Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Внезапна проверка в Централния военен окръг · Иранският външен министър: "Тръмп е прав, американските военни нямат работа в Персийския залив" · При сблъска на двата немски изтребителя Eurofighter единият пилот е загинал · МИСИЯТА Е ВЪЗМОЖНА: САМОЛЕТИ ПИЛАТУС PC-7, PC-9 И PC-12 В СЛУЖБА НА ГРАЖДАНСКАТА АВИАЦИЯ · Тръмп постави две "много прости" условия на Иран · Германски изтребители се сблъскаха в небето на 120 км от Берлин ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Mon 24 Jun 2019, 23:42
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
ВОЕННА АКАДЕМИЯ "Г.С. РАКОВСКИ"
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 3 [39 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Thu 25 May 2006, 10:26    Post subject:  ВОЕННА АКАДЕМИЯ "Г.С. РАКОВСКИ"  

Към сайта на Академията:
http://rakovski-defcol.mod.bg/BG/About/Akademi/welk.php

Военно образование

Военната академия се подготвя за кандидатската кампания


За предстоящата учебна 2006-2007 Военна академия "Г.С.Раковски" обявява прием на 4 човека по специалността "Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили" /Генералщабен курс/. 40 са местата за редовна форма на обучение за нуждите на БА и 7 - за нуждите на МО, или общо 47 са обявените места за редовна и задочна форма на обучение. Местата са разпределени по специалност: "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Сухопътните войски", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВВС", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС", "Организация и управление на Логистичното осигуряване в оперативно-тактическите формирования" и "Организация и управление на комуникационните и информационните системи в оперативно-тактическите формирования".

В момента в академията се обучават 124 човека във втори курс. В първи курс се обучават 363-има обучаеми, общо от които от които 106 са в редовна форма на обучение и 192-ама в задочна форма, 31 - дистанционно, и 34 - вечерно обучение.

През академичната 2005-2006 г. в академията се обучават общо 1631 слушатели, студенти, докторанти и специализанти. Сред тях 30 са чуждестранните обучаеми - 4 офицери от Азербайджан, 1 офицер от Германия, 15 офицери от Македония, 6 офицери от Румъния, 3 офицери от Турция и един офицер от Франция.

В общо 102 планови курса за следдипломна квалификация с продължителност от 2 седмици до 4 месеца се обучават 1189 български и чуждестранни офицери и граждански лица. По десет акредитирани научни специалности се обучават 61 докторанти, от които в редовна форма 7, в задочна - 27, и чрез самостоятелна подготовка - 27, от които трима са за получаване на научната степен "доктор на науките.

Last edited by Preslav on Sun 05 Jun 2011, 01:44; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Fri 26 May 2006, 09:54    Post subject:  

Логистиката - наука и практика за професионалисти

Най-новата магистърска програма във военната ни академия гради традиции


Във Военна академия "Г. С. Раковски" се провежда кандидатстудентската и кандидатслушателската кампания. Това се прави с цел да се привлекат кандидати за обучение в отделните специалности и в частност в магистърската програма "Логистика на сигурността и отбраната". Това каза началникът на Катедра "Логистика" във Факултет "Командно-щабен" полковник доц. д-р Йордан Мильов.

Най-напред ние реализираме двустранните споразумения за работа, сключени с Техническия университет в София, факултета по транспорт - Катедра "Железопътна техника", с Катедра "Регионална и национална сигурност" в УНСС, с Националния военен университет "Васил Левски" - Катедра "Стопанско управление, логистично осигуряване и техническа логистика" във Велико Търново и факултетите, подчерта полковник Мильов.Полковник доц. д-р Йордан Мильов - началник на Катедра "Логистика"

Изпълнението на тези споразумения и договори са важни в кампанията за набиране на кандидати за обучение. Те обаче имат и много други страни. Например с Катедра "Железопътна техника" в ТУ ние имаме за предмет на работа изучаване на историческото развитие, разработване на технологии и внедряване на интермодалните превози. Тук се включва и изследването на настоящите възможности за използването на инфраструктурата на Република България, приемане, обработване, съхранение и транспортиране на интермодални транспортни единици. Особено внимание се обръща на разработване на проекти за интегриране на гражданската и военната инфраструктура за реализиране на интермодални превози при участието на Българската армия в съвместни операции на НАТО, разработване на дисертационни трудове, дипломни работи, теоретични разработки, учебници и учебни помагала, каза още началникът на катедра "Логистика". Той изтъкна, че се осъществява и двустранен обмен на преподаватели, като се реализира и участие в комисии за изпити за докторанти и се осигурява експертна поддръжка на проекти.

Всичко това създава условия да се поддържа едно високо ниво на взаимодействие в областта на обучението и да се използва опитът на водещи университети. По този начин се подобряват и методическата дейност в катедрата, и съдържанието на учебните програми, развиват се също и перспективни научни разработки и се привличат студенти от различните университети след завършването на бакалавърската им степен на образование. Това създава условия и за разширяване сферите на образованието в областта на научното направление "Сигурност и отбрана".

Новата специалност "Логистика на сигурността и отбраната" вече има своите традиции. В момента в първи курс има 31 студенти, които се обучават в две форми - задочна и дистанционна. Кандидатстудентската кампания започна с обнародването на Наредбата за кандидатстване, след обнародване на 15 март 2006 г. Във въпросната наредба са посочени условията за кандидатстване и е дадена възможност както на офицерите, така и на гражданските лица, каза още полковник Мильов.В Катедра "Логистика"се обучават военни и цивилни специалисти в модерна магистърска програма.

Снимки архив "БА"

Офицерите и гражданските лица от Министерството на отбраната и структурите на подчинение на министъра на отбраната подават рапорт /молба/ до директора на Дирекция "Кадрова политика" до 9 юни 2006 г. До същата дата трябва да бъдат подадени и рапортите /молбите/ от офицерите и гражданските лица от Българската армия - по команден ред до началника на Управление "Личен състав" - ГЩ, както и кандидатите от други министерства и ведомства по чл. 2, ал.2, т. 2 - до директора на Дирекция "Кадрова политика" - МО. Кандидатите по чл. 2, ал. 2, т. 3 подават молби /рапорти/ до началника на ВА "Г.С.Раковски" до 5 юни 2005 г.

Конкурсният изпит за специалността "Логистика на сигурността и отбраната" от Професионално направление "Национална сигурност" е на 20.07.2006 г. Записването на приетите за обучение се извършва лично от тях в периода от 16 до 21 август 2006 г.

Учебните дисциплини

По специалността са формирани две тематични групи-тематична група, изучаваща общата и логистичната военна теория и практика, съчетаваща фундаменталната и специалната подготовка, в която са включени основната част от задължителните и избираеми дисциплини и тематична група, даваща знания по проблемите на оперативната съвместимост и участие в управление на кризи и операции, различни от война.

Венцислав Жеков
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Tue 30 May 2006, 16:49    Post subject:  

Форум


Експерти обсъждаха електронното образование


Представители на Военна академия "Г.С. Раковски" взеха участие във втората национална конференция по темата за електронното образование, която беше проведена в хотел "Шератън", организирана от ITG - България. Мероприятието се състоя със съдействието на Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и Съветът на ректорите.

Целта на конференцията бе да се срещнат водещите в света и в България фирми в областта на информационните и комуникационните технологии с ръководствата на учебните заведения в страната и да се обсъди как информационните и комуникационните технологии, включително и методите за дистанционно обучение, могат да спомогнат за повишаване на качеството на обучението и съответно конкурентоспособността на пазара на труда на завършващите кадри.

В информационните панели на конференцията беше разгледана темата за ускореното внедряване на информационните и комуникационните технологии в образованието, стандарти и платформи за електронно обучение, европейският и световен опит в тази област, практически приложения в българските учебни заведения.

Конференцията завърши с кръгла маса, посветена на недостига на IT - кадри в страната и преодоляването на този проблем. ВА "Г. С. Раковски" беше представлявана от заместник-началника и началник на факултет "Национална сигурност и отбрана" полковник доц. Борис Богданов.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Tue 06 Jun 2006, 09:49    Post subject:  

Образование

Военната академия разработва модерна стратегия за развитие

Във военна академия "Г. С. Раковски" е създадена работна група за разработването на Стратегия за развитие на Военната академия до 2015 г. Това е част от процеса по разработване на Стратегия за развитие на военно-професионалното образование. Академията има своите ангажименти, дава своите становища и препоръки по общия проект и в съзвучие с него подготвя своя стратегия. Това каза началникът на отдел "Учебна, научна и информационна дейност" във ВА полковник Георги Ганев.

Хоризонтът на досега действащата стратегия е до 2006 г. и тя практически е изпълнена. Военна академия "Г. С. Раковски" е изправена пред нови предизвикателства. В контекста на предстоящото приемане на страната ни в Европейския съюз през 2007 г. академията се стреми да реализира в своята дейност изискванията на "Болонския процес" и с това допринася за създаването на единното европейско пространство за висше образование, включително в областта на сигурността, отбраната и военното дело. Този процес задължава учебните ни планове и учебното съдържание да са конкурентоспособни, за да сме на равнището на европейските изисквания.

От две години академията е възприела европейската система за трансфер на кредити ECTS. Въведена е и функционира кредитна система, включваща и органите, и процедурите за признаване на кредити. Академията издава европейско дипломно приложение на всички чуждестранни слушатели и на онези от своите български випускници, които пожелаят.

Предстои сертифицирането на вътрешната система за оценяване и поддържане на качеството на обучението и на академичния състав. Тази система беше оценена високо по време на наскоро проведената институционална акредитация на Военна академия. Фирмата, която ще осъществи одита за сертифициране на системата, е избрана и предстои сключване на договор. Имаме уверението, че до края на юли процесът ще завърши, отбеляза в заключение полковник Георги Ганев.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Mon 26 Jun 2006, 14:48    Post subject:  

Офицерите от втори курс полагат семестриални изпити

От средата на месец юни - след завършване на съвместната оперативно-щабна тренировка, слушателите от втори курс на факултет "Командно-щабен" - ВА "Г.С.Раковски", навлязоха в изпитна сесия. През тази сесия основните изпити са по "военна стратегия", "използване на оперативно-тактическите формирования" и значителна част от избираемите дисциплини по отделните специалности. За тази сесия слушателите от випуска се готвят много усърдно, защото резултатите от нея оказват най-голямо влияние върху общото им класиране за разпределението им след завършването. Това каза за вестник "Българска армия" началникът на факултет "Командно-щабен" полковник доцент Ваньо Асенов.

За провеждането на изпитите са назначени изпитни комисии и е създаден график. На тази сесия се явяват обучаващи се във всички форми - редовна, задочна и дистанционна - общо около 90 човека.

Изпитната сесия, както и цялото обучение през семестъра на слушателите от специалността ВМС се провежда във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. По приетата вече в академията практика част от изпитите се полагат от обучаемите през семестъра - веднага след завършването на дисциплината, подчерта полковник Асенов.

След сесията, със заповед на началника на академията, слушателите се допускат до защита на дипломна работа. Това е организирано на 3, 4 и 5 юли 2006 г. пред държавна комисия, назначена от министъра на отбраната. Слушателите от първи курс продължават обучението си в класните занятия и за тях сесията започва след 10 юли.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Mon 03 Jul 2006, 19:23    Post subject:  

Стартира кандидатската кампания за военната академия


Двойно по-голям е интересът към военноакадемичното образование


Във Военна академия "Г. С. Раковски" предстоят кандидатслушателските и кандидатстудентските изпити. Все повече офицери и граждански лица - представители на различни нива на държавната и местната администрация, проявяват подчертан интерес към образованието в едно от най-престижните ни висши военноучебни заведения. Това преди всичко е атестат за качеството на учебния процес, но и за възможностите, които дава военната ни Алма матер за прфесионална реализация и реализиране на успешна кариера в различни направления, касаещи националната и регионалната сигурност.

През юли предстоят две конкурсни кампании във Военна академия "Г. С. Раковски". Първата е съгласно Наредба № 7/15 март 2006 г. на министъра на отбраната и касае приема на офицери на кадрова военна служба във Факултет "Командно-щабен" за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по специалности от професионалното направление "Военно дело" за учебната 2006/2007 г. Това са петте традиционни магистърски специалности - "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от СВ", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВВС", "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС", "Организация и управление на логистичното осигуряване в оперативно-тактическите формирования" и "Организация и управление на комуникационните и информационните системи в оперативно-тактическите формирования". Това каза за вестник "Българска армия" подполковник Максим Боримечков - началник сектор "Ръководство и контрол на качеството на обучението" към отдел "Учебна, научна и информационна дейност" - ВА.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 08:47    Post subject:  

Випуск 2006 на ВА "Георги С. Раковски" получава дипломите си

Випускниците на Военна академия "Георги С. Раковски" днес ще получат дипломите си. 138 слушатели и студенти завършиха обучението си в седем акредитирани магистърски програми на военната ни алма матер. Първенци на випуските на двата факултета са капитан I ранг Боян Медникаров и капитан Спас Спасов.

На тържеството ще присъстват министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков, генерали и офицери от БА. Във факултет "Национална сигурност и отбрана" завършват 66 слушатели и студенти по две магистърски специалности. Във факултет "Командно-щабен" завършват 72 офицери по пет магистърски специалности. През академичната 2005-2006 г. в 104 курса в двата факултета и в Департамент "Оперативна съвместимост" се обучаваха 1209 специализанти, в това число и ръководители от държавната администрация и общинските управи. Това каза специално за вестник "Българска армия" началникът на отдел "Учебна, научна и информационна дейност" полковник Георги Ганев.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Mon 13 Apr 2009, 18:29    Post subject:  

Военна академия „Г.С.Раковски” отбелязва 98-та годишнина от създаването си
13 април 2009, понеделник 17:55
Военна академия „Г.С.Раковски” отбелязва утре, 14 април, 98-та годишнина от създаването си. На тържеството, което ще започне в 9.45 ч. в района на академията, ще присъстват заместник-министърът на отбраната Иван Гаврилов и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков.
Колеги, очакваме ви в 9.30 ч. на 14 април 2009 г. във Военна академия „Г.С.Раковски”, заповядайте!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Mon 11 May 2009, 15:34    Post subject:  

Военна академия „Г. С. Раковски” организира международен семинар за отбранителните институции
11 май 2009 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на отбраната Спас Панчев ще открие утре - 12 май, международен семинар на тема: „Изграждане на отбранителните институции в сектора за сигурност” в Централния военен клуб в София, съобщиха от Министерството на отбраната. Форумът е организиран от Военна академия „Г. С. Раковски” и в него ще участват лектори от военните академии, членуващи в Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността в европейските държави, САЩ и Канада, представители на НАТО, както и на Европейския център за изследване на сигурността “Джорж Маршал”. Участници в семинара са експерти от Австрия, Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Германия, Молдова, Румъния, Турция и Украйна. Дискусията ще се проведе в следните направления: публична администрация и държавно управление, мениджмънт на отбраната и отбранителната икономика и лидерство и етика. Форумът ще продължи до 16 май 2009 г.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Dibo

Joined: 01 Jun 2004
Posts: 130
Location: София

PostPosted: Wed 19 Jan 2011, 19:24    Post subject:
Subject description: Конференция "Българското военноисторическо наследство: традиции и перспективи"
 

ВА "Г.С. Раковски" и ВИК организират научна конференция "Българското военноисторическо наследство: традиции и перспективи"на 25.02.2011г. (петък) от 09:00 часа в зала "Раковски" на ВА "Г.С. Раковски". Конференцията е в чест на 70-годишнината на полк. о.р. ст.н.с д-р Игнат Криворов.
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Fri 15 Apr 2011, 12:43    Post subject:  

Военна Академия “Г.С.Раковски” чества своя патронен празник - 190 години от рождението на Георги Стойков Раковски

Морски офицер ще оглави Военната академия
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Sat 16 Apr 2011, 16:23    Post subject:  

Arrow Празник на Военна академия „Г. С. Раковски”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Fri 27 May 2011, 10:04    Post subject:  

Arrow Комодор пое руля на академията
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42470

PostPosted: Wed 07 Sep 2011, 12:37    Post subject:  

Arrow Лекция на Аню Ангелов на откриването на новата учебна година във ВА „Г. С. Раковски”

Аню Ангелов открива новата учебна година във Военна академия „Г.С. Раковски”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 18 Jan 2012, 09:54    Post subject:  

17.01.2012
Вицеадмирал Пламен Манушев се срещна със слушатели от Генерал-щабния курс на ВА „Г.С. Раковски”

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев се срещна днес, 17 януари, със слушателите от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” на Военна академия „Г. С. Раковски”.
Слушателите от Генерал-щабния курс бяха запознати с Националната отбранителна стратегия.
„След приемането на страната ни в НАТО и Европейския съюз ние имахме основанието по-често да променяме стратегическите документи, за да бъдат в съответствие с новата стратегическа среда”, каза пред слушателите вицеадмирал Пламен Манушев. Той отбеляза, че е изключително важно да се работи по инициативата „Интелигентна отбрана”. „Това предоставя възможност да се изгради по-ефективна отбрана с по-малко средства”, каза още вицеадмирал Манушев.
По време на срещата заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Манушев отбеляза, че предстои разработването на доктрини на видовете въоръжени сили и е важно в тяхното разработване да вземат участие и преподаватели от Военната академия.
Деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана” във ВА „Г.С. Раковски” полковник доц. Георги Димов отбеляза, че провеждането на подобни срещи е важно, защото чрез тях обективната част на знанието се потвърждава с реалността. На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната, присъства и директорът на Дирекция „Стратегическо планиране” комодор Георги Фиданов.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 3 [39 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0874s ][ Queries: 12 (0.0050s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker