического ведомства Сергея Лаврова отменить безвизовый режим с США. Ранее глава республики Нурсултан Назарбаев распорядился перейти с кириллицы на латиницу. И, наконец, чиновникам Казахстана отныне запрещено публично выступать на русском языке.


https://www.pravda.ru/world/formerussr/other/21-03-2018/1376576-astana-0/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Thu 19 Apr 2018, 00:18    Post subject:  

Сериозна дискусия се получи след като Казахстан отказ да подкрепи руската резолюция, осъждаща ударите на САЩ и васалните им държави. Китай го направи, а съюзника в ОДКБ и ЕАС се въздържа. Колкото по- бързо Назарбаев бъде свален от власт или просто последва Каримов, толкова по- добре за РФ. Управлението му започва да клони не просто към "баланс", ами направо към чист про американизъм. Лошото е, че и тук, както и в Украйна голяма част от народа ще обвинява РФ за всички си несгоди, когато този идиот сдаде властта и не се знае какво ще стане, опозицията им е или за неутрална позиция, или за анти русизъм. Но Назарбаев в последните години е отвратителен с жалките си тюркофилски простотии...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Wed 25 Apr 2018, 22:59    Post subject:  

Съюзниците от ОДКБ и Евразийския съюз, отварят каспийските си пристанища за САЩ, ще карат товари в Афганистан, маршрута ще е Грузия - Азербайджан - Казахстан - Узбекистан и Афганистан. Четири държави бивши републики на СССР, идилия просто. Защитавали си интересите, били СТРАТЕГИЧЕСКИ партньор на САЩ.

Quote:

Власти Казахстана открыли каспийские порты "Актау" и "Курлык" для кораблей США.

Как сообщает РИА ФАН, таким образом Вашингтон получил доступ к каспийским портам, куда смогут направлять специальные грузы на территорию Афганистана по альтернативному пути, минуя РФ.

Согласно плану, сначала грузы будут доставлены в Грузию, после чего их переправят в Азербайджен, откуда по Каспийскому морю они будут доставлены в Казахстан. Затем через Узбекистан они проследуют в Афганистан.

По данным МИД Казахстана, этот договор был подписан для того, чтобы защитить интересы республики, которая является стратегическим партнером США.


https://ren.tv/novosti/2018-04-25/kazahstan-otkryl-kaspiyskie-porty-dlya-amerikanskih-korabley

Интересно, че темата и действията на Назарбаев не предизвикват никакъв интерес, явно ще трябва да пуснат американците да си направят база в Каспийско море, че да се види на къде върви тая страна.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Flankerivo
[Admin]


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 11123
Location: София

PostPosted: Thu 26 Apr 2018, 05:22    Post subject:  

22 млрд. пари са в ролята на заложник. На практика им извиват ръцете.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Thu 26 Apr 2018, 13:03    Post subject:  

Е, това ли е обяснението за всички мизерии на Назарбаев? За латинизацията кой е виновен? Това със сътрудничеството със САЩ не е от днес, от много време е...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Flankerivo
[Admin]


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 11123
Location: София

PostPosted: Thu 26 Apr 2018, 14:25    Post subject:  

Не е само това, но това е най-новото в редицата. И не мога да разбера какви идиоти си държат парите навън, и продължават да го правят, а времето е на световен финансов тоталитаризъм и няма защитена офшорна зона. Учат се по трудния начин.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [14 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩИ ТЕМИ
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0668s ][ Queries: 12 (0.0051s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker