Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Нови снимки на първия прототип на руския ударен БЛА "Охотник" · Украйна продава свои секретни технологии на Саудитска Арабия · Автономното летящо такси на Boeing направи първи полет · САЩ вербуват шпиони да работят в Норвегия близо до руската граница · ВМС на САЩ се разделят с F/A-18C · Край на надеждите за изгубения футболист ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Чет 24 Яну 2019, 15:23
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » МОРСКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Имал ли е флот аварския хаган баян?
Модератори: Sea Dog
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [14 Мнения]  
Автор Съобщение
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет 07 Сеп 2006, 21:43    Заглавие:  Имал ли е флот аварския хаган баян?  

Tova e raboten variant na statia za korabostroeneto i koraboplavaneto pri avarite. Tuk puskam purva chast, koiato e svurzana s proizhoda na avarite, za mnenia i preporuki. izviniavam se, che pak pisha na latinica.

----
В античността и средновековието различни автори разказват за митологичното същество Абарис (известно и като Айтробатес, Етробатий). Сред тях са историци, географи, астрономи, философи и поети. Не съществува единно мнение относно произхода на Абарис. Най-често той е наричан Абарис Хиперборееца, Абарис от Скития или Абарис от Кавказ. Според повечето автори Абарис избягал от Скития в древна Гърция, за да се спаси от чумата. Тук получил златна стрела от бог Аполон, която била вълшебна и лекувала болести. Населението го почитало и уважавало, тъй като бил скромен. По-късно предал стрелата на Питагор разпознавайки в негово лице бог Аполон. Питагор доказал своята божественост пред Абарис и му показал „златното” си бедро. Вдействителност двамата не са били съвременници. Съществува и друга версия, според която Абарис заровил стрелата в една планина в Хиперборея.
Самата стрела също е обект на спорове. Според Херодот Абарис обиколил Земята като „препускал” с нея в небето. Тя му помагала при преминаването на реки, езера, блата, планини и други трудно достъпни местности. В „География” Страбон допълва, че Анахарзис и Абарис се ползвали с добро име сред гърците, защото били сдържани и справедливи. Интересни данни предоставя и Амблисий в „Животът на Питагор” и „За питагорейския начин на живот”. Той разкрива, че някои гръцки градове се обърнали с молба за помощ към Абарис. Сред тях били Лакадемон и Кносос (на о-в Крит). Особено тежко било положението в Лакадемон, където избухнала чумна епидемия. След намесата на Абарис градът бил „пречистен” от болестта. Амблисий отбелязва, че „пречистването” станало в резултат на думите, произнесени от Хиперборееца пред златната стрела. Вероятно в Лакадемон е бил издигнат и негов храм.
Някои източници отъждествяват „Стрелата на Аполон” със стрелата на Абарис. Както е известно Аполон убил циклопите със стрела, за да им отмъсти за смъртта на сина си Асклепий. В допълнение може да се каже, че за разлика от Страбон Фирмий Матерний представя Абарис като опитен и пресметлив търговец. В неговата версия Хиперборееца продал на жителите на град Троя т.нар. идол Паладиум от Атина. Продажбата била свързана с безброй лъжливи обещания, дадени на наивните троянци от Абарис. Накрая те получили идола Паладиум, но изпаднали в неприятната ситуация да се молят пред божество, придобито в резултат на търг.
За първи път аварите се споменават в хрониката „Готска история” от Приск Панийски. Според автора около 463 г. от племената наречени сарагури, уроги и оногури били изпратени посланници в Източната римска империя. Съобщава се, че тези племена напуснали родните си места (вероятно в района на Кавказ) в резултат на нападенията на сабирите. Преди това сабирите също били принудени да отстъпят под натиска на аварите.
Първопричина за всички тези нападения и последващи преселения било нашествието на тюркютите. През 555 г. на северните брегове на Аралско море тюркютите, предвождани от каган Истеми срещнали силна съпротива от племената хионити, вар и огор. Хионитите били потомци на сармато-аланските племена, които обитавали т.нар. „блатни селища” в района на р. Сърдаря. Варите били племе от угорската група и съседи на хионитите. През VI век огрите (=угрите) населявали степите между р. Волга и Урал. Към 558 г. тюркютите окончателно преодолели съпротивата на трите племена. Победените хионити и вари се оттеглили към р. Волга, преследвани от тюркютите. Остатъците от разбитите хионити и вари (около 20 хил. души) се обединили в нова етническа група първоначално наречена вархонити. По-късно тя станала известна под името европейски (или псевдо) авари.
Съществува дискусия по въпроса за произхода и връзката на европейските авари с аварите от Средна Азия. Хронистът Теофилакт Симоката различава категорично едните от другите и твърди, че аварите, които се заселили в панонската низина в Европа произхождат от силното и многобройно племе отер. Неговите най-древни вождове били Уар (Вар) и Хуни. Първоначално то обитавало земите при река Тип, наричана от тюрките Черна (дн. река Тарим в северо-западен Китай). По-късно названието отер отпаднало и било заменено от имената на вождовете: един от клоновете на племето бил наречен уар (вар), а друг - хуни. Колкото до истинските авари след една неуспешна война те се заселили в района на град Тавгаст в близост до Индия.
При отстъплението на запад към Европа уар (вар) и хуни се срещнали с „хунските племена” на барсилите, унугурите и сабирите, от които получили богати дарове. Очевидно те се страхували от пришълците и искали да откупят своята сигурност. Освен това се заблудили и приели, че сред новодошлите има представители на истинските авари от Средна Азия. Уар (вар) и хуни се възползвали от благоприятното развитие на обстоятелствата и започнали да се наричат авари, защото от всички скитски народи „аварите били най-активни и способни”.
В средата на VI век земята Базгун, която се простирала до Каспийските врати и морето (=Каспийско) влизали в хунските предели. Зад Каспийските врати живеели бургарите (=българите) и аланите, а в близост до тях още 13 народа, които се препитавали с месо от животни и риба и чрез силата на оръжието. Аварите били един от тези 13 народа. Сред останалите се различавали авгар, сабир, куртаргар, хазар, дирмар, сирургур, буграсик, кулас, абдел и ефталит (вж. Захарий Ритор, „Църковна история” в Пигулевская, Н. Сирийские источники по истории народов СССР, с.81 в ХИБ, т.I, С., 1978 г., с. 57. Съст. П. Петров и В. Гюзелев).
Менандър Протиктор разказва, че през 557-558 г. след „дълго скитане” аварите се установили в близост до земите на аланите и поискали от техния вожд Саросий да им съдейства за установяването на официални контакти с „римляните”. Саросий известил за това военначалника Юстин в Лазика, който предал молбата на император Юстиниан (527-565 г.). Междувременно вождът на аланите помогнал за изпращането на аварската дипломатическа мисия до Лазика (разположена на североизточната граница на империята). След получаването на разрешение от Юстиниан тя била насочена към Константинопол. Начело на пратеничество бил Кандих, а преговорите се провели през януари-февруари 558 г. Въпреки, че императорът приел новодошлите с почести и подаръци отношението към тях като цяло било неблагосклонно. Все пак двете страни обсъдили възможностите за изплащане на годишен данък и предоставяне на земя за заселване от страна на империята, срещу получаване на военна помощ от аварите. Кандих се обърнал към император Юстиниан с думите: „При теб иде най-големият и силен от народите; племето аварско е непобедимо; то е способно лесно да отблъсне и изтреби противниците. И затова ще ти бъде полезно да приемеш аварите за съюзници и да си спечелиш в тях отлични защитници; но те само в такъв случай ще бъдат в приятелски връзки с ромейската държава, ако ще получават от тебе драгоценни подаръци и пари всяка година и ще бъдат поселени от тебе на плодоносна земя.”
Впоследствие Юстиниан изпратил при аварите дипломатическа мисия начело с Валент (или Валентин), която имала за задача да сключи съюз с тях и да ги насочи срещу враговете на империята. Някои от условията на споразумението от Константинопол били окончателно потвърдени (с изключение на предоставянето на земя за заселване). Менандър Протиктор смята, че политиката и мерките на императора по отношение на пришълците били твърде разумни, защото „победят ли аварите, или бъдат победени, и в единия, и в другия случай ползата ще бъде на страната на ромеите.”
Съществува и друга версия за аварското пратеничество в Константинопол, която не отчита посредничеството на Саросий и Юстин. Тя също потвърждава отстъплението на аварите на запад пред силата на „турките”, но дава и конкретна информация за някои от местата, през които са преминали бегълците: (северно от) Кавказ, района на Босфор (=п-в Крим), брегът на Евксински Понт (=Черно море). След като се отклонили от черноморския бряг, който бил населен от „варварски народи” те продължили напред, сражавали се с различни племена, достигнали бреговете на р. Истър (=Дунав) и изпратили посланици до император Юстиниан (J. Bidez and L. Parmentier, The ecclesiastical history of Evagrius, London, 1898). В тази версия не се уточняват имената на племената, с които са се сражавали аварите непосредствено при пристигането си в Европа. Вероятно това са били хазарските тюрки и готите, за което свидетелстват съответно „Джагфар Тарихи” и „Велесова книга”.
Според „Джагфар Тарихи” („Аналите на Джагфар”, Оренбург, 1993) аварите пристигнали в степите на Източна Европа по време на управлението на балтавар (вожд) Боян-Челбир (545-590 г.). Аварският хакан се наричал Тубджак. Балтавар Боян-Челбир и хакан Тубджак се побратимили. „Аналите на Джагфар” не уточняват по какъв начин е станало това, но посочват, че в резултат на побратимяването Боян-Челбир кръстил сина си Тубджак. След ожесточено сражение булгарите в съюз с аварите отблъснали хазарските тюрки отвъд Сула (р. Дунав) и Бури-чай (р. Днепър). Колкото до аварския хакан той приел името на своя съюзник и сам започнал да се нарича Боян. Сведенията на „Джагфар Тарихи” и Менандър Протиктор за времето на пристигането на аварите съвпадат. Вероятно това е станало през 12-ата година (или 557 г.) от началото на управлението на Боян-Челбир.
Във „Велесова книга” II 46 (Лют I, 1:3) се съобщава, че „100-хилядна отбрана конница” начело с хан Байан (Баян) приближила стените на крепостта Воронеж, укрепена от готите. Завързало се ожесточено и кръвопролитно сражение, което продължило до вечерта. Баян удържал важна победа. Изследователите датират събитието през 559 г. и уточняват, че преди това аварите са преминали през земите на сабирите, а в състава на аварската войска вероятно е имало алански наемници.
След победата при Воронеж обрите (аварите) решили да поробят страната Рус и нападнали жителите й, които първоначално не се защитавали. Ситуацията се променила, когато населението на Рус организирало отбраната на страната и получило помощ от т. нар. берендеи (полумитологични същества от свитата на божествата Ярила и Велес). Съобщава се, че берендеите освободили жителите на Рус.
През 560 г. аварите навлезли в земите на утигурите, разположени източно от Азовско море на река Кубан. Утигурите били победени и признали зависимостта си от аварите. Последователно били подчинени и племената на залите (в долното течение на река Дон) и кутригурите. Не е известно при какви обстоятелства е станало покоряването на утигурите и кутригурите.
Аварските нападения продължили с опустошаването на земите на антите, чиито владетели изпаднали в бедствено положение и изгубили надеждите си (Менандър, фрагмент 6). Известен брой анти попаднали в плен. Ето защо предводителите им изпратили при аварите Мезамир (син на Идаризий и брат на Келагаст) с молба за освобождение на пленници срещу откуп. За съжаление той обичал да се хвали и се държал надменно и дръзко по време на посещението си. Аварите пренебрегнали уважението към пратениците, не зачели правата им и го убили. Престъплението било извършено след като „известният Котрагир” (или Котрагиг) казал на аварския хаган: „Тоя човек (Мезамир) има голямо влияние между антите и може силно да действува против ония, които са негови неприятели. Трябва да се убие, а сетне без всякакъв страх да се нападне на чуждата страна.” Уточнява се, че Котрагир бил в близки (родствени) отношения с аварите и давал най-неприязнени съвети против антите. След убийството пришълците започнали да разоряват и грабят земята на антите с още по-голямо ожесточение, както и да поробват жителите й. В научната литература съществува дискусия по въпроса за произхода на „известния Котрагир” (сравни Marquart, Die altbulg. Ausdrucke, S. 11—13 и Златарски
История на Първото българско Царство. I. Епоха на хуно-българското надмощие: 679—852). Изказано е предположение, че той вероятно произхожда от племето кутригури.
През 562 г. въпросът за предоставянето на земя за заселване отново излязъл на дневен ред (Менандър, фрагменти 4,5,6,7). Император Юстиниан приел поредната аварска мисия, която официално представила искането за извършване на оглед на подходящи територии. Първоначално той възнамерявал да предостави за заселване на аварите т. нар. Втора Панония (областта между Митровица и Белград, обитавана по-рано от племето херули). Намерението на Юстиниан се базирало на информацията получена от военначалника Юстин. Аварите обаче се привързали към земята, в която се настанили и не пожелали да преминат в Скития (=Втора Панония).
В периода 555-562 г. аварите извършват мащабно преселение в посока изток-запад от Аралско море до река Дунав. Придвижването им през земите на сабирите, барсилите, аланите, хазарските тюрки, булгарите, готите, утигурите, залите, кутригурите и антите вероятно е било свързано с преодоляването на значителни водни пространства (реки и езера). Сред тях са били съвременните реки Урал, Волга, Дон, Днепър, Юж. Буг, Днестър и Дунав. В летописите е запазено интересно свидетелство за пресиченето на някои от тях от аварите. Свидетелство за това са думите на тюркския княз Турксант, произнесени при посещението на византийския пратеник Валентин от 576 г. Самият Валентин бил начело на посолството, изпратено от кесаря Тиверий (по-късно в периода 578-582 г. император). Във връзка с отстъплението на аварите на запад Турксант отбелязъл: „Много добре зная къде текат реките Днепър, Истър и Герб, през които преминаха нашите роби вархонитите.” Не е известно с какви плавателни съдове е било осъществено пресичането на споменатите реки. Доказателство за преминаването им обаче е наличието на археологически находки от аварски произход на украинския остров Хортица (дължина 12,5 km, ширина 2,5 km, площ 2650 ха) на река Днепър.
Според някои средновековни хронисти хуните са наричали река Днепър с името Вар (Йордан, „За произхода и делата на гетите”, Алетейя, 1997). На базата на това свидетелство руският учен Лев Гумилев предполага, че сложното наименование „вархонити” e съставено от думите „вар” и „хионити” и означава „хуни, които живеят по бреговете на река Вар”. В по-широк смисъл то може да бъде преведено като „хуни, които идват от района на река Вар” или „крайбрежни/речни хуни”. В подкрепа на хипотезата на Лев Гумилев са известен брой географски наименования на реки и езера с корен „вар” от Европа и Азия. Сред тях са р. Вар-дар (Македония), eз. Вар (площ 5,1 km2, разположено в Ханто-Мансийски окръг), ез. Вар-лим (Тюменска област) и др. Трябва да се отбележи, че в една от регионалните разновидности на езика на хантите „вар” означава специален инструмент за риболов (Хантыйско - русский словарь. Л., 1983, с. 20).
Предположението на Лев Гумилев за връзката авари-хуни се базира на китайските летописи на династията Тан. В тях се проследява произхода на племето хойху и се казва: “Прадедите на царския двор ойхор /или хойху/ бяха хуни. По време на династията Юан Вей /358 г./ ги наричаха Гао-гюй или Чиле. Поколенията им са Юанге, Сиенбо, Кибиюй, Дубо, Гулиган, Доланге, Пугу, Байегу, Тунло, Хун, Сигие, Хусие, Хигийе, Адие, Байси или общо 15 поколения.” От значение за настоящото изследване са позиции 5 /гулиган/ и 10 /хун/ в списъка. Присъствието на поколение, наречено Хун е още един маркер за етническата принадлежност на царския двор ойхор. Думата “поколение” в текста може да бъде преведена и като “фамилия”, “род” или “племе”.
Името на племето, поставеното на 5-а позиция в текста се произнася като гулиган /вариант транскрипция/. Обикновено в китайските летописи то се изписва като сюан-кюе-чжеу или сюан-цзюе-чжоу /вариант транслитерация/. Важно е да се отбележи, че в по-късните арабски и руски летописи и изследвания името гулиган фигурира като курикан /съкратено “кури”/. Няколко китайски хроники локализират земите на племето гулиган в Южен Сибир. В хрониките на династията Юан се уточнява: “Народът гулиган живее в района Ангкола, който носи името си от една река.” Сведението се допълва от трактата “Тан-шу” /8 век/: “Племето гулиган обитава /земите/ от северната страна на Бай-кал. Тяхната земя се простира на север до морето, а от столицата /Пекин/ са доста отдалечени.
Съкратената форма “кури” се среща в 3 варианта – фури, мерке и куни. Първият вариант се споменава в прочутото съчинение “Граници на света от изток на запад” от 928 г. /неизвестен автор/, вторият – в арабския ръкопис на Ауфи, а третият – в “Табаи ал-хайаван” от Ал-Марвази.
Академик В. В. Бартолд отъждествява племето “фури” с “кури” в монографията “Киргизы. Исторический очерк.” От своя страна В. Ф. Минорский идентифицира племето “фури” с “мерке” в книгата си “Материалы по истории киргизов и Киргизии”. Тезата за връзката “кури – куни” се поддържа от академик В. В. Бартолд, В. Ф. Минорский и С.У. Дюшенбиев. Окончатетелно този въпрос е решен от В. П. Яйленко в монографията “Миграция кунов-курыкан из Южной Сибири в Поднепровье в свете писменных и археологических источников” /1987/. Според нея в края на 5 век част от куриканите напуска района на ез. Байкал и се премества в Източен Туркестан, където се смесва с ефталитите и воюва срещу жуан-жуаните. Точно тази част от куриканите китайските летописи започват да наричат “куни”. Известен брой от куните продължават на запад и през 6 век достигат р. Днепър /Вар/. Тук те участват в създаването на аварския племенен съюз. Може да се каже, че названията кури, фури, мерке и куни са 4 варианта на едно и също племе – курикани. Разбира се тук куни се употребява само по отношение на курикани. Съществуват източници, в които под куни се има предвид кумани, но те не са обект на настоящото изследване.
В направеното изложение бе проследена връзката азиатски хуни – ойхор – гулиган – курикан – кури – фури – мерке – куни. В резултат на прегледа на съществуващите източници може да бъде направен извода, че куните се явяват исторически наследници на азиатските хуни. Следователно в рамките на аварския съюз на р. Днепър /Вар/ е имало етнически компонент /куни/, произлязъл от хуните. С малка корекция тълкуването на “вархонити” от Лев Гумилев може да бъде прието като “речни куни” или “куни, които живеят по бреговете на р. Вар”.
В научната литература съществува и становище за произхода на аварите от Руранския (柔然) племенен съюз. Той бил основан през втората половина на 4 век северно от Китай. В китайските летописи наименованието руран се среща като жужан (вариант транскрипция), жу-жу (茹茹 - в превод „храна за животни”) и жуан-жуан (蠕蠕 - в превод „пълзящи насекоми”). Последните две названия са били използвани като обидни с цел да се подчертае варварския произход на съюза. Владенията на жу-жаните се простирали върху Монголия, Южен Сибир, Западна Манджурия и част от Китай (днешния Синцзян-уйгурски автономен район). Столицата им била разположена в Хангае. Според китайските хроники „Вейшу” (глава 103) и „Бейши” (глава 9Cool жу-жаните водели началото си от легендарния Мугулюй, който избягал в аймака Шунтулин, за да се спаси от наказание. Неговият син Гюйлухой бил изключително храбър и силен, укрепил аймака и го нарекъл Жеужан. През зимата той лагерувал в южната част на пясъчната степ, а през лятото в северната. Властта в аймака се предавала от баща на син и последователно преминала от Гюйлухой в Тунугуй, Бади и Дисуюан. В края на 4 век синовете на Дисуюан – Пихуба и Вингеди, разделили бащините си владения на две и управлявали съответно източната и западната им част. Пихуба управлявал съвместно с Уцзи. До този момент жу-жаните били подвластни на китайската династия Вей. Вингеди решил да отхвърли васалитета и да се присъедини към владетеля Лю Вейчен. В резултат династията Вей последователно организирала наказателни походи срещу Пихуба и Вингеди. Походите били ръководени от Чан-сун Сун и Чан-Сун Фей. Първият разбил войската на Уцзи и му отсякъл главата, а вторият покорил Пихуба и пленил Хедохан, Шелун и Хулю (синове на Вингеди). По-късно пленниците били разселени в различни райони.
През 394 г. Хедохан и Шелун направили опит да се изтеглят на запад със своя аймак. Войските на Чан-Сун Фей ги настигнали, убили Хедохан и цялото население на аймака. Спасил се Шелун, който избягал при Пихуба и поискал убежище. Пихуба го приел и го изпратил на южната граница на разстояние 500 ли от своята орда. Междувременно той препоръчал на четиримата си синове да наблюдават внимателно действията на Шелун. Малко по-късно Шелун вдигнал бунт със своите привърженици, заловил поотделно Пихуба и синовете му, завладял техния аймак и избягал в аймака на брат си Хулю. Самият Шелун бил хитър, зъл и находчив. След месец освободил Пихуба и синовете му като се надявал, че те ще се съберат заедно и така ще ги убие по-лесно. Той събрал тайно войската си, нападнал Пихуба и го убил, но се изправил пред голяма опасност – възможност от нов наказателен поход на династията Вей в отговор на убийството. Ето защо Шелун се оттеглил далеч на север през Великата пясъчна степ. Там нападнал племето гао-гюй, превзел неговия аймак, „станал страшен и силен” и се заселил при река Жоло. Постепенно разширил владенията на жу-жаните на запад до Харашар, на изток до Чаосян, на север до ез. Байкал и на юг до Великата пясъчна степ. Покорил и ордата на Жибаеги, която се намирала на северозапад и включвала потомци на хуните. Приел титлата деудай-хан (в превод от езика на династията Вей „император, който стреля с лък”) и се нарекъл „могъщият”. След смъртта му през 410 г. Жу-жанския каганат е управляван от гежогай-хан Хулю (410-414 г.), хан Булучжен, известен още и като Булгачин (414 г.), гешенгай-хан Датан (414-430 г.), чилян-хан Уди (430-445 г.), чуло-хан Тухечжен (445-464 г.), шеуло Бучжен-хан Юйчен (464-485 г.), фугудун-хан Деулун (485-492 г.), Хеуци Фуфа Кучже-хан (492-493 г.), тахан-хан Футу (493-508 г.), Деуло-Фуба Деудай-хан Чеуну (508-520 г.), чилянту Бинфа-хан Анахуан (520 г., 522-552 г.), Шифа (520 г.), Поломен (520-521 г.), Синифа (522 г.), Ангучин (552-553 г.) и Диншуцзи (553-555 г.).
Тубджак, синът на Боян-Челбир воювал срещу Рум (Византия) в съюз с аварите. В сраженията участвали и улчийци (славяни); част от тях били подчинени на Византия и били наемници в нейната войска. Един интересен аспект от конфликта е отношението на аварите и булгарите към славяните. Аварите се отнасяли жестоко към славяните, използвали ги като наемни работници, поставяли ги в първите редици в сраженията, дори ги избивали (вероятно в случаи на неизпълнение на поставените бойни задачи). Булгарският балтавар Тубджак обаче извел от Византия около 2 хил. славяни, които се заселили в северната част на неговите владения – в Учули (Карпатите) и на Бури-чай (р. Днепър). Този район се явявал и граничен за т. нар. бейлик Кара-Булгар (или Западен-Булгар). Ето защо новодошлите славяни били наречени анчилар или анчийци (гранично население, граничари).
Първоначално аварският хакан Боян се отнасял с неодобрение към действията на булгарския балтавар Тубджак и политиката му към сближаване със славяните. Мнението му се променило, когато Тубджак заповядал на анчийците да построят няколко стотин лодки, с които те провели успешно сражение срещу византийците. Времето и мястото на сражението не са известни. То може да бъде отнесено най-общо към периода на управление на Тубджак (590 – 605 г.).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пон 16 Окт 2006, 19:31    Заглавие:  

Хронистът Теофилакт Симоката разказва за 10 хиляди хунобългари или кутригури, на които аварският хаган Баян заповядал в 569 г. да преминат р. Сава и да разорят Далмация. Част от тях вероятно са останали в Босна и Далмация, били са назначени за местни управители от аварския хаган и са поставили началото на босненската династия Котроман. За повече информация - статията на Осман Каратай.

http://www.transoxiana.org/Eran/Articles/karatay.html

Contribution to the Debates on the Origin of the Medieval Bosnian Royal Dynasty Kotromanids*

Osman KARATAY1

Abstract

Bosnia was seized by Avars and Slavs from Byzantium at the end of the 6th century, and settled by Slavic masses. Avars ruled Bosnia through Avar- or Bulgar-origin governors appointed by the center. The Avar State collapsed at the end of the 8th century and its realm was shared between Bulgars and Franks, and to some degree Byzantium. Bosnia remained ownerless and foreign forces could not establish a lasting rule there. Avar feudal remnants called ‘ban’ and ‘župan’ were unified around the Bosnian banate, which had then a little terrain in today’s Central Bosnia, and founded the Medieval ‘Federal’ Bosnian state. There are no clear accounts in the sources for the pre-mid-12th century. Thus, even statehood of Bosnia before the 12th century is open to discussion. In these circumstances, it is very difficult to determine origin of the royal Kotromanid dynasty. Sources tell us about a Bosnian dynasty, continuous and with deep roots in history, contrary to the neighboring Serbian, Croatian and Montenegrin states. Historians almost totally agree that this dynasty descends from a ban appointed by Avars to rule then Bosnia. But the word Kotroman could not be well etymologized, and thus origin of the dynasty was discussed leading some theories like Germanic origin. The first part of this word is likely to be Kotur, a well-attested anthroponym among Bulgar Turks, as well as name of a Bulgar tribe (singular Kotrag, plural Koturogur / Kutrigur). Those who invaded Bosnia in the name of the Avar qaganate were Kutrigurs, and they were mentioned as a people in Herzegovina even in the second half of the 15th century. Their names have been preserved in many toponyms in the region. The –man suffix in the name does not show any Germanic connection, rather it reinforces, as a suffix widely used in Turkic especially for ethnonyms, the possibility of Bulgaro-Turkic origin of the Bosnian kings.

Keywords: Bosnia, Medieval, Avar, Bulgar, Kutrigur, Kotromanić
Introduction

The Bosnian state was founded in Medieval Age in the middle of what is today Bosnia and Herzegovina, and in the course of time encompassed almost all of the current country and some regions around it. There is no information confirmed about the beginning of the state, which lasted up to the Turkish conquest in 1463. Relatively detailed accounts on this country and its rulers began to appear from the 12th century on. For earlier days, we have some information, which is sufficient only to make comments and suggestions on whether there was a political formation there. Thus, historians face a very difficult task in finding origin of the ruling Kotromanids (Kotromanići), while existence and features of the state for a long period are not obvious at all.

In this essay, I will mention some debates on the origin of the dynasty, which possibly founded the Medieval Bosnian state, and present my own thesis, which I briefly touched upon in my previous studies.2 The idea I suggest is that the feudal layer, which founded and developed the Medieval Bosnian state, was of mainly Avar and so-called (proto-) Bulgar stock, and the Kotromanid family, which united the scattered feudal formations into a relatively centralized state was ethnically Bulgar. Although our topic is the dynasty, we have to elaborate on the pre-12th-century Bosnia, and especially on its origins, the "unknown period", since it is not widely known, and there are no many texts in this matter in world historiography.

It would not be an exaggeration to say that there is almost no independent and detailed study on the "Dark Age" of the Bosnian State and its founders. This topic was touched upon with only few sentences within other broader texts. The 1925 article of Ćorović still stands as the only and unique study, which is directly related to the topic. Hungarian politician-historian Thallóczy published an article in 1914, which examines origins of the Kotromanids. A paper of E. Imamović presented in 1996 to a conference deals with the Kotromanid dynasty as a whole, and by the way, evaluates other studies in this area.

A Renaissance scholar, Mauro Orbini of Dubrovnik gave the first information on the origin of the Bosnian kings, in 1601 in his overall "Slavic history". After Orbini, one of the latest representatives of the Medieval style, authors like Jakov Lukarić (1605), who wrote a history of Croats/Dalmatia in a similar style, then Ivan Lucić (1666) and Charles du Fresne (1749) continued to touch on Bosnia within their general histories on South Slavs or Byzantium. But there was almost no contribution to what Mauro Orbini had said by the beginning of modern historiography. Moreover, they did not deal with Bosnia particularly, but within a few pages or when it was necessary. Among them, only Daniel Farlato (1769) brought about some new facts in his history of "Iliria", based on archives of the Papacy. After that, modern historiography begins as an embryo, and very serious books were written by using Latin and Greek sources.

The first book dedicated to the history of Bosnia in regard to its name is "Tarih-i Bosna" of Ömer Bosnavî (1741), but it encompasses only the events during the Ottoman-Habsburg clashes between 1736-1739. That is, it is not a history but a diary/chronicle. The first general history book having Bosnia in its name is "Geschichte von Serwien und Bosnien" (1801) of Johann Christian Engel. In the second half of the 19th century, not only political history of Bosnia, but also its problems, mainly Bogomilism started to be topic of books and articles. The first book dedicated only to Bosnia and its medieval history is of this period: "Poviest Bosne do propasti kraljevstva" (1882) by Vjekoslav Klaić. After Yugoslavia was founded, there is a clear rise in the number of books about independent history of regions/countries and nations, as well as general history of Yugoslavia. Vladimir Ćorović (1935 and 1940), Sima Ćirković (1964), Anto Babić (1972), who collected his articles in a book, Marko Vego (1982), Pavao Anđelić (1982), and Nada Klaić (1989), having the most important book, are the most famous names of the once Yugoslav historiography on Medieval Bosnia.

Among Bosniacs, who have been mostly interested in the Ottoman period, the first general Bosnian history was published in 1997 by Mustafa Imamović, who is indeed a historian of laws. But his book cosists of only a summary about medieval history of the country. Proceedings of the 1996 Zenica Conference, published by Halim Mulaibrahimović, can be accepted the first, and, for now, unique Bosnian medieval history. Above-mentioned article of E. Imamović is included in that book. Noel Malcolm’s handbook "A Short History of Bosnia" (1994) is the first and only general history of Bosnia, written in non-Yugoslav languages. But Malcolm, who sometimes elaborates on very interesting problems in the book, does not say even one sentence on who established the Bosnian State; he even does not tell anything how the state appeared, and immediately starts with the known period. Fine’s Early Medieval Balkans (1983) being the main book, there are other studies, too, dealing with Bosnia in concerning chapters or necessary passages.
Origins of Bosnia as a Country

Becoming a country3 of a certain land is connected with not only geography, but also geo-culture with thousands of years of experiences. Many of modern countries have their projections even in ancient times. France, Bulgaria and Iran are appropriate examples. In the west of the Balkans, the ex-Yugoslavia region was a "country" together with modern Albania, in ancient times, and the province of "Iliricum", continuation of the old Iliria, continued to exist not only in Rome and Byzantium, but also during the Ottoman days. Today’s ex-Yugoslav countries, except Macedonia, are almost totally products of medieval formations. Ancient Dalmats lived in the coastal region, exactly where is now modern Dalmatia, but Bosnia was, like Herzegovina and Montenegro, part of the "political" Dalmatia of Rome and Byzantium ("In olden times, therefore, Dalmatia used to start at the confines of Dyrrachium, or Antibari, and used to extend as far as the mountains of Istria, and spread out as far as the river Danube").4 Bosnia located in a place where two lines in north-south and east-west directions cross each other, developed its own peculiar identity and form of behavior, in spite of the constant influences from all directions;5 that is, it had its own geo-culture. Moreover, this land is separated from neighboring lands with certain lines, by posing a geopolitical unity. That it could not become a country in an earlier date can be attributed to the political developments and ethnic processes, which started with Sarmatic raids, coinciding with the Germanic assaults to the northwestern borders of the Roman Empire, and which lasted by the decline of Avar state (end of the 8th century).

The most obvious proof for the fact that Bosnia was not a country for a long time is absence of a name for it. The name Bosnia is firstly mentioned in the mid-10th century by the Byzantine emperor-author Konstantinos Porphyrogenitus: έίς τό χωρίον Βόσονα...6 We will not deal with debates on the origin of the word, since it is out of matter. In DAI, Bosnia is mentioned as a region. Taking the two cities Katera and Desnik, told to be here, into consideration, one can say that the mid-10th century Bosnia was of almost exactly the same size as the Bosnia, which declared its independence two centuries later, and in the same location. This is what is now Central Bosnia, where are upper courses of the river with the same name. As the state founded here extended its lands, the country called Bosnia extended also to get eventually today’s size. Such a question may be posed at this point: Considering that spread of the name Bosnia was connected to the political expansion, might the appearance and continuation of Bosnia as a country be related to the premises of the same political structure? That is, was there a "political" Bosnia in the days when Konstantinos was writing his De Administrando Imperio?

The complete sentence, where Konstantinos tells about Bosnia, is as follows: "In baptized Serbia are the inhabited cities of Destinikon, Tzernabouskeї, Megyretous, Dresneїk, Lesnik, Salines; and in the territory of Bosona, Katera and Desnik." This sentence is open to speculation and says nothing obvious about political relationship of Bosnia with Serbia. The former might be both a part of the latter, or an independent country created by Slavic nations like the Pagani. Konstantinos once mentions Bosnia as "Pagania, which was at that time (beginning of the 10th century, O.K.) under the control of prince of Serbia"7 and in another place tells that Croatia "... at Tzentina (now Cetina, O.K.) and Chlebena (now Livno, O.K.) becomes neighbor to the country of Serbia".8 That is, Serbian-Croatian border used to cross along Central Bosnia at that time. Salinas, which was included among the cities in Serbia, is modern Tuzla of Bosnia. This means, Serbian and Croatian states were neighbors in Northern Bosnia, too. Therefore, at least half of the current Bosnia once became part of the Serbian princedom. We know that the western half was for a long time under Croatian rule, and the Bihać region was heartland of the Croatian State. In addition, Konstantinos tells about Bosnia in the Chapter 32, which is dedicated to Serbs and their countries.

But this does not clearly explain political situation in the "nucleus" of Bosnia between Serbian and Croatian states. What is more, Serbian or Croatian hegemony in Bosnia does not show that its people was of Serbian and Croatian stock. As expressed by Serbian historian Ćirković, such a question contains mistakes within itself.9

Thus, our attempts to fix existence of the Bosnian "country" in order to reach the Bosnian "state" in an age ignored by sources become fruitless. However, Konstantinos gives interesting data on the ethnic groups of the region, and well analyzing them we can deduce whether early Bosnia was a country and its inhabitants were an ethnie or ethnos. One of the Dalmatian nations mentioned by the Emperor is the one called Arentani (Αρεντανοί) by the Romans and Pagani (Παγανοί) in their own language.10 Historians, who rely on the fact that the Pagani deals with piracy on the Dalmatian islands,11 unanimously think that they were the Slavic group, which is known as Neretljani (Neretvans), and which lived in Western Herzegovina.12 Konstantinos also includes some Dalmatian cities and islands in the country of the Pagans.13

But a detail given in another place contradicts the Emperor himself in describing the country of the Pagans. According to this account, Slavs converted to Christianity, but Pagans living in a mountainous and remote place resisted to it.14 Western Herzegovina, where Neretvans used to live, is by no means mountainous, and to the contrary, is the most level land in the region. There is a plain from the coast to the city Mostar. This area is not only accessible, but also the most accessible part of the Dalmatian coastal region. Just as, Ottomans coming from the inside got an exit to the Adriatic Sea at this point, and the Venecians, in turn, easily advanced there and seized Mostar during the long-lasting wars after the Vienna siege of Turks (1683). South and east of Mostar is mountainous, but this cannot be Pagania, as it was called Hum and as there lived the people called Zachlumi (Ζαχλούμυ).15 Pagans could not be in its south or in north of Mostar, because Terbouniotes (Τερβουνιωτών) and Kanalites (Καναλιτών) used to live in the south,16 and the northern area was Croatian soil. Therefore, Pagania can only be in interior regions, which are today’s Northern Herzegovina and Central Bosnia. In succeeding years, in these regions Christianity was the weakest, and Bogomilism the most powerful.

Therefore, the pagans resisting to Christianization were probably the people, who used to live where later Bogomilism-based Bosniac nation emerged. Any connection of the pirate Pagans, Neretvans, to them does not seem very likely. Otherwise, we have to suppose a political formation in a long stripe from Central Bosnia to the coast along the Neretva valley. We do not have any data to confirm it. So, here are two possibilities: Konstantinos makes a mistake, as he does often, and either is confused of the two groups, or unifies the two. Any alliance of temporary nature between Bosnians and Neretvans, as well as the fact that the both coincidentally might have resisted to Christianization, would lead to such a perception, unifying their stories. In all cases, the fact that the Emperor does not give clear information about Bosnia shows his lack of information. Otherwise, it would be very meaningless to tell a lot about small places like Trebinje, and to say almost nothing about who used to live in Bosnia, which is a region in his literature. Just as, he would tell about Bosnian parts of the Serbo-Croatian border, besides the Dalmatian ones. That he takes borders of the province of Dalmatia before the Avaro-Slavic invasion to Danube is another mistake of Konstantinos. Dalmatia used to finish where Bosnia used to finish in east and north, that is, on the rivers Sava and Drina. If he is to reach Danube in the north, now Hungaro-Croatian border, then, there was the famous province of Pannonnia; if he means an eastern direction, that is today’s Voivodina and Belgrade, that region had been organized as the province of Sirmium, and never been within Dalmatia. Thus, we can understand why Konstantinos cannot put the region of Bosnia and the mountainous Pagania together.

So, we have two points to be considered together: (1) The region Bosnia, (2) The Pagans (Arentani), who used to live in a mountainous region, who resisted to Christianization, and who were not Serbs though once they had been under the rule of the former. Konstantinos etymologizes the word pagan in the language of Slavs as "unbaptized", that is unbeliever.17 Arentani, the "Roman" counterpart of that name, must have given in attribution to an ancient Iliric tribe, which had lived here. This is a Byzantine custom. For example, Serbs were called even in the 13th century Tribali,18 a small tribe that had lived in the same region almost 1500 years ago. Since we know which parts of Bosnia were under Serbian and Croatian control in those days, we have no other choice except locating Pagans in Central Bosnia, remaining between the two invading neighbors. This would lead us to accept Bosnia as a "nucleus country" at the beginning of the 10th century, with its people being in ethnos quality. As it was unconceivable for its people to adopt the Byzantine word Arentani or their own word Pagan meaning "unbeliever" as their public name, and as Slavic communities everywhere used to adopt toponyms as their ethnonyms, unless outsiders imposed their own names,19 people of Bosnia took the names Bošnjan, Bošnjak and later, in modern times, Bosanac.
Political Processes by the Independent State

The withdrawal of the Rome from the borders about the mid-Danube ranges and loss of parts of Pannonnia begins with the Sarmatic age.20 Then the Goths running away from the Huns and the Huns themselves, who then based in Pannonnia, became lords of the region. Bosnia was under Byzantine administration when Avar raids started in the second half of the 6th century. Avars had the most important role in Slavicization of the Balkans.21 The Avar Qaganate appointed governors, who were of Avar origin and called "ban" and "župan", to the Slavic masses, which had come from Central Europe and settled down in the Balkans under the Avar supervision. Thus, a permanent and powerful central administration was founded by Avars.

It would be wrong to think that the only Asiatic/Turko-Mongol element, upon which the Avar state relied, were the Avars. On their road to Central Europe, the Avars took a number of Kutrigur/Koturoğur Turks, a Bulgaric tribe living roughly in what is today Ukraine, with them. These Kutrigurs invaded Bosnia and Dalmatia in 578 in the name of the Avar Qaganate. It seems they held very high ranks within the state, which may be a factor in their endeavor of seizing the throne in 630-631.22 Given the fact that the Avars had no much human resource, Kutrigurs must have held a great part of provincial administration. They were brought from the Western Eurasian steppes with their obas ("encampment"), and not only as recruited soldiers. In addition to the 10 thousand soldiers, who invaded Bosnia and Dalmatia, their families must have also come, at least partially, and therefore, not only an administrative and military class, but also an important number of civil Kutrigur population settled in Bosnia. In this regard, two Greeks sources from the 15th century mention Kudugers living in Herzegovina. Chalkokondilios says that "In the country of Sandalj (Prince of Herzegovina at that time, O.K.) live people called Kuduger", and Gennadios, the first archbishop appointed by Mehmed the Second after the conquest of Istanbul, tells about the same people with exactly the same name and the same living place. It was Serbian historian Vaso Glušac, who firstly wrote that they might be Kutrigurs.23 The country of Sandalj was the stronghold of resistance to Christianity in the last years of the Bosnian kingdom, which then accepted Catholicism as official religion and started to suppress its Bogomil citizens. This can be compared to the case under the Khan Omurtag in the Danubian Bulgar kingdom, where Slavic masses were easily and rapidly Christianized, which caused reaction of Bulgars, still keeping their Turkic identity, and which ultimately led to a Bulgaro-Slavic internal strife.

The Avar power, having been at war with all surrounding states and nations for 250 years, seems to have lost its authority over bans and župans of Bosnia, coincidedly with its weakening in the last decades. Suddenly collapse of this state at the end of the 8th century left Bosnian begs with Avaric and Bulgaric origin stateless. According to N. Klaić, well before the Franks’ arrival and declining the Avar State, Bosnian begs were de facto independent.24 It is not well known to what degree the powers that destroyed the Avar State, Bulgars and Franks, controlled Bosnia. They shared the Avar realm in Central Europe, today’s Hungary and Transilvania. There is no record on their entry in Bosnia. A temporary reconstruction of Byzantine administration can be estimated. In the days of Mikhael II (820-829), Dalmatian cities and inner regions became independent by making use of the internal and external difficulties that Byzantium faced.25 Pagans are mentioned among those declaring independence. This makes Byzantium the third force, except local formations, squandering the Avar inheritance.

There are two more accounts, of reliable nature, from the time of Mikhael II, informing that Bosnia was a political formation at that time. Franks seeking to dominate also on the Croats, after destroying the Avar state, forced Ljudevit, then Croatian prince, to flee in 822. The latter killed ruler of the place, where he took refuge, and replaced him. He tried to establish diplomatic relationship with Franks from that country. Almost all historians agree that the place he fled was Central Bosnia.26 Both Frank annals and the chronicle of Ljudevit gave this account. The sources, both of which are in Latin, give title of the killed ruler as, respectively, "dux" and "princeps". According to N. Klaić, these titles were counterparts of "župan" at that time.27 On the other hand, the both Latin titles are translated into Slavic languages as "knjaz/knez" in general usage. Just as, there was not any important difference between župan and knez, the former perhaps being only a Turkic loanword. The word knez intimates a state, independent or autonomous. That is, Bosnia was a state at the beginning of the 9th century. Among the Slavic states winning independence in the time of Mikhael II, as mentioned by Konstantinos, only that of Pagans suits to Bosnia. Thus, Pagans seem more to be Bosniacs, rather than Neretvans.

The difficulty here is that the vast region from Drina to the river Vrbas had yet no a general name in the 9th century. Bosnia was the name of a small land, central part of the region from Drina to Vrbas, and from Sava to Neretva. Konstantinos seems to be in difficulty in describing this region. Frank annals, however, solve this problem with a term, which they loaned from Byzantium. A Frank source mentions Knez Ratimir, who was ruling Sklavinia in 838.28 Sklavinia is clearly Bosnia, because Frank sources mention lands of Croats and Serbs with their names. It cannot be the Slavonija region, Croatian soil north of Sava, because it was under Frank rule at that time. There is no other possibility in the region, other than Bosnia. We deduce from this account that political structure in Bosnia was well consolidated, as Ljudevit’s killing of the native knez before 16 years did not cause any interruption in, at least, the existence of the state. Ljudevit was also killed, and the Bosnian State continued likely with its own rulers.

In Byzantine sources, the term sklavinia (Σκλαβηνία) is used for the Balkan lands invaded by the Slavs, where Byzantine administration had de facto ended, and, however, over which Konstantinopolis still kept its claims.29 After slavicization was completed and the peninsula got an ethnic stability with new faces, Slavs were called according to their states or regions in which they lived. Thus, sklavinia got out of usage. For instance, Konstantinos himself does not use it. As an exception, lands of the Slavic colonies in Peloponnes were for a long time called so, because those Slavs kept their independence more than the others, but could not set up a state, and thus, receive a convenient political name for themselves. Usage of this term in Frank annals for Bosnia can also be explained with the absence of a territorial name. The political formation / polity in Bosnia was at that time clearly of international importance to some degree, but the land called Bosnia was yet composed of a few valleys, as other neighboring polities or simply pre-feudal structures. That is, early medieval Bosnia was only one of the equals in what is today Bosnia. Spectrum of Konstantinos in telling about the region can also be interpreted as that Bosnia was yet too small in the 10th century; thus Byzantium did not pay much attention to it. But it was no more, at least, a sklavinia. In the following century, Bosnia would be one of the determining forces in the Balkans, according to Byzantine diplomacy. The Montenegrin Chronicle (Dukljanski Letopis), the first Yugoslav chronicle written by a Montenegrin bishop (c.a. 1149), mentions Bosnia in equal gravity with Croatian and Serbian states.30

Thus, it becomes clear that Bosnia had an independent political formation, at least in its nucleus land, after the withdrawal of the Avar power. There are clues to make sure that this formation continued more than three centuries, by the mid-12th century, when the first known Bosnian ban lived, of course with some interruptions. These kind of interruptions affected the neighboring Croatian and Serbian states more. Hard debates begin from the point of evolution of the Bosnian state tradition. One side tries to delay formation of the state here to very late times, and shows it as a newcomer in regard to the neighbors. According to Croatian historian Knezović, state formation was rapidly realized in the South Slavic countries open to external impacts, namely in Serbia, Croatia and Montenegro; but Bosnia, feeling itself safe and naturally protected, did not need a state for a long time. Knezović, who does not accept a Bosnian state before the 12th century, suggests that Bosnia was forced to establish its state, by getting helpless after the invasion of Montenegro by Byzantium and unification of Croatia with Hungary.31 Serbian historian Ćirković, being more equitable in this issue, comments the information given by Konstantinos that Bosnia was part of Serbia in the first half of the 10th century. In his opinion, based on accounts of the Montenegrin Chronicle, Serbian knez Časlav, who revived the Serbian state after the demise of Bulgarian tsar Simeon, extended his rule also on Bosnia and Konstantinos tells about it. Bosnia appeared as a state after the killing of Časlav by Hungarians. But there had been Bosnian bans from the Avar time on, and they were of Avaric origin.32 N. Klaić, being very angry of the historians delaying Bosnia’s getting state degree, criticizes also Ćirković, as well as others, by showing their inconsistency and contradictions: If Bosnia was a banate from the Avar time on, then why did it wait for demise of Časlav to become a state?33 Klaić goes further: Political development of Bosnia started simultaneously with that of Serbs and Croats. Interferences of foreign powers to the latter two caused interruptions even in the existence of their states. Bosnia, contrary to them, did not face those kind of interferences and threats, thanks to its defensive advantages.34

Here are two certain cases: Administration of Bosnia by another state did not interrupt the institution of banate. There was a ban in the time of Časlav, likely called Ratimir, as there were bans before and after the Croatian refugee Ljudevit. Briefly, from the days when Bosnia lost its ties with the Avar state, there had been a Bosnian state, as a political structure, of sometimes independent, and sometimes autonomous character.

Bosnia seems to cover a relatively greater land after the days with Časlav. That the battle between the Croatian king Krešimir and the Bosnian ban in 968 happened about the river Vrbas, a highly western point, proves this. This river, on which is now the famous city Banja Luka, used to draw eastern border of the historical Croatia (what is now "broader" Krajina). Given the fact that Krešimir was the attacking side, one may imagine even a more western Bosnian border. After his victory, the Croatian king became owner of Bosnia, even though for a very brief period.35 Another temporary lord of Bosnia was Samuil the Macedonian, who tried to revive the Bulgarian Empire swallowed by Byzantium in 969. Samuil, who enjoyed a surprising popular support after his rebellion in 976, and who unexpectedly became ruler of a great state, established the greatest Yugoslav state throughout history. This polity lasted only by the year 1014, and included all South Slavic groups except Croats and Slovenes. After the Byzantine Emperor Basileus II the Bulgar-slayer (Βουλγάροκτονοσ) gave an end to that polity, Bosnia also fell under his rule. But Bosnia, Herzegovina, Montenegro and Serbia saved their state status as vassals, while Bulgaria and Macedonia were directly taken into the thema organization.36

It seems Byzantium lost its governance in the west of the Balkans after Basileus II. When Stefan Vojislav, prince of Montenegro (Doclea, Duklja) declared his independence, Byzantine forces tried to crush him with the help of Bosnian, Herzegovinian and Serbian forces, but Vojislav defeated the alliance and swept the Byzantine forces. Mihajlo, his son and successor, punished the three neighbors collaborating with Konstantinopolis by seizing and annexing them.37 So, a period of Montenegrin hegemony began in Bosnia, but again of temporary nature. A fact here forces one to grill the so-called vassal status of Bosnia before Byzantium. The emperor had to pay a heavy sum of money to the ban of Bosnia to provide his support against Montenegro. It is very difficult to think such an act for a "vassal" state. Thus, as Knezović states, it would be more convenient to imagine an independent Bosnia after Basileus II.38

Bosnia was probably more powerful after repulsing Montenegrins. Croatia unified with Hungary with an agreement (Pacta Conventa) signed in 1102, which caused very strong protests of Byzantium claiming that Hungary had annexed the lands essentially belonging to Konstantinopolis. Severe wars and campaigns directed to both Hungary and the tiny South Slavic states followed these protests. Bosnians were allies of Hungarians in these long-lasting struggles. Byzantine forces captivated a certain chief-župan called Bankin in 1153. Byzantine authors Niketas Khoniates and Ioannes Kinnamos mention him.39 Some historians claim that this man was indeed Ban Kulin, and that Byzantine authors dropped the consonant l while writing Bankilin(os).40 However, it is hard to think so because of two reasons: Firstly, both of the authors, contemporaries of the events, could not make the same mistake. And, secondly, Ban Kulin was on Bosnian throne between 1180 and 1203. If he was chief-župan in 1153, and also very powerful and "mature" warrior, then he would be very old in the known period. Sources, however, do not mention such an old Ban Kulin. Another difficulty is in explaining the name Bankin in any of the regional languages.

After Bankin, whose identity is not yet certain, Borić is recorded as the first Bosnian ban, whose name is known. He was "certainly" ban between 1154-1164 according to sources. Like Bankin, he was also together with Hungarians to fight Byzantium. And similar to Bankin, he is also mentioned as an ally, not vassal, of the Hungarian king.41 After this period, not only Bosnia, but all the Western Balkans, including Serbia and Croatia (then Hungarian soil according to the Pacta Conventa), were invaded and seized by forces of the Byzantine Emperor Manuel I Komnenos (1143-1180), who was energetically trying to reconstruct the Byzantine rule in the Balkans.42 The Empire, however, could not again set up centralized administration, and local rulers remained. Thus, the Manuel rule also did not interrupt the Bosnian statehood. Moreover, Bosnia had a land as vast as Croatia and Serbia, the two powerful neighbors had. Eastern confines were for a long time on Drina. The state extended to the west as far as Livno, which was included in the "historical" Croatia. The city Rama and surroundings, mentioned within the Hungarian realm in decrees of the latters, were also taken into composition of Bosnia.43 For the period from those days on, nobody reject statehood of Bosnia. Aften Ban Kulin, bans and kings with the family name Kotromanić constantly ruled Bosnia by the Turkish conquest in 1463.
Qualification of the State and the Ruling Dynasty

The socio-political structure that Bosnia had was reflected on the basis of the state, and a medieval feudal state with all relevant institutions, but anyway different from its neighbors, was shaped. As a powerful centralized authority was out of question, administrative division of the country and division of the administrative ranks and tasks took place within the status quo. That is, the land regime based on tribal inheritance (plemenita baština), but organized around županhoods by the Avar capital, got fièf-like character within the process of feudalization, which became visible in the Byzantine realm in the 12th century, and which rapidly spread to the Balkans. Županhoods were parts of banates, also a political institution remaining from the Avar age. The banate of Bosnia, the most important and powerful one, unified the other banates to establish the Bosnian state.44 This chain of župan-ban-king (kralj) can be compared to the western feudal relationship between lord, baron and king.

In regard to the state mechanism, The medieval Bosnian state can be viewed as a union of volunteers and a federation in proper sense. After the consolidation of the state tradition and consciousness around the Kotromanić dynasty, "federal" units became, at least mentally, more adherent to the center, and represented a more centralized state against the outside world. This was totally product of a popular mentality and tradition, as stated; otherwise the royal power was never able to realize a military or political centralization by its own efforts and sources. Since the state was a union, its administrative mechanism was shapen in accordance with it. The assembly (Stanak), composed of grand and petty magnates (vlastelji and velmoži) and religious representatives, had a power well above that of the bans or kings. Kingship was not hereditary in Bosnia. Neither king, nor his son knew who would be the next king. Stanak elected Bosnian kings, but among only and conditionally members of the dynasty. Dethronement or even execution of the kings, not doing well their duties, was not so rare.45 From this aspect, political structure of the Bosnian state is associated with Turkic states, especially with the Khazar qaganate, which applied the steppe tradition to a settled and semi-nomad society. The only difference in making of the administrative cadres is likely that Turkic hordes tried to rule subject tribes, states or regions with governors of A-shih-na origin, while Bosnian ban and župan families descended from those appointed there by the Avar state. King or Stanak could not change them, or even confiscate their lands.46

So, the Bosnian state was based on two essences: a) Gathering of local rulers around a center to defend themselves; b) Presence of the Kotromanids, as ruling dynasty of the banate and then the kingdom. The need for defence is something very relative and subjective. A local ruler might change his side in a case he believed he could get more benefits from another side, mostly neighboring country. Just as, history of Croato-Bosnian relationships in the Middle Ages is, in a sense, history of exchange of feudal forces and rulers. Thus, it would not be exaggeration to say that the Kotromanić family saved the state, which had been product of many geo-political and geo-cultural factors, as well as Avar legacy. M. Imamović, pointing to the very high prestige and popularity of this family, concludes that "The Medieval Bosnian state existed and disappeared with them".47

According to E. Imamović, another Bosniac historian, the Kotromanić dynasty governed Bosnia for about 600 years, from the VIII or IX century, when the state was founded, up to its fall in 1463.48 It is possible to start the state in those centuries, but he does not explain on which sources and thoughts he bases the claim that the Kotromanids were ever rulers of the state. We can refer to the view of N. Klaić in this matter. According to her, no foreign power changed any of Bosnian bans and župans.49 That is, the administrators (of Avar and Bulgar -Kutrigur- stock) were appointed by the Avar state, and their descendants ruled Bosnia by the end of the state. In fact, this idea is not well challenged, except a case to be discussed below. Not the continuity of the ban dynasties, but whether these local administrative units can be regarded as states is on the center of objections and discussions.

Beginning with Borić, there are 15 Kotromanids ruling Bosnia. Seven of them were bans, and seven kings. There was a queen, also. The bans were Borić, Kulin, Stjepan, Matej Ninoslav, Prijezda, Stjepan I Kotroman and Stjepan II Kotromanić; and kings were Stjepan I Tvrtko, Stjepan Dabiša, Queen Jelena Gruba, Stjepan Ostoja, Stjepan II Tvrtko, Stjepan Ostojić, Stjepan Tomaš and Stjepan Tomašević.
Origins of the Kotromanids

As stated before, we have no clear information about the origins of the Kotromanids. Sources point to existence of a small polity between Sarajevo and Zenica. It seems this polity continued from the very beginning upto the known periods, under various circumstances and status; and there is no account about change of line of its rulers. According to above-mentioned Mauro Orbini, who firstly claimed an origin for the Kotromanids, the king of Hungary sent one of his commandants called Kotroman the German to govern Bosnia, after demise of Ban Kulin. Finding Bosnia without any ruler and defence, Kotroman easily seized it, and the king appointed him new ban of Bosnia.50 A document intimating such a case was found in the archives of Dubrovnik. This is a diplomatic note of the city government of Dubrovnik sent to Bosnian king in 1432. It reminds that the friendship between Bosnia and Dubrovnik had a very rich past, that previous Bosnian rulers appreciated importance of Dubrovnik, that this view took its roots from Kotroman the Goth, ancestor of the Bosnian kings, who provided help of Hungarian king, then his relative, to Bosnia, and who established very good relationships with Dubrovnik, by regarding the latter city as his dome.51

Mauro Orbini likely used this document or any narration or belief in his thesis. Relying on his claims, many historians, mainly Germans, accepted in advance that Kotromanids were of German origin. Additional proof is found in the "German" suffix –man. However, this suffix is not peculiar to the German language, and some other information that we have contradicts with the Dubrovnik letter. In accordance with the ban and king lists, the first Kotroman must be Stjepan I Kotroman suceeding Prijezda, if they had come from abroad. Thus, son of Stjepan has surname of Kotromanić. Kulin Ban died in 1203. Stjepan I Kotroman was throned c.a. 1270 at the earliest.52 Between the two is a great interval of time. Tvrtko, the legendary Bosnian king of the late 14th century, states in a decree that his uncle (so his father also, following his uncle) renowned the decision about an ecclesiastical land, given by Prijezda, his grandfather. Therefore, the first Kotroman known to us was of the same family as the previous kings and bans. A document from the archives of the Papacy takes this to earlier dates. In a letter of the Pope Gregorius II, dated in 1233, Ban Ninoslav and the later Prijezda are shown to be from the same family. The letter tells that "ancestors of Ninoslav ruled in Bosnia from the ancient times on".53 The days of Kulin Ban, or even those of Borić cannot be "ancient times" in the year 1233. Thus, it becomes clear that all the known rulers of Bosnia belong to the same family, and their root goes to the "unknown" period. By confirming this, Tvrtko I tells in another letter that his family had ruled Bosnia from its appearance (as a country) on.54

In addition, Kulin Ban, who followed Borić, and his successors exhibited national policies, and never acted as governors appointed by the Hungrain crone, though sometimes they yielded being helpless against the Hungarian forces. Continuation of Hungaro-Bosnian wars for centuries prove this fact. E. Imamović, who believes that the Bosnian ruling dynasty was native, suggests that the ancient settlement Kotorac, which is now just near the Sarajevo airport, and which is mentioned by Konstantinos Porphyrogenitus, might have given its name to the Kotromanids. In this context, he points also to the fact that the medieval Bosnian polity emerged in this region. In his opinion, the name had a development of Kotorac > Kotoranić > Kotromanić.55 However, such a phonetic development has no any parallel in linguistic history of this region, and is very hard to explain linguistically. If the place name kept its form for such a long time, a family name generated from that word, especially name of the royal dynasty, would naturally have kept the original form. Even the suggested form Kotoranić is unusual in usage with the unreasonable addition -an. Expected forms would be Kotoročević, Kotorević, Kotorić etc.

According to Perojević, that Stjepan Kotroman, ban of Bosnia in the second half of the XIII century, established kinships with famous families of Central Europe like the Arpad (Hungarian), Angou (Napolitan/Norman, Hungarian), Nemanja (Serbian) and Šubić (Croatian) dynasties caused later some confusions about origins of the Bosnian dynasty, and this led to fabrication of relevant stories. In his opinion, the narration about Kotroman, the German coming from Hungary, does not get along well with historical facts, because we know well that the Kotromanids lived in Bosnia before that date. Perojević, a Croatian historian of nationalist école, states further that this family cannot be related only to Hungary and that it is also related to Croatia.56 Hungarian scholar Thallóczy, making the first special study in this matter, believes also that the Kotromanid family was originally Bosnian, and claims that Mauro Orbini fabricated the story about the German origin or narrated it from a source unknown to us.57 When Thallóczy was writing his article, the Dubrovnik letter was not known to the scholarship.

Indeed, Orbini points to a historical fact with the narration of imported German, but makes a mistake in dating. A Kotroman is mentioned in the time of Borić, XII century. While Hungarians and Bosniacs were fighting Byzantium in the time of Géza II, the latter died and an internal strife began in Hungary. Borić supported István IV in this struggle, but eventual victory was of István III, son of Géza II. After consolidating his position, István III started to punish his opponents, including Borić. He sent one of his commandants, a German called Gotfrid, to Bosnia. Borić was defeated by the punitive forces and a man called Kotroman was enthroned with the Hungarian support (1163). This man was likely from the ruling family, and not certainly from the eta generaoux. That is, Bosnian crown was interferred and changed by a German, and not with a German.58 With the full enlightenment of this event, a very obscure period in Bosnian history would be explained. Borić left the throne probably in 1163, and Kulin Ban was enthroned probably in 1180 thanks to support of the Byzantine Emperor Manuel Komnenos. What about the 17 years between them? Thus, we can conclude, not with certainity for now, that the ban or one of the bans in those years was somebody called Kotroman. Succeeding Bosnian rulers, it seems, used his name in their surnames. Therefore, the German theory loses its base.

The claims about Serbian or Croatian origin of the Kotromanids stem from the assumption that Bosnian people was just Serbs or Croats. Kotromanids were natives of Bosnia in these views, too. But such a thesis that Bosnians were indeed Serbs and Croats, is wrong and meaningless from the very beginning, as above-stated. Thus, we will not deal with these ideas.

After fixing that this dynasty was native of Bosnia, it is very easy to tie their far ancestors to Avars and Bulgars. As mentioned, in Bosnia, which was governed via administrative institutions called banate and županhood, it was very natural for bans and župans to be of Avar or Bulgar origin. No historian rejects this fact. After the collapse of the Avar state at the end of the VIII century, except those invaded by Frank, Bulgar and Byzantine forces, many banates remained independent and almost all of them were in Bosnia. There is no record on changing of these local rulers by foreign powers. That the two institutions survived even so long, by the mid-15th century in Bosnia, and (for banate) by the fall of the Habsburg Empire in Croatia, and their direct reflections in the 20th century,59 indicates in a sense that not only order and institutions, but also power of local dynasties were continuous. The little banate of Bosnia, composed of the lands on the Sarajevo-Visoko-Zenica line, was one of them.

So, we have assumptions that mostly the descendants of the Avar and Bulgar officials and commandants ruled Bosnia by the fall of the state. Owners of high ranks from other ethnic origins, mainly Slavs, are never excluded in this theory. Etymologizing the word Kotroman would help us go further in fixing identiy of the dynasty. It is very hard to explain this word or its components in Slavic. Thus, due to lack of a substantial Slavic explanation, the Germanic theory has got some base. A few ethimologies are based on the toponyms Kotor-, but these have linguistic difficulties, and do not well illuminate the problem, as there are a lot of Kotors in the region from Montenegro to Austria. Almost all of them may be canditates to be homeland of the Kotromanids. Just as, some German scholars related the Bosnian dynasty to the settlement Kotrou to the southeast of Austria, and claimed that they had found a new proof for the German theory.60

We guess and know that there were Avars and Bulgars in Bosnia, not only members of the administrative and military cadres, but also among the population. Thus, their remnants in toponyms should also be traced. Scholarship, which worked on Iliric, Latin and Slavic names, still remains passive in dealing with, at least, Avaric linguistic remnants. The later Turkic groups like Pečenegs, Oğuz and Kumans, who settled in this region not as rulers, but subjects and refugees, left too much traces. Moreover, there is no record about any Khazar migration to Bosnia, but a town in the Northwest Bosnia and its surroundings are called Kozarac ("Khazarian", "from the country Khazar"), as a parallel to other similar cases mostly in Poland and Ukraine. Thus we should give more importance to searching relics of Avars and Bulgars, who lived in Bosnia, and who were assimilated among Slavic masses in the course of time.

The word Kotroman is associated, at the first glance, with the Kotur Ogurs / Kutrigurs sent to Bosnia by the Avan qagan at the beginning of the invasion. We told about the Herzegovinian Kudugers, who were likely remnants of the Avar time Kutrigurs. Mahmûd of Kašġar, writing a rich and comprehensice all-Turkic glossary in the 11th century, gives meaning of the verb kotur as "boşaltmak, aktarmak" (to empty, to transfer).61 In modern Turkish, the same verb is used as kotarmak. As another possible word, kutur means "haddini aşmak, azmak, şımarmak" (to go too far, to get out of control, getting pert).62 This meaning is still kept in many Turkic dialects, especially in Kyrgyz. In Turkish, losing some other meanings, it became kudurmak (to become rabid, to be beside oneself with anger). In Bulgaric, which is a dead language (except Čuvaš, its to be derivation), it might have meant "being out of control, not to be able to stop, to be hyperactive". There are also examples as anthroponym. For instance, in the Migration Legend of Uyghurs, one of the five children having born out of the holy light is called Kutur Tigin. In modern Uyghur, ûotur means "uyuz, çepel"63 (itchy, scabious, foul). This meaning is kept in Common Turkic, too.64 But, our Kotor should not have such a meaning, in contrary to the suggession of Tekin. One of the sons of Kubrat, khan of the Great Bulgaria in the 7th century, was called Kotrag (Κότραγοσ).65 The latest consonant -g may be the diminutive suffix, as in Omurtag,66 or the word can be divided as Kotur + ok. This ok means most probably "tribe", if not "arrow". That a Bulgaric tribe was called Kotrags (Κότραγοι),67 shows that this name was used both as anthroponym and ethnonym. Counterpart of this name in "šaz" or Eastern Turkic languages would be kutuz. An Egyptian Mamlûk sultan is called so. But we do not necessarily tie this word to the verb kutur-. Mahmûd of Kašġar, who did not know Bulgaric, gives a word kutuz, meaning "yaban sığırı, yak" (Tibetian wild cattle, bos grunniens).68 Almost all Turkic languages have this word in different forms such as kotaz, kodas, kotos, kutaz, kotaz, kotuz.69 This is more likely and appropriate to be personal name in Turkic custom and usage, and its Bulgaric form would be nothing else than "kotur, kutur". Therefore, we can explain Kutrigurs / Kotur Oğurs and many other kotor / kotur / kuturs in Eastern Europe with this meaning.

The word "Kotorac", above-mentioned place name near Sarajevo, means "Kotorian, man of Kotor". That is, the simple word is Kotor. The form Kotorac implies belonging to a place or group called Kotor, namely to an ethnic or regional identity. In this sense, Kotur may be the tribal name occuring in the Great Bulgaria: Kotur-ok "the Kotur tribe", pl. Kotur-oğur "the Kotur tribes". As for the syllable or suffix –man in Kotroman, this is a productive suffix used mostly in stressing adverbs in Turkic as in the examples kocaman, koloman, toraman, kopraman, ataman, etc. In addition, this suffix is widely used in making ethnonyms: Türkmen, Karaman, Yulaman (A Bašgir tribe). Thus, the word Kotroman in Turkic is proper equivalent of the Bosnian word Kotorac.

Even if we ignore the possibility of a local Bosnian dynasty taking its roots from the Avar time, now there is the Hungarian factor in this region. Hungarians, who came to the current land at the end of the 9th century from north of the Caucaus together with Onoğurs, a Bulgaric tribe, with which name this nation is called in almost all European languages (Hungary, Ungarn etc.), were bilingual for a few centuries. Both the Finnic Magyar and Turkic Bulgar languages were spoken until the full assimilation of the Onoğurs into the Magyar mass. Onoğurs were the governing and fighting class within the labor of division in the state of the Arpadians. As a never confirmed possibility, this Turanic state might have sent or appointed an Onoğur governor called Kotor to Bosnia, in the first years of the "home-occupying", which resulted in invading and plundering most of early medieval Europe, including Bosnia.
Conclusion

Bosnia is situated in a region, where the Eurasian and Mediterranean worlds, the Balkans and Central Europe, East and West meet, cross and confront. This position have led the country to be continuously troubled. This annoyance was reflected on its political culture, and the concepts of state and country did not develop for a long time. After the fall of the Avar Empire, Bosnia found itself between superpowers of that time, and this started or accelerated the process of making of Bosnian political culture, which can be briefed as a reaction to outside world. Bosnia decided to belong to itself, no more to anybody else, and developed its own state. This preferance necessitated continuous struggle with and a talentful diplomacy between Byzantium and Hungary. This struggle for keeping autonomy/independence gave rise to the prestige of the ruling Kotromanid family, and this ultimately led to consolidation of the state tradition.

State tradition is an advanced level in social development, but acquaintance with this tradition and concept was not always sufficient to establish or have a state, even up to the modern times. There needed people having legitimacy to rule. Thus, for instance, the Balkan states, modern nation-states, which were set up within very tense nationalist environments, had to import rulers from West European courts after getting independence from the Ottoman Empire. This was a more strictly applied rule in the Medieval. In Bosnia, only Kotromanids were legitimate rulers. Feudal structure was very powerful in Bosnia in its decentralist sense. Kings often had no power to struggle with local rulers. Especially in the late years of the state, kings were many times defeated and captivated by different cliques, some of which controlled all the country, but nobody except Kotromanids could dare to sit on the throne. In neighboring Croatia, Serbia and Montenegro, there was no such continuous dynasty. There dynasties were started by a capable man, and ended also by another powerful man or family. The most important reason was that these states were interferred by neighboring empires (Byzantium, Bulgaria, Hungary and Franks) very often and for long durations. In Bosnia this was not the case. It had only one dynasty in the Mediveal. Legitimacy of this dynasty can be compared to that of the Hungarian Arpad family. As that family of Bulgaric origin appointed by the Khazar qagan to govern Hungarians, the Kotromanids, another Bulgaric family appointed by the Avar qagan to rule Bosnia, were also exalted by their people, identified with the state and became legendary. Thus, Bosniacs still say "as in the time of Kulin Ban" to recall their happy days.
Literature

Anđelić, P., Studije o teritorijalno-političkoj organizaciji srednjovjekovne Bosne, Sarajevo, 1982.

Babić, A., Iz istorije srednjovjekovne Bosne, Sarajevo, 1972.

Budak, N. Prva stoljeća Hrvatske, Zagreb, 1994.

Clauson, G., An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish, Oxford, 1972.

Constantine Porphyrogenitus, De Administrando Imperio, ed. Gy. Moravcsik & R. J. H. Jenkins, Washington, 1967.

Ђирковиђ, С, Историја среднјовековне Босанске државе, Beograd, 1964.

---, "Црна Гора од досељаванја Словена до пада под Турке", Црна Гора, yay. Михаило Малетиђ, Beograd, 1976.

Ђоровиђ, В., "Питанје о пореклу Котроманиђа", Прилози за кнјижевност, језик, историју и фолклор, кнј. V, Beograd, 1925.

---, Територијални развој босанске државе у среднјем веку, Beograd, 1935.

---, Хисторија Босне, I, Beograd, 1940.

Durmuş, İ., Sarmatlar, Ankara, 1997.

Fine, John V. A., The Early Medieval Balkans – A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century, Ann Arbor, 1983.

Goldstein, I., Hrvatski rani srednji vijek, Zagreb, 1995.

Imamović, E., "Bosanska dinastija Kotromanića", Bosanska srednjovjekovna država i suvremenost (zbornik radova), yay. Halim Mulaibrahimović, Sarajevo, 1996.

Imamović, M., Historija Bošnjaka, Sarajevo, 1997.

Ioannes Kinnamos, Historia, Turk. trans. Işın Demirkent, Ankara, 2001.

Karatay, O., Hırvat Ulusunun Oluşumu: Erken Ortaçağ’da Türk-Hırvat İlişkileri, Ankara, 2000.

---, "Hırvat ve Sırp Göçlerinde Oğur İlgisi", Türkler (ed. K. Çiçek et al), II, Ankara, 2002, pp.591-598.

---, “Ogur Connection in the Migration of Croats and Serbs”, The Turks (ed. O. Karatay et al), I, Ankara, 2002, pp.553-561.

---, “Bosna Krallık Soyu Kotromanićlerin Aslı Hakkındaki Tartışmalar” Bilig XXIII (Fall 2002), pp.103-127.

---, In Search of the Lost Tribe:.The Origins and Making of the Croatian Nation, Çorum, 2003.

Kaşgarlı Mahmud, Divanü Lûgat-it-Türk Tercümesi, II, ed. Besim Atalay, 4th ed., Ankara, 1998.

Klaić, N., Srednjovjekovna Bosna: Politički položaj Bosanskih vladara do tvrtkove krunidbe (1377. g.), Zagreb, 1989.

Klaić, V., Povijest Bosne do propasti kraljevstva, Zagreb, 1882.

Knezović, O., “Bosna i Hercegovina od seobe naroda do XII. st.", Povijest Hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine, I, Sarajevo, 1942.

Kulenović, M., "Bosanski Stanak", Bosanska srednjovjekovna država i suvremenost (zbornik radova), ed. Halim Mulaibrahimović, Sarajevo, 1996.

Lukas, F., "Bosna i Hercegovina u geopolitičkom pogledu", Povijest Hrvatskih zemalja Bosna i Hercegovina, I, Sarajevo, 1942.

Malcolm, N., Bosnia A Short History, London, 1994; Croato-Bosnian ed. "Povijesti Bosne – Kratki pregled", Zagreb-Sarajevo, 1995; Turk. ed. "Bosna’nın Kısa Tarihi", İstanbul, 1999.

Necip, Emir N., Yeni Uygur Türkçesi Sözlüğü, Turkish ed. İklil Kurban, Ankara, 1995.

Nikephoros, Patriarch of Constantinople, Short History, ed. Cyril Mango, Washington, 1990.

Niketas Khoniates, Historia, Turk. trans. Fikret Işıltan, Ankara, 1995.

Orbini, M., Il regno de gli Slavi hoggi corrottamente detti Schiavoni, Pesaro, 1601; Serbian ed. Краљевство Словена, Beograd, 1968.

Ostrogorsky, G., Bizans Devleti Tarihi, Turk. trans. Fikret Işıltan, 4th ed., Ankara, 1995.

Perojević, M., "Ban Borić i Ban Kulin", Povijest Hrvatskih zemalja Bosna i Hercegovina, I, Sarajevo, 1942.

---, "Prijezda I. Stjepan I. Kotroman", Povijest Hrvatskih zemalja Bosna i Hercegovina, I, Sarajevo, 1942.

Raukar, T., Hrvatsko srednjovjekovlje, Zagreb, 1997.

Szádeczky-Kardoss, S., "Avarlar", Turk trans. by Ruşen Sezer, Erken İç Asya Tarihi, ed. Denis Sinor, İstanbul, 2000.

Tekin, T., Tuna Bulgarları ve Dilleri, Ankara, 1987.

Thallóczy, L., Die kotromanslegende, Studien zür Geschichte Serbiens und Bosniens im Mittelalter, München-Leipzig, 1914.

Vego, M., Postanak srednjovjekovne bosanske države, Sarajevo, 1982.

Živković, T., "Avarlar ile Slavlar Arasındaki İlişkiler", Türkler (ed. S. Koca et al), II, Ankara, 2002.
Notes

* This article is an adapted version of the essay published in Turkish in the journal Bilig (XXIII, Ankara, Fall 2002, pp.103-127), under the title “Bosna Krallık Soyu Kotromanićlerin Aslı Hakkındaki Tartışmalar”, and also included, in a brief English version, in my recent book In Search of the Lost Tribe: The Origins and Making of the Croatian Nation, Çorum, 2003.

1 Osman Karatay, KaraM (Center for the Black Sea Studies), Çorum, Turkey.

2 Karatay, Hırvat Ulusunun Oluşumu, pp.162-167; "Hırvat ve Sırp Göçlerinde Oğur İlgisi", pp.596-597; “Ogur Connection in the Migration of Croats and Serbs”, p.559-560.

3 I have to mention here my reference to the usage of the Turkish word ülke, translated always as "country", but indeed meaning "a political land". Thus, the verb ülkeleşmek means exactly "to become a political land". In this usage land is associated with a political tradition, but ethnical continuation is not necessarily needed.

4 Constantine Porphyrogenitus, hereinafter DAI, p.140.

5 Lukas, "Bosna i Hercegovina u geopolitičkom pogledu", p.52.

6 DAI, p.160.

7 DAI, p.157.

8 DAI, p.147.

9 Ђирковиђ, Историја среднјовековне Босанске државе, p.350.

10 DAI, p.125.

11 DAI, p.147.

12 Budak, Prva stoljeća Hrvatske, p.59; Goldstein, Hrvatski rani srednji vijek, p.153, 183, etc.; Raukar, Hrvatsko srednjovjekovlje, pp.54-55, etc.

13 DAI, p.165.

14 DAI, p.127.

15 DAI, p.161.

16 DAI, p.163.

17 DAI, p.165.

18 Niketas Khoniates, p.11.

19 Cf. The names Rus’, Bulgar and Croat.

20 Durmuş, Sarmatlar, pp.54-58, 83-88.

21 For a very recent study on this topic, see Živković, "Avarlar ile Slavlar Arasındaki İlişkiler".

22 For the state cup of Kutrigurs, see Szádeczky-Kardoss, "Avarlar", p.285, 293.

23 Babić, Iz istorije srednjovjekovne Bosne, p.38.

24 N. Klaić, Srednjovjekovna Bosna, p.33.

25 DAI, p.125.

26 N. Klaić, Srednjovjekovna Bosna, p.57.

27 N. Klaić, Srednjovjekovna Bosna, p.58.

28 Imamović, Historija Bošnjaka, p.26.

29 Ostrogorsky, Bizans Devleti Tarihi, p.88.

30 Imamović, Historija Bošnjaka, p.25.

31 Knezović, “Bosna i Hercegovina od seobe naroda do XII. st.", p.182.

32 Ђирковиђ, Историја среднјовековне Босанске државе, pp.40-41.

33 N. Klaić, Srednjovjekovna Bosna, p.14.

34 N. Klaić, Srednjovjekovna Bosna, p.34.

35 Knezović, “Bosna i Hercegovina od seobe naroda do XII. st.", p.186.

36 Ostrogorsky, Bizans Devleti Tarihi, p.290.

37 Ђирковиђ, "Црна Гора од досељаванја Словена до пада под Турке", p.130.

38 Knezović, “Bosna i Hercegovina od seobe naroda do XII. st.", p.187.

39 Khoniates, p.63; Kinnamos, p.86, 87.

40 Perojević, "Ban Borić i Ban Kulin", p.201.

41 Imamović, Historija Bošnjaka, p.30-31.

42 Ostrogorsky, Bizans Devleti Tarihi, p.358.

43 Perojević, "Ban Borić i Ban Kulin", p.203.

44 Imamović, Historija Bošnjaka, pp.27-29.

45 Babić, Iz istorije srednjovjekovne Bosne, p.17; Kulenović, "Bosanski Stanak", p.51.

46 Babić, Iz istorije srednjovjekovne Bosne, p.10.

47 Imamović, Historija Bošnjaka, p.21.

48 E. Imamović, "Bosanska dinastija Kotromanića", p.21.

49 N. Klaić, Srednjovjekovna Bosna, p.25.

50 Orbini, Kraljevstvo Slovena, 1968, p.141.

51 E. Imamović, "Bosanska dinastija Kotromanića", p.22.

52 Perojević, "Prijezda I. Stjepan I. Kotroman", p.234.

53 E. Imamović, "Bosanska dinastija Kotromanića", p.23.

54 E. Imamović, "Bosanska dinastija Kotromanića", p.23.

55 E. Imamović, "Bosanska dinastija Kotromanića", pp.24-25.

56 Perojević, "Prijezda I. Stjepan I. Kotroman", p.236.

57 Thallóczy, Die kotromanslegende, pp.66-70.

58 Ђоровиђ, "Питанје о пореклу Котроманиђа", pp.16-17.

59 The Kingdom of Yugoslavia before the W.W.II was divided into banate
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря 18 Окт 2006, 17:55    Заглавие:  

Едно важно уточнение, за да съм изцяло коректен - изглежда към 565 г. аварите все още не са разполагали с плавателни средства, за което свидетелстват:

Със сигурност някои от реките са били пресечени от аварите през зимата (т.е. когато са били покрити с лед). По време на срещата с византийския император Юстин II през 565 г. Таргитий съобщава, че победоносните поданици на хагана са пресекли замръзналите реки на Скития и са покрили бреговете на Истър с шатрите си (Gibbon, Edward. History Of The Decline And Fall Of The Roman Empire. State of Italy under the Lombards, Part I: 1782).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб 25 Ное 2006, 13:30    Заглавие:  

Через подчиненную Далмацию авары даже надеялись создать собственный морской флот — каган обратился к королю лангобардов Агиульфу, чтобы тот прислал туда из Италии опытных кораблестроителей и инструкторов мореплавания, в результате чего на Адриатике возникла славянская морская база в Дубровнике

Шамбаров В.Е. Беседы о Руси древнейшей. Беседа 26. «Аварское нашествие» // «Академия Тринитаризма», М., Эл № 77-6567, публ.11442, 25.08.2004
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пон 25 Дек 2006, 11:37    Заглавие:  

АВАРИТЕ В ДАЛМАЦИЯ. НАХОДКАТА ОТ ОСТРОВ ШИПАН

В съчинението „За управлението на империята” Константин Багрянородни
описва превземането на град Салона (дн. Солин, на 8 km северно от Сплит) и избиването на жителите му от аварите през VI-VII век. Авторът потвърждава, че „след това (аварите) завладели цяла Далмация и се заселили в нея”. Теофилакт Симоката, Теофан и Скилица-Кедрин също разказват за нашествието на аварите в Далмация през 597 г. Според първия автор те превзели град Вонке (Балкес – при Теофан и Балбес – при Скилица-Кедрин). По-късно в Далмация пристигнали хърватите предвождани от петима братя (Клука, Ловел, Косендцис, Мухло и Хорват) и две сестри (Туга и Вуга). Те се сражавали с аварите и ги победили. Някои от аварите били избити, а други се подчинили. Константин Багрянородни съобщава, че към момента на написването на „За управлението на империята” (948-952 г.) „в Хърватия има остатъци от аварите”.
На базата на направения преглед на историческите извори може да се направи заключението, че в Далмация е регистрирано присъствие на кутригури през 568-569 г. и вероятни техни потомци в Хърватска през 11-12 век (фамилията Субиги) и в Босна през 15 век (т.нар. „кудугер”). Присъствието на аварите в Далмация е документирано през VI век (превземането на град Салона), VII век (пристигането на хърватите) и X (остатъците от аварите) век.
Проблемите за аварското присъствие в провинция Далмация, казва Йован Ковачевич могат да се изучават на основата на специфични топоними и археологически находки. Известни са следните археологически находки: бронзов накрайник за колан с пояс от местност Дуванско поле (в близост до Адриатическо море), бронзов накрайник за колан, намерен в района на църквата „Св. Мария” в Книна, бронзови гарнитури с грифон от остров Шипан край Дубровник. Топонимите се извеждат от думата „обар” със значение „аварин/аварски” в славянските езици (например Обрин, Обри, Оброво, Оброва, Обровац). В Панония и Далмация се срещат голям брой подобни топоними: Обарска махала, Голяма и Малка обарска махала при Бjельине, Обаричи западно от Крешева, Обре край Високог, Обри при Похума, Обре край Янье, Обри северозападно от Горажда, Обринье на река Клини, Обрjе при Мостаха, Обров при Дубице, Обрав при Голяма Кладуша, Обрав при Расова, Обров при Загреб, Обров при Подград, Обров при Езеран, Оброван – остров при Врагда между Задар и Шибеник, Обровац при Нина, Обровац на Зрманьи, Обровац южно от Бихач, Обровац при Бужим, Обровац източно от Баня Лука, Обровац при Синья, Обровац при Бринья, Обровац при Какньа, Обровац при Бенковца, Обровац при Босанска Крупа, Обровац в Сараевско поле, Обровац при Вуяна, Оброво при Дубровник и др.
Остров Оброван (Obrovanj) е разположен южно от остров Вргада, има обозначение EU-170, координати 43°50,5N 15°30,1E, площ 4,2 кв. км. и дължина на бреговата линия 751 м. В непосредствена близост до Оброван се намират островите Ракита и Облик. Остров Шипан има обозначение EU-016, координати 42°43,8N 17°52,8E, площ 16,4 кв. км. и дължина на бреговата линия 29 416 м
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Пон 25 Дек 2006, 11:43    Заглавие:  

Това е откъс от статията на Калоян за аварите, която е в процес на подготовка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 26 Дек 2006, 19:03    Заглавие:  

ЗА ОБСАДАТА НА КОНСТАНТИНОПОЛ ОТ АВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ПРЕЗ 626 г.

„Химн Акатист” представя аварския хаган като предводител на мизите и скитите. Той сключил съюз с персите, нарушил мира с Византия и нападнал Константинопол с „безброй много пълчища” по суша и море през 626 г. Морето пред столицата се изпълнило с лодки, а земята - с пехота и конни войски. Нашествениците се стремели да превземат града без обсадни машини, но били разбити от ромеите. Еднодръвките, пълни с въоръжени войници били отвлечени през Златния рог и погинали заедно с всички кораби на неприятелите, тъй като в морето внезапно се разразила силна буря и го разделила на две части (Hymnus acathystus, P. Gr. XCII, col. 1356).
В „Хомилията за 6 юли 627 г.” участниците в обсадата на Константинопол са назовани събирателно „хиляди народи”, „варварски”, „неприятелски” и „диви племена”, „диви зверове”, „чужденци”, „сган”, „тирани”, „проклетници” и др. Този подход затруднява изследователите при определяне на етническия произход на съюзниците на аварския хаган. Единствените участници в обсадата, чиито етнически произход е точно посочен в „Хомилията за 6 юли 627 г.” са славяните и персите. Мненията за останалите съюзници варират. Според П. Дървингов т. нар. „диви племена” са авари, българи и гепиди. Ст. Станойевич подчертава, че „във войската освен авари имало и много други племена, особено бугари и словени”. Дж. Бъри говори открито за „славянските и българските моряци”, които трябвало да нападнат константинополския квартал Сикей. Допълнително объркване внася старогрузинската хроника на Георги Мтацминдели от 1042 г., наречена „Осада Константинополя скифами, кои суть русские, и поход императора Ираклия в Персию”. В нея се съобщава, че „скитите, обсадили Константинопол през 626 г. били руси, а техният господар се наричал хакан”.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 26 Дек 2006, 19:05    Заглавие:  

ХОМИЛИЯТА ЗА 6 .VІІ. 627 ГОДИНА
ОБСАДАТА НА ЦАРИГРАД ОТ АВАРИ И СЛАВЯНИ В 626 ГОДИНА

А западният враг, отвратително изчадие, когото варварите наричат на свой език хаган, много дни обсажда стените на града, водейки хиляди народи, които изпълниха с оръжие сушата и морето... И по разбойнически начин превърна морето в твърдина, като го покри с лодки, а земята изпълни с конници и пехотинци, искайки от всички страни да разруши този наш Ерусалим... Когато последният(1) научил за потеглянето на императора срещу персите(2) , когато разбрал, че неговият благодетел и баща, както сам той казваше, е напуснал града, веднага започна да събира варварски племена, или по-точно казано, диви зверове, да приготвя оръжие и градопревземачни машини и да набавя при морето дървени съдове, които са необходими, за да преплуват племената през морето, като измисляше всякакъв способ и кроеше хитрини, така че божият град, който девата бе укрепила, да бъде покорен от звяра. Той замисляше и вършеше това, като събираше всички подвластни нему варвари и пълнеше сушата и морето с диви племена, чийто живот е войната(3)...
Варварите нападат върху ни с коне, с коли и с тежка сган, но ние ще се възвеличим в името на нашия господ бог...
Неприятелските племена обкръжиха града от изток, от запад, откъм морето, от север...
А страшна беше картината на сушата и можеше да изкара ума на човека само от гледане. Срещу един наш човек имаше стотина и повече варвари, всички облечени в ризници, главите им покрити с шлемове, и носещи какви ли не оръжия. Слънцето, което ги огряваше от изток и отразяваше с лъчите си блясъка на желязото, ги правеше да изглеждат по-страшни и караше да се смущават зрителите. Тогава варваринът, като че ли искаше да покаже собствената си численост и сила, се оттегли в лагера, поради настъпването на нощта. На другия ден той приготви всичко за сражение, като изпълни бойното поле с така наречените костенурки(4)...

(1). Т.е. ханът.
(2). Става дума за Ираклий (610-641), който тогава воювал срещу персите.
(3). Загатва се за славяните и първобългарите, които участвали във войната заедно с аварите.
(4). Костенурките били дървени навеси, поставени на колела, които служели за прикритие на нападателите

Дойде третият ден и той нападна цялата стена като буря с мълния, мислейки, че със сила ще разруши всичко. Но всемогъщата дева постави на изпитание неговата сила, като му даде залог за гибелта, която вече очакваше нещастника...
На четвъртият ден безумецът започна да поставя градопревземачните машини и строеше приспособления за метателни оръжия и дървени кули. Техният строеж беше за него лесен, ставаше без пречки и по-бързо от словото, понеже вършеше това с помощта на множество варвари и имаше изобилен дървен материал, който беше докарал с коли при пристигането си или пък без мъка бе взел от къщите, които беше разрушил...
И наистина ние самите видяхме перси, изпратени от Сарвар, които носеха дарове, и чухме , че се уговориха да бъдат изпратени славянски еднодръвки, в които да бъде прекарана през морето персийска войска от Халкедон(1)...
Тези бяха думите на пратениците, а варваринът поиска войска от персите и не че се нуждаеше от съюзници – защото сушата и морето бяха изпълнени с подвластни нему диви племена, но за да покаже пълното си съгласие с персите срещу нас. През нощта бяха изпратени еденодръвките и славянската войска отплува с тях да доведе предизвестената съюзническа войска на персите. А славяните бяха придобили най-голяма опитност в морските си дръзновения, откогато и самите те нападнаха ромейската държава.
Но бог възпря преминаването на персите при кучето(2), като постави засади и порази някои от ония, които тираните си изпращаха едни на други. На шестия, седмия и осмия ден те продължаваха сражението с престрелки и частични нападения. Той се мъчеше с големи усилия да разположи на сушата стенобойните оръдия и да съоръжи градопревземачните машини срещу кулите на града, а по море да стъкми славянски ладии, така че по едно и също време и в един и същи час да предприеме нападение срещу града и по суша, и по море. По-рано с еднодръвките на дивите народи, които носеха товар, той бе вече превърнал в твърдина целия залив до Златния рог, мислейки, че това място е удобно за пристъп срещу града. Нечестивецът не знаеше това, което по-късно от опит научи, че градът имаше непобедим страж – храма на божията майка във Влахерните, близо до Златния рог – защита на целия град и на неговите жители. Там щеше да бъде потопена войската на този фараон, така че заливът да се нарече Червено море поради случилото се(3). Докато нечестивецът подготвяше сражението по суша и по море, пристигна с отбрани отреди от покритата с броня конница в тази част на залива, която се влива в морето, показвайки се на персийската войска и на Сарвар, който от друга страна се показваше, защото и онзи отсреща правеше същото: той

(1). Град в Мала Азия, на брега на Босфора.
(2). Така презрително е наречен аварския хаган.
(3). Загатва се за библейския разказ за издавянето на египетската войска в Червено море, когато тя преследвала водените от Мойсей евреи на път за обетованата земя.

изпълни с въоръжени войници цялото крайбрежие на отсрещната страна.
Когато настъпи деветия ден, завърза се голямо сражение на суша покрай цялата стена, множество неприятели загинаха и мъртъвците им бяха влачени пред очите на всички наши войници. И някои от нашите бяха ранени. Дори и настъпилата нощ не прекрати битката, но тя беше всенощна и без сън и за двете страни. Чужденците нямаха в битката еднакъв брой глави с нас, но навсякъде нашите надвиваха далеч превишаващия ги противник.
А когато настъпи деветият ден от пристигането на онова куче – беше петият ден на седмицата и седмият месец на годината, наричан у ромеите август...
И тъй в едно и също време (хаганът) предприе нападение и по суша, и по море срещу града. Низ цялата стена и по морето се чуваха много викове и боен рев. Защото бойните тръби навред тръбяха за настъпление и целият град от всички страни беше изпълнен с викове и крясъци. Врагът беше приготвил с един удар да почнат да действат метателните машини срещу цялата стена и всички военни изобретения, които беше намислил срещу града. А в залива на Златния рог той изпълни еднодръвките със славяни и останалите диви племена, които беше довел, и след като доведе до безчислен брой въоръжените варвари в тях, той започна с голям боен шум нападението срещу града, като правеше опит и си въобразяваше, че с помощта на сухопътната войска ще срине на земята стените на града, а с помощта на флота в залива на Златния рог ще има лесен достъп срещу него. Но навсякъде бог и всемогъщата дева показваха, че недействителни и напразни са неговите надежди. Защото такова множество трупове имаше на всяко едно място на стената и така изобщо падаха неприятелите, че варварите вече не успяваха след това да изтеглят и изгорят падналите.
В станалото морско сражение Богородица потопи еднодръвките заедно със войниците пред божествения й храм във Влахерните, така че от телата на умрелите и от празните еднодръвки, които безцелно се носеха и които без посока плаваха, през целия залив можеше да се върви като по суша, ако не е пресилено да се каже, без да се намокри човек. Беше показано съвсем ясно, че девата сама е водила тази борба и е удържала победата, понеже тези, които се сражаваха по море в нашите лодки, само с един удар на неприятелската войска вече бяха почти обърнати в бягство, като почти оттеглиха назад корабите и още малко щяха да дадат лесен достъп на неприятелите.
Това беше сигурно и на вид и в действителност и издаваше военначалническа предвидливост, ала богородица дева причиняваше и вършеше това, което заповяда, и предостави на варварите сами със собствените си ръце да унищожат чрез огън машините си. И самата действителност показа това. Защото щом залезе слънцето и настана нощ, проклетниците направиха огньове по цялата стена и изгориха костенурките, триболите, градопревземачките, дървените кули, всички машини, всяко метателно оръдие и въобще всичко, което те бяха донесли с коли или бяха съоръжили тука, като още сега стъкмиха подобие на вечния огън, който ги очакваше в бъдеще, така че през цялата нощ небето откъм западната страна на града блестеше от пожара, а през по-голямата част от следния ден беше изпълнено с дим и не ни беше възможно тогава да видим нито града, нито дори морето.
В тоя град пристигнаха от крайния север, сборището на племената, коне и конници, облечени в ризници, а с тях и персите.
(Leo Sternbach, Analekta avaricа, p. 301, 303, 304, 305-307, 308, 310-311, 317)


Той изпълнил морето със своите лодки, които на варварски език се наричали еднодръвки, понеже били направени от един продълговат пън, а земята се изпълнила с конници и пешаци.

(Hymnus acathystus, P. Gt. ХСП, col. 1356.)

(2). Във войската на хагана освен авари имало и славяни и прабългари.
(3). Т.е. Маврикий (582-602).
(4). Сарвар бил главнокомандващ на персийската войска. Аварите били сключили договор с персите да обсадят съвместно византийската столица.
(5). Т.е. Златния рог.
(6). Предградие на Цариград в източната му част.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 26 Дек 2006, 19:10    Заглавие:  

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 26 Дек 2006, 19:18    Заглавие:  

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 26 Дек 2006, 19:22    Заглавие:  

Click to see if image is larger[/img]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 26 Дек 2006, 19:24    Заглавие:  

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 26 Дек 2006, 19:29    Заглавие:  

Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
kaloian
[Admin]

Регистриран на: 29 Ное 2004
Мнения: 343
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон 11 Юни 2007, 09:42    Заглавие:  

ОПИТ ЗА ИЗЛАЗ КЪМ БАЛТИЙСКО МОРЕ (675 – 700 г.)

Пристигането в Егейска Тракия (576 г.), превземането на п-в Пелопонес (587 г.) и завоевателните походи в Далмация (597 г.) не изчерпват опитите на аварите за окупиране на части от крайбрежието на европейския континент. Стара пруска хроника (53) разказва за нападението им срещу местните племена от района на Мазурските езера, датирано около 566 г. Княз на тези племена бил Видевут, жрец – Брутен, а върховен бог – Перкун. Видевут и Брутен били братя. Тяхната страна се наричала Брутения. Племето им временно откупило сигурността си от аварите срещу данък от риба, кехлибар и заложници (деца).
В края на VII век обаче аварите отново предприели поход на север към Балтийско море, този път в съюз с мазурите. Вероятно на територията на днешния Правдински район съюзниците били пресрещнати и разбити от местното население на Брутения. След битката победителите започнали да наричат себе си пруси и приели част от външния вид на аварските войни. Сражението е полулегендарно и приблизително датирано в периода 675-700 г.
Правдинският район се намира на територията на Калининградска област. Разположен е на 53 км югоизточно от Калининград на река Лава (приток на река Преголя) и има обща граница с Варминско-Мазурското воеводство (Полша). Самата Калининградска област граничи с Литва в северна и източна посока, а на запад има 183 км брегова ивица на Балтийско море. Повечето учени отричат възможността аварите да са достигнали толкова далеч на север и разглеждат критично хрониката на Симон Грунау. Тя обаче не е единствената, която засвидетелства присъствието на аварите край Балтийско море. Средновековен автор разказва за трима славяни, пленени от телохранителите на византийския император в края на VI век и подложени на дълъг разпит (54). По време на разпита те потвърдили, че идват от далечна земя и живеят на края на Западния океан (=Балтийско море), а каганът проводил пратеници с почетни дарове чак да техните племена, за да им поиска военна помощ. Вероятно това е станало около 20-25 години след първото нападение на аварите срещу Брутения или в периода 586-591 г.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [14 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » МОРСКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.1799s ][ Queries: 12 (0.0031s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker