Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
САЩ: "Хизбула" ограбва Ливан · Циклонът "Идай" превръща земята във вътрешно море, видимо от космоса /ВИДЕО/ · В Малайзия ще покажат бойните възможности на Як-130 · Западът няма да позволи разследване бомбардировките в Югославия · Украйна учи НАТО как да воюва · Влак с токсични вещества дерайлира във Франция ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Пет 22 Мар 2019, 20:24
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
ВОЕННА АКАДЕМИЯ "Г.С. РАКОВСКИ"
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 3 [39 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Чет 25 Май 2006, 10:26    Заглавие:  ВОЕННА АКАДЕМИЯ "Г.С. РАКОВСКИ"  

Към сайта на Академията:
http://rakovski-defcol.mod.bg/BG/About/Akademi/welk.php

Военно образование

Военната академия се подготвя за кандидатската кампания


За предстоящата учебна 2006-2007 Военна академия "Г.С.Раковски" обявява прием на 4 човека по специалността "Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили" /Генералщабен курс/. 40 са местата за редовна форма на обучение за нуждите на БА и 7 - за нуждите на МО, или общо 47 са обявените места за редовна и задочна форма на обучение. Местата са разпределени по специалност: "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Сухопътните войски", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВВС", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС", "Организация и управление на Логистичното осигуряване в оперативно-тактическите формирования" и "Организация и управление на комуникационните и информационните системи в оперативно-тактическите формирования".

В момента в академията се обучават 124 човека във втори курс. В първи курс се обучават 363-има обучаеми, общо от които от които 106 са в редовна форма на обучение и 192-ама в задочна форма, 31 - дистанционно, и 34 - вечерно обучение.

През академичната 2005-2006 г. в академията се обучават общо 1631 слушатели, студенти, докторанти и специализанти. Сред тях 30 са чуждестранните обучаеми - 4 офицери от Азербайджан, 1 офицер от Германия, 15 офицери от Македония, 6 офицери от Румъния, 3 офицери от Турция и един офицер от Франция.

В общо 102 планови курса за следдипломна квалификация с продължителност от 2 седмици до 4 месеца се обучават 1189 български и чуждестранни офицери и граждански лица. По десет акредитирани научни специалности се обучават 61 докторанти, от които в редовна форма 7, в задочна - 27, и чрез самостоятелна подготовка - 27, от които трима са за получаване на научната степен "доктор на науките.

Последната промяна е направена от Preslav на Нед 05 Юни 2011, 01:44; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пет 26 Май 2006, 09:54    Заглавие:  

Логистиката - наука и практика за професионалисти

Най-новата магистърска програма във военната ни академия гради традиции


Във Военна академия "Г. С. Раковски" се провежда кандидатстудентската и кандидатслушателската кампания. Това се прави с цел да се привлекат кандидати за обучение в отделните специалности и в частност в магистърската програма "Логистика на сигурността и отбраната". Това каза началникът на Катедра "Логистика" във Факултет "Командно-щабен" полковник доц. д-р Йордан Мильов.

Най-напред ние реализираме двустранните споразумения за работа, сключени с Техническия университет в София, факултета по транспорт - Катедра "Железопътна техника", с Катедра "Регионална и национална сигурност" в УНСС, с Националния военен университет "Васил Левски" - Катедра "Стопанско управление, логистично осигуряване и техническа логистика" във Велико Търново и факултетите, подчерта полковник Мильов.Полковник доц. д-р Йордан Мильов - началник на Катедра "Логистика"

Изпълнението на тези споразумения и договори са важни в кампанията за набиране на кандидати за обучение. Те обаче имат и много други страни. Например с Катедра "Железопътна техника" в ТУ ние имаме за предмет на работа изучаване на историческото развитие, разработване на технологии и внедряване на интермодалните превози. Тук се включва и изследването на настоящите възможности за използването на инфраструктурата на Република България, приемане, обработване, съхранение и транспортиране на интермодални транспортни единици. Особено внимание се обръща на разработване на проекти за интегриране на гражданската и военната инфраструктура за реализиране на интермодални превози при участието на Българската армия в съвместни операции на НАТО, разработване на дисертационни трудове, дипломни работи, теоретични разработки, учебници и учебни помагала, каза още началникът на катедра "Логистика". Той изтъкна, че се осъществява и двустранен обмен на преподаватели, като се реализира и участие в комисии за изпити за докторанти и се осигурява експертна поддръжка на проекти.

Всичко това създава условия да се поддържа едно високо ниво на взаимодействие в областта на обучението и да се използва опитът на водещи университети. По този начин се подобряват и методическата дейност в катедрата, и съдържанието на учебните програми, развиват се също и перспективни научни разработки и се привличат студенти от различните университети след завършването на бакалавърската им степен на образование. Това създава условия и за разширяване сферите на образованието в областта на научното направление "Сигурност и отбрана".

Новата специалност "Логистика на сигурността и отбраната" вече има своите традиции. В момента в първи курс има 31 студенти, които се обучават в две форми - задочна и дистанционна. Кандидатстудентската кампания започна с обнародването на Наредбата за кандидатстване, след обнародване на 15 март 2006 г. Във въпросната наредба са посочени условията за кандидатстване и е дадена възможност както на офицерите, така и на гражданските лица, каза още полковник Мильов.В Катедра "Логистика"се обучават военни и цивилни специалисти в модерна магистърска програма.

Снимки архив "БА"

Офицерите и гражданските лица от Министерството на отбраната и структурите на подчинение на министъра на отбраната подават рапорт /молба/ до директора на Дирекция "Кадрова политика" до 9 юни 2006 г. До същата дата трябва да бъдат подадени и рапортите /молбите/ от офицерите и гражданските лица от Българската армия - по команден ред до началника на Управление "Личен състав" - ГЩ, както и кандидатите от други министерства и ведомства по чл. 2, ал.2, т. 2 - до директора на Дирекция "Кадрова политика" - МО. Кандидатите по чл. 2, ал. 2, т. 3 подават молби /рапорти/ до началника на ВА "Г.С.Раковски" до 5 юни 2005 г.

Конкурсният изпит за специалността "Логистика на сигурността и отбраната" от Професионално направление "Национална сигурност" е на 20.07.2006 г. Записването на приетите за обучение се извършва лично от тях в периода от 16 до 21 август 2006 г.

Учебните дисциплини

По специалността са формирани две тематични групи-тематична група, изучаваща общата и логистичната военна теория и практика, съчетаваща фундаменталната и специалната подготовка, в която са включени основната част от задължителните и избираеми дисциплини и тематична група, даваща знания по проблемите на оперативната съвместимост и участие в управление на кризи и операции, различни от война.

Венцислав Жеков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Вто 30 Май 2006, 16:49    Заглавие:  

Форум


Експерти обсъждаха електронното образование


Представители на Военна академия "Г.С. Раковски" взеха участие във втората национална конференция по темата за електронното образование, която беше проведена в хотел "Шератън", организирана от ITG - България. Мероприятието се състоя със съдействието на Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и Съветът на ректорите.

Целта на конференцията бе да се срещнат водещите в света и в България фирми в областта на информационните и комуникационните технологии с ръководствата на учебните заведения в страната и да се обсъди как информационните и комуникационните технологии, включително и методите за дистанционно обучение, могат да спомогнат за повишаване на качеството на обучението и съответно конкурентоспособността на пазара на труда на завършващите кадри.

В информационните панели на конференцията беше разгледана темата за ускореното внедряване на информационните и комуникационните технологии в образованието, стандарти и платформи за електронно обучение, европейският и световен опит в тази област, практически приложения в българските учебни заведения.

Конференцията завърши с кръгла маса, посветена на недостига на IT - кадри в страната и преодоляването на този проблем. ВА "Г. С. Раковски" беше представлявана от заместник-началника и началник на факултет "Национална сигурност и отбрана" полковник доц. Борис Богданов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Вто 06 Юни 2006, 09:49    Заглавие:  

Образование

Военната академия разработва модерна стратегия за развитие

Във военна академия "Г. С. Раковски" е създадена работна група за разработването на Стратегия за развитие на Военната академия до 2015 г. Това е част от процеса по разработване на Стратегия за развитие на военно-професионалното образование. Академията има своите ангажименти, дава своите становища и препоръки по общия проект и в съзвучие с него подготвя своя стратегия. Това каза началникът на отдел "Учебна, научна и информационна дейност" във ВА полковник Георги Ганев.

Хоризонтът на досега действащата стратегия е до 2006 г. и тя практически е изпълнена. Военна академия "Г. С. Раковски" е изправена пред нови предизвикателства. В контекста на предстоящото приемане на страната ни в Европейския съюз през 2007 г. академията се стреми да реализира в своята дейност изискванията на "Болонския процес" и с това допринася за създаването на единното европейско пространство за висше образование, включително в областта на сигурността, отбраната и военното дело. Този процес задължава учебните ни планове и учебното съдържание да са конкурентоспособни, за да сме на равнището на европейските изисквания.

От две години академията е възприела европейската система за трансфер на кредити ECTS. Въведена е и функционира кредитна система, включваща и органите, и процедурите за признаване на кредити. Академията издава европейско дипломно приложение на всички чуждестранни слушатели и на онези от своите български випускници, които пожелаят.

Предстои сертифицирането на вътрешната система за оценяване и поддържане на качеството на обучението и на академичния състав. Тази система беше оценена високо по време на наскоро проведената институционална акредитация на Военна академия. Фирмата, която ще осъществи одита за сертифициране на системата, е избрана и предстои сключване на договор. Имаме уверението, че до края на юли процесът ще завърши, отбеляза в заключение полковник Георги Ганев.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пон 26 Юни 2006, 14:48    Заглавие:  

Офицерите от втори курс полагат семестриални изпити

От средата на месец юни - след завършване на съвместната оперативно-щабна тренировка, слушателите от втори курс на факултет "Командно-щабен" - ВА "Г.С.Раковски", навлязоха в изпитна сесия. През тази сесия основните изпити са по "военна стратегия", "използване на оперативно-тактическите формирования" и значителна част от избираемите дисциплини по отделните специалности. За тази сесия слушателите от випуска се готвят много усърдно, защото резултатите от нея оказват най-голямо влияние върху общото им класиране за разпределението им след завършването. Това каза за вестник "Българска армия" началникът на факултет "Командно-щабен" полковник доцент Ваньо Асенов.

За провеждането на изпитите са назначени изпитни комисии и е създаден график. На тази сесия се явяват обучаващи се във всички форми - редовна, задочна и дистанционна - общо около 90 човека.

Изпитната сесия, както и цялото обучение през семестъра на слушателите от специалността ВМС се провежда във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. По приетата вече в академията практика част от изпитите се полагат от обучаемите през семестъра - веднага след завършването на дисциплината, подчерта полковник Асенов.

След сесията, със заповед на началника на академията, слушателите се допускат до защита на дипломна работа. Това е организирано на 3, 4 и 5 юли 2006 г. пред държавна комисия, назначена от министъра на отбраната. Слушателите от първи курс продължават обучението си в класните занятия и за тях сесията започва след 10 юли.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пон 03 Юли 2006, 19:23    Заглавие:  

Стартира кандидатската кампания за военната академия


Двойно по-голям е интересът към военноакадемичното образование


Във Военна академия "Г. С. Раковски" предстоят кандидатслушателските и кандидатстудентските изпити. Все повече офицери и граждански лица - представители на различни нива на държавната и местната администрация, проявяват подчертан интерес към образованието в едно от най-престижните ни висши военноучебни заведения. Това преди всичко е атестат за качеството на учебния процес, но и за възможностите, които дава военната ни Алма матер за прфесионална реализация и реализиране на успешна кариера в различни направления, касаещи националната и регионалната сигурност.

През юли предстоят две конкурсни кампании във Военна академия "Г. С. Раковски". Първата е съгласно Наредба № 7/15 март 2006 г. на министъра на отбраната и касае приема на офицери на кадрова военна служба във Факултет "Командно-щабен" за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по специалности от професионалното направление "Военно дело" за учебната 2006/2007 г. Това са петте традиционни магистърски специалности - "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от СВ", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВВС", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС", "Организация и управление на логистичното осигуряване в оперативно-тактическите формирования" и "Организация и управление на комуникационните и информационните системи в оперативно-тактическите формирования". Това каза за вестник "Българска армия" подполковник Максим Боримечков - началник сектор "Ръководство и контрол на качеството на обучението" към отдел "Учебна, научна и информационна дейност" - ВА.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пет 28 Юли 2006, 08:47    Заглавие:  

Випуск 2006 на ВА "Георги С. Раковски" получава дипломите си

Випускниците на Военна академия "Георги С. Раковски" днес ще получат дипломите си. 138 слушатели и студенти завършиха обучението си в седем акредитирани магистърски програми на военната ни алма матер. Първенци на випуските на двата факултета са капитан I ранг Боян Медникаров и капитан Спас Спасов.

На тържеството ще присъстват министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков, генерали и офицери от БА. Във факултет "Национална сигурност и отбрана" завършват 66 слушатели и студенти по две магистърски специалности. Във факултет "Командно-щабен" завършват 72 офицери по пет магистърски специалности. През академичната 2005-2006 г. в 104 курса в двата факултета и в Департамент "Оперативна съвместимост" се обучаваха 1209 специализанти, в това число и ръководители от държавната администрация и общинските управи. Това каза специално за вестник "Българска армия" началникът на отдел "Учебна, научна и информационна дейност" полковник Георги Ганев.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пон 13 Апр 2009, 18:29    Заглавие:  

Военна академия „Г.С.Раковски” отбелязва 98-та годишнина от създаването си
13 април 2009, понеделник 17:55
Военна академия „Г.С.Раковски” отбелязва утре, 14 април, 98-та годишнина от създаването си. На тържеството, което ще започне в 9.45 ч. в района на академията, ще присъстват заместник-министърът на отбраната Иван Гаврилов и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков.
Колеги, очакваме ви в 9.30 ч. на 14 април 2009 г. във Военна академия „Г.С.Раковски”, заповядайте!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пон 11 Май 2009, 15:34    Заглавие:  

Военна академия „Г. С. Раковски” организира международен семинар за отбранителните институции
11 май 2009 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на отбраната Спас Панчев ще открие утре - 12 май, международен семинар на тема: „Изграждане на отбранителните институции в сектора за сигурност” в Централния военен клуб в София, съобщиха от Министерството на отбраната. Форумът е организиран от Военна академия „Г. С. Раковски” и в него ще участват лектори от военните академии, членуващи в Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността в европейските държави, САЩ и Канада, представители на НАТО, както и на Европейския център за изследване на сигурността “Джорж Маршал”. Участници в семинара са експерти от Австрия, Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Германия, Молдова, Румъния, Турция и Украйна. Дискусията ще се проведе в следните направления: публична администрация и държавно управление, мениджмънт на отбраната и отбранителната икономика и лидерство и етика. Форумът ще продължи до 16 май 2009 г.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Dibo

Регистриран на: 01 Юни 2004
Мнения: 130
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 19 Яну 2011, 19:24    Заглавие:
Описание на темата: Конференция "Българското военноисторическо наследство: традиции и перспективи"
 

ВА "Г.С. Раковски" и ВИК организират научна конференция "Българското военноисторическо наследство: традиции и перспективи"на 25.02.2011г. (петък) от 09:00 часа в зала "Раковски" на ВА "Г.С. Раковски". Конференцията е в чест на 70-годишнината на полк. о.р. ст.н.с д-р Игнат Криворов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пет 15 Апр 2011, 12:43    Заглавие:  

Военна Академия “Г.С.Раковски” чества своя патронен празник - 190 години от рождението на Георги Стойков Раковски

Морски офицер ще оглави Военната академия
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Съб 16 Апр 2011, 16:23    Заглавие:  

Arrow Празник на Военна академия „Г. С. Раковски”
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пет 27 Май 2011, 10:04    Заглавие:  

Arrow Комодор пое руля на академията
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Сря 07 Сеп 2011, 12:37    Заглавие:  

Arrow Лекция на Аню Ангелов на откриването на новата учебна година във ВА „Г. С. Раковски”

Аню Ангелов открива новата учебна година във Военна академия „Г.С. Раковски”
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Регистриран на: 08 Ное 2007
Мнения: 12545
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 18 Яну 2012, 09:54    Заглавие:  

17.01.2012
Вицеадмирал Пламен Манушев се срещна със слушатели от Генерал-щабния курс на ВА „Г.С. Раковски”

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев се срещна днес, 17 януари, със слушателите от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” на Военна академия „Г. С. Раковски”.
Слушателите от Генерал-щабния курс бяха запознати с Националната отбранителна стратегия.
„След приемането на страната ни в НАТО и Европейския съюз ние имахме основанието по-често да променяме стратегическите документи, за да бъдат в съответствие с новата стратегическа среда”, каза пред слушателите вицеадмирал Пламен Манушев. Той отбеляза, че е изключително важно да се работи по инициативата „Интелигентна отбрана”. „Това предоставя възможност да се изгради по-ефективна отбрана с по-малко средства”, каза още вицеадмирал Манушев.
По време на срещата заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Манушев отбеляза, че предстои разработването на доктрини на видовете въоръжени сили и е важно в тяхното разработване да вземат участие и преподаватели от Военната академия.
Деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана” във ВА „Г.С. Раковски” полковник доц. Георги Димов отбеляза, че провеждането на подобни срещи е важно, защото чрез тях обективната част на знанието се потвърждава с реалността. На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната, присъства и директорът на Дирекция „Стратегическо планиране” комодор Георги Фиданов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 3 [39 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0661s ][ Queries: 12 (0.0037s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker