|
В момента е: Съб 23 Яну 2021, 08:52 Часовете са според зоната UTC + 2 |
Димитър Списаревски!
Модератори: Penio |
Предишната тема :: Следващата тема |
Страница 3 от 19 [285 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5, ..., 17, 18, 19 Следваща |
Автор | Съобщение | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
kapitan
А някъде из нета има ли го качен биографичния филм, който са давали по Канала? |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Rottor_X
[Moderator] ![]() Регистриран на: 23 Яну 2006 Мнения: 608 Местожителство: LBSF |
Аз бих присъствал на мероприатието и бих помогнал с каквото мога само да се уточнят мястото и времето. ![]() _________________ Има един глас-гласът на водача! _______________________________ Има един ден-денят на дълга! ![]() http://world5.monstersgame.co.uk/?ac=vid&vid=59211580 |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Glenn
![]() Регистриран на: 17 Мар 2004 Мнения: 114 |
Не по - малка гавра с паметта на Списаревски бе честването на годишнината от рождението му в родния му гр. Добрич. Тържеството бе организирано от Община Добрич. Аудиторията - основно служители на Общината, задължени да присъствуват на мероприятието ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _________________ semper fidus Последната промяна е направена от Glenn на Чет 27 Юли 2006, 08:11; мнението е било променяно общо 1 път |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
![]() Регистриран на: 02 Яну 2004 Мнения: 2680 Местожителство: Шуменщайн |
Понеже съм от по-възрастното поколение, а и децата ми вече порастнаха, да попитам: знае ли някой дали в сегашните учебници по история Спаича е споменат? Едно време и помен нямаше за него, но тогава това беше "нормално". Според мен, ако за Левски или Ботев има по цели глави, то за Списаревски трябва да има поне една страница. _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Glenn
Ни дума, ни вопъл, ни стон. _________________ semper fidus |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
onufrii
![]() Регистриран на: 02 Яну 2004 Мнения: 13226 Местожителство: вилает Боляристан |
За Списаревски май никога не се е пишело - нито преди 89-а, нито след, нито сега! _________________ Отказах се да ставам космонавт - вече видях земята през предното стъкло! Si vis pacem, para bellum - 26030 Прайм червени шишета на бели! |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
piston
![]() Регистриран на: 23 Апр 2004 Мнения: 262 |
Очевидно имам погрешна информация по въпроса...
![]() между другото, каква е била машината на Спаич, G-2,4,6,????? |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
piston
Ккакво точно имаш впредвид ![]() ![]() ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Иван
[Moderator] ![]() Регистриран на: 27 Юни 2004 Мнения: 1930 Местожителство: София |
През декември 1943 г. имаме Me 109G-2, така, че Списаревски е бил с G-2. Onufri има предвид някои изказвания на Списаревски по повод това, как трябва да се действа във въздушния бой, ако летецът бъде ранен, или няма вече боеприпаси, а врагът продължава да лети. Още на 6 април 1941 г., когато нашите "Догани" не успяват да прехванат сръбския "Дорниер", бомбардирал София, Спаич е бесен и съжалява, че не е бил той във въздуха. Onufri е прав и за това, че Спаич е тренирал вариант за таранен удар. Наистина по време на маневри той е изправял косите на екипажите на "противниковите" бомбардировачи със своите самоубийствени атаки. Естествено, таранният удар може да не е смъртоносен за този, който го нанася и след като свали врага, да може да продължи борбата с нов самолет. Практиката на много съветски пилоти го потвърждава. За жалост Спаич се удря така в В-24, че не оцелява. Ако му беше откъснал опашката с крило (примерно), сигурно щеше да се спаси. Piston, намери книгата на Любен Овчаров "Списаревски", много неща ще ти станат ясни. _________________ КОЙТО МОЖЕ - ПРАВИ! КОЙТО НЕ МОЖЕ - ДАВА АКЪЛ... |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
piston
хубаво е това с книгата...Обаче нали и аз така научих за Списаревски преди години.... А там си пишеше, че той е направил таран, вероятно заради изразходвани боеприпаси или засечка на "главния калибър".... Освен това, както ти цитираш, Списаревски е разглеждал тарана като последно средство....Но според американския пилот, той е стрелял до последно преди сблъсъка.... ето защо малко не ми се връзват нещата...Дори руснаците, който имат над 700 тарана през войната прибягват до това оръжие единствено когато нищо друго не им е останало...Естествено решението на Спаич да прави таран е взето за части от секундата и той едва ли е мислил за мунициите и т.н., чисто и просто той е бил много буен и смел( според моята книга ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
German
![]() Регистриран на: 02 Яну 2004 Мнения: 2680 Местожителство: Шуменщайн |
Да, ама ето какво пък пише Михаил Зефиров в "Союзники Люфтваффе": "...Другой свидетел - подпоручик Михаил Георгиев - утверждал, что перед тем, как Списаревский таранил бомбардировщик, пушки его "Мессершмитта" замолкли, видимо, израсходовав весь боезапас...." Освен това Зефиров дава и показанията на въпросния Маклендън, където въобще не се споменава за това дали Спаича е стрелял до последно или не. _________________ Сред полето цъфти малко цветенце и то се казва: Ерика. Рояк от хиляди пчелички кръжи около Ерика, защото нейното сърце е изпълнено със сладост, а от пъстрото ѝ одеяние струи нежен аромат. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
centara
И аз имам един въпрос - защо Руменин пише, че преди тарана Списаревски сваля една крепост, а навсякъде пише, че има 3 точки? Свалената с тарана крепост да не би да не я броят? |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Glenn
Както знаете, в навечерието на 20.12.2006г. ( годишнината от гибелта на Списаревски ), паметнита плоча бе осквернена - изтръгната и разрушена ( престъпникът е заловен ). Община Добрич се е заела с възстановяването й. В тази връзка се обръщат към "Еър Груп форуми" с молба дали знаете кой е авторът на проекта, кой е финансирал изграждането му. Ако имате тази информация, моля, споделете я ! _________________ semper fidus |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Иван
[Moderator] ![]() Регистриран на: 27 Юни 2004 Мнения: 1930 Местожителство: София |
Не съм 100% сигурен, но мисля, че в основата на поставянето на плочата - съответно намирането на скулптор - е Клубът на летците "Капитан Списаревски". Тези дни е трудно, но след новогодишните празници ще направя всичко по силите си, да намеря информация от ръководството на Клуба. Ако междувременно науча нещо, веднага ще пиша във форума. _________________ КОЙТО МОЖЕ - ПРАВИ! КОЙТО НЕ МОЖЕ - ДАВА АКЪЛ... |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
su27
[Moderator] ![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 1248 |
kapitan-a от форума също може да даде такава информация, а плочата е дело на клуба със сигурност. Проектите на клуба се финансират чрез дарения и от клубната такса. Ако е барелеф е ясно правен е от В. Тенев, но в Добрич май беше само плоча. Ако е спешно мога да звънна 2 тел. за повече информация. |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Страница 3 от 19 [285 Мнения] | Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, 4, 5, ..., 17, 18, 19 Следваща |
Предишната тема :: Следващата тема |
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети |
[ Time: 0.0670s ][ Queries: 12 (0.0061s) ][ Debug on ] |