Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Thu 28 Jan 2021, 03:44
All times are UTC + 2
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩИ ТЕМИ
Мястото на ШОС в света?
Moderators: конструктор
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [22 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Thu 01 Mar 2018, 20:15    Post subject:  Мястото на ШОС в света?
Subject description: Новини, анализи, факти
 

Предполагам, че повечето тук са чували за Шанхайската организация за сътрудничество или съкратено - ШОС.

Накратко това е международна организация, основана е от Китай, РФ, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан на 15 юни 2001 година.Основните цели на организацията са добросъседство, борба с тероризма на територията на организацията, сближаване на страните в политически, икономически и културен план.
През изминалата година към организацията се присъединиха Индия и Пакистан, държави, които меко казано не се обичат.За следващ най-вероятен член се смята Иран.Преди няколко месеца Ердоган заяви, че Турция може да влезе в ШОС, представяйки организацията като алтернатива на ЕС.

На пръв поглед имаме огромна организация, простираща се на над 60% от територията на Евразия, както и почти половината световно население.За момента обаче тази организация е нещо като политически клуб, без почти никакво влияние на световната сцена.Как може да се развие ШОС при положение, че Индия и Пакистан са вътре, как точно тези 2 страни биха работили за нещо заедно, особено във външно политически план?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Flankerivo
[Admin]


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 11128
Location: София

PostPosted: Thu 01 Mar 2018, 23:10    Post subject:  

И на мен ми се струва, че отзвукът от работата й е основно политически, но все пак има и общи търговски проекти. Проблемът не е толкова по линията Индия - Пакистан. Все пак имаме и Китай - Индия като плоскост на не по-малък антагонизъм. Като за начало на опит за разбиване на моноцентризма ШОС е не зле. Има шансове да се ускори дейността й. Но на фона на множеството икономически съюзи от типа ЕС, Митнически съюз, политическите организации винаги ще са на втори план.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Fri 02 Mar 2018, 01:04    Post subject:  

Китайците по форумите масово недоволстваха от включването на Индия между другото, доста пишеха, че това обезсмисля организацията, доколкото Индия вероятно е бъдещ американски съюзник против Китай.Но от РФ много са настоявали за тяхното влизане.
Относно търговията, то от много време се говори за свободна зона за търговия, още преди Индия и Пакистан, но Узбекистан винаги е реагирал на нож, те са страшни протекционисти, затова и не са СТО и бягат от Митническия съюз като дявол от тамян.

Иначе ще е интересно, ако вкарат и Иран, което изглежда неизбежно.Между другото и Лукашенко миналата година каза, че Беларус искал да е активен играч в ШОС, а не да гледа от скамейката(сега са със статут на наблюдатели).Но все пак яснота накъде върви тая организация няма.

Любопитно е, че китайците май ще отменят 2та срока за управление, което ще закрепи Си Дзинпин за още доооста години начело на КНР, може би се готвят са по-активна роля на международната сцена, като ШОС може да е един от лостовете за това.Но както каза, противопоставянето Индия - Китай едва ли ще бъде решено до там, че да се стигне до стратегически съюз между двете бъдещи супер сили.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
конструктор
[Moderator]


Joined: 07 Jul 2014
Posts: 4355
Location: Варна

PostPosted: Fri 02 Mar 2018, 10:17    Post subject:  

Според мен ШОС ще играе все по-голяма роля за в бъдеще в прехода от еднополюсен (американоцентричен) свят към многополюсен. Засега само набират обороти. Индия има противовечия и с Пакистан, и с Китай, но това не им пречи всички те да са в ШОС. На кого ще бъде съюзник Индия е въпрос, който според мен увисва във въздуха, защото те имат амбиция да станат третата икономика в света (в перспектива – и втората), а във военно отношение не искат да бъдат зависими от никого, т.е. искат "сами да са си сайбии".

А за ОДКБ какво ще кажем? Ще се разширява ли?

_________________
Ceterum censeo capitalismus esse delendam.
Back to top
View user's profile Send private message 
Flankerivo
[Admin]


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 11128
Location: София

PostPosted: Fri 02 Mar 2018, 12:51    Post subject:  

На този етап не, а и май няма нужда. Обхваща южния периметър, откъдето би дошла потенцална заплаха.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Fri 02 Mar 2018, 13:20    Post subject:  

Той света ще стане по-скоро двуполюсен, САЩ/НАТО от една страна и РФ/Китай/още някой от другата.За да е многополюсен ще трябва Европа да се еманципира от САЩ, а това към днешна дата не го виждам.
Индия влязоха в организацията, точно защото тя няма ясно направление.Ако беше договор за колективна отбрана или политико-търговски съюз никога нямаше да влязат според мен.

За ОДКБ абсурд към момента, особено след шизофрениите на Узбекистан, които 2 пъти влизаха и 2 пъти напускаха, а и към момента няма кой да влезе, а и няма нужда, предвид, че всички потенциални членове са на постсъветското пространство.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Flankerivo
[Admin]


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 11128
Location: София

PostPosted: Fri 02 Mar 2018, 14:47    Post subject:  

Аз разглеждам РФ и Китай като два отделни центъра с много допирни точки помежду им, т.е. съюзници по интереси. Китайците дърпат черджето към себе си или по-точно имат друго чердже и като се има предвид каква хилядолетна история имат, няма да допуснат да играят второстепенна функция. Изглеждат постоянно пасивни, но трупат сили. И те си имат проблеми, и то не малки, но размерът на населението и икономиката им предопределят водеща световна роля. Някой ден обаче ще трябва да се решат какво да правят с долара, колкото и да бъде болезнено за тях. Всички ще загубят, едни по-малко, но други повече и си заслужава. Laughing
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Sat 03 Mar 2018, 22:20    Post subject:  

Да ти кажа честно, не съм привърженик на идеята за "необикновената" китайска държава в исторически план.Въпреки огромната си територия и население, никога не са били сила от ранга на Япония.Да си го кажем направо, Китай беше колонизиран от Европейските сили и Япония...
Към днешна дата е ясно, че са гигант, какъвто например СССР никога не е бил.Конкурентни са в почти всяка една област, като най-страшното е, че са конкурентни и на потребителския пазар, където от десетилетия има монопол на САЩ, Япония, Южна Корея и някои европейски държави.Освен това имат не лош домашен ВПК със сериозен потенциал и най-важното, пари и стабилна икономика, за да го развиват, за разлика от СССР например, където едното беше за сметка на друго.Може би най-важното при тях е населението.Огромно население, че и на всичкото отгоре почти напълно хомогенно.Така че е логично да имат претенции и самочувствие към днешна дата.
Другото при тях е, че са много обвързани със Западните страни, чисто икономически не е възможно САЩ да ударят по Китай без да понесат огромни загуби.А и не е ясно доколко Европа би ги подкрепила, то се вижда, че и за Иран се дърпат, а какво остава за Китай...
Та определено времето работи за тях, на тях реално не им трябва да предприемат нищо, американците трябва да мислят какво ще стане утре, когато Китай ги догони, че и изпревари, а това е абсолютно неизбежно.

В случая РФ би играла по-скоро поддържаща роля в дългосрочен план.Центровете биха били по-скоро Китай, поддържан от Русия; САЩ, поддържани от Великобритания, Канада и Австралия; обединена Европа по оста Берлин и Париж, еманципирана от САЩ(НАТО) и може би нещо в Африка, около Алжир или Египет примерно.Други държави като Саудитска Арабия, Иран и Турция ще са гравитиращи елементи.Голямото неизвестно в случая е Индия разбира се, както и може би Япония.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Fri 09 Mar 2018, 13:39    Post subject:  

Макар че не е по темата, Иран и Евразийския съюз може да сключат споразумението за свободна търговия през пролетта, също така се обсъжда покупката на Сухой Суперджет в собствени валути.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Flankerivo
[Admin]


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 11128
Location: София

PostPosted: Fri 09 Mar 2018, 15:11    Post subject:  

SSJ-я ако можеха да го купят, щяха отдавна да го направят. За него сделка руснаците искат разрешението на САЩ, което разрешение айде се сети дали през колко крив макарон ще получат. Те си знаят де, но от гледна точка на бизнес логиката са били длъжни да се пробват. Могат да го направят, ако заменят двигател и авионика, а това е някакъв проект Overnext Generation SSJ. ПД-7 и местна авионика. И ако авиониката на МС-21 се решиха в крайна сметка да е местна и отдавна са подписали разни споразумения със заинтересованите страни и до година-две тя ще е налична, то за двигател ПД-7 съм скептичен. Освен ако не ги заболи по линия на Бе-200 и да решат да комбинират тази така необходима силова установка в малкия клас за SSJ-100, 130, за Бе-200 и всички бъдещи машини в този тонаж.

По темата, да, Иран все повече ще се инкорпорира в схемата на източното търговско партньорство, без значение от названието на организацията. Тази държава няма и голям избор. Бе превърната насила в изгой, прекъснати бяха търговските връзки със запада от страна на запада, освен да заживее с изтока, друг път няма. Laughing
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Sat 10 Mar 2018, 17:56    Post subject:  

Flankerivo wrote:

По темата, да, Иран все повече ще се инкорпорира в схемата на източното търговско партньорство, без значение от названието на организацията. Тази държава няма и голям избор. Бе превърната насила в изгой, прекъснати бяха търговските връзки със запада от страна на запада, освен да заживее с изтока, друг път няма. Laughing

Е, тук не съм съгласен с формулировката.Иран Е част от Изтока, нещо повече, той е един от центровете на Изтока, културно, исторически, политически, икономически, демографски, всякак.Западната им ориентация по времето на негодника Пахлави е чисто и просто колониална зависимост, да не забравяме, кой инсталира шаха на власт, сваляйки Мосадък от поста му.Така че това е логичния път за Иранската държава. Smile
Но със сигурност е интересно докъде са готови да стигнат в интеграцията си с други държави, а и на какво е склонна РФ, предвид позицията на Иран по "израелския въпрос".
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Sun 11 Mar 2018, 14:37    Post subject:  

Китайците вдигнаха ограничението от 2 мандата, защо го направиха тепърва ще разберем, но явно Си Дзинпин се готви да остане на власт още доста дълго време.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Mon 12 Mar 2018, 15:09    Post subject:  

Външния министър на Китай казва, че предстоящата среща на ШОС в Циндао ще отбележи "нов етап в историята на организацията", говори и за някакъв "нов път".
Срещата ще е през Юни и за първи път ще участват всички членове, включително влезлите миналата година, тоест - Китай, РФ, Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, интересно дали ще има гости и дали сред тях ще е Иран, а може би и Турция? Rolling Eyes

Quote:
BEIJING : The Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit in Qingdao this year will be “a new milestone in the history of the SCO,” Foreign Minister Wang Yi said.


https://pakobserver.net/sco-summit-milestone-history-wang-yi/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Sat 24 Mar 2018, 15:29    Post subject:  

Председателя на комитета по национална сигурност и външна политика към парламента казва, че Иран трябва да засили връзките си с РФ и КНР, след последните рокади в американския държавен апарат, визирайки Помпео и Болтън.

https://www.reuters.com/article/usa-trump-bolton-iran/update-1-iran-should-turn-to-russia-china-after-bolton-nomination-senior-mp-idUSL8N1R606H
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Восток


Joined: 19 Oct 2016
Posts: 3033
Location: София

PostPosted: Thu 29 Mar 2018, 15:49    Post subject:  

Говорителя на министерството на отбраната на Китай говори за отношенията с Москва.Казва, че двете страни развиват отношенията активно, говори за прогресивно развитите между армиите на двете държави, както и за съвместна защита на интересите на РФ и КНР, осигуряване на стабилност и мир в региона.

Quote:
"China seeks in its joint efforts with Russia to continuously promote progressive development of relations between the Armed Forces of the two countries and jointly defend interests of the two states and also maintain regional and global peace and stability," the spokesman said.


http://tass.com/world/996643
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [22 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩИ ТЕМИ
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0714s ][ Queries: 12 (0.0051s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker