Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Китайските медии публикуваха материали за възможностите на руските РЕБ-комплекси · ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ: СТРОЕЖЪТ НА НОВОТО ПРИСТАНИЩЕ В КРАЙМОРИЕ Е В ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП! · В близко бъдеще перуанският флот ще получи първия самолет за радиоелектронно разузнаване Fokker- 50 · Съединените щати предадоха два контрабатарейни радара AN / TPQ-36 на Украйна · Одобрено е еврофинансирането за възстановяването на синагогата във Видин · Русия разширява военното присъствие и предприема офанзива. Дания я чака с бойни самолети ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
Aktuelles Datum und Uhrzeit: Mi 22 Mai 2019, 23:35
Alle Zeiten sind UTC + 2
 Forum-Index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Учения на Българската армия
ШАБЛА 2006
ModeratorenSuper Flanker
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
Seite 1 von 4 [48 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, 4 Weiter
Autor Nachricht
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42469

BeitragVerfasst am: Sa 09 Sep 2006, 13:04    Titel:  ШАБЛА 2006  

Отново ще видим възможностите на С-300


От понеделник започват стрелбите на полигон "Шабла"

Това е едно мащабно учение не само в рамките на ВВС, но и на цялата армия, за отработване на въпросите по операция за защита на въздушния и морския суверенитет на даден регион, казва помощник-началникът на Щаба на Военновъздушните сили по подготовката бригаден генерал Божин Гаврилов


- Г-н бригаден генерал, логично е всяко едно такова учение да бележи определен етап от подготовката на зенитно-ракетните войски. Какво бихте казали в този смисъл за започналото вече тактическо учение с бойни стрелби, което се провежда под ваше ръководство?

- Тактическото учение с бойни стрелби бележи последния етап от подготовката на зенитно-ракетните войски за годината. С него можем реално да установим боеготовността и боеспособността на зенитно-ракетните дивизиони и на зенитно-ракетната бригада като цяло. Практически всяка зенитно-ракетна бригада провежда стрелби през две години. В случая през тази година завършваме един пълен етап със стрелбите на трите бригади. Трябва да призная, че за мен и за моя екип това е едно предизвикателство, защото предишните две стрелби бяха на отлично и много добро ниво. Искаме, имаме и възможностите и тези стрелби да бъдат на отлично ниво. Подготовката на състава удовлетворява и позволява да очакваме такива резултати. Независимо че общото ръководство е възложено на мен, учението се провежда под ръководството на командващия ВВС генерал-майор Симеон Симеонов и с прякото участие на заместник-командващия на ВВС генерал-майор Младен Казаков.


- Тазгодишното учение се провежда в период непосредствено след трансформацията на системата за командване и управление на зенитно-ракетните войски. Това наложи ли нова система за организация и осигуряване на учението?

- Това учение се провежда в годината, когато бившият Корпус за противовъздушна отбрана навършва 10 години. Това е юбилейна годишнина и смея да кажа, че отличните стрелби ще бъдат едно подходящо отражение на цялостната дейност на корпуса през това десетилетие. По този начин достойно ще завърши и съществуването на щаба на Командването на противовъздушната отбрана и ще се премине към новата структура на ВВС, където зенитно-ракетните бригади ще реализират своите възможности. Структурните промени определено повлияха повече върху командването и щаба на Противовъздушна отбрана и по-малко върху зенитно-ракетните бригади. Това, че през последните три години зенитно-ракетните войски бяха подложени на по-малко сътресения от структурната реформа в социален и професионален план позволи значително да се повишат подготовката и сглобеността на бойните разчети и работата в екип.

- Кои са основните моменти на учението?

- Учението преминава в три етапа. През първия се отработват въпроси, отнасящи се до бойната готовност и планирането на участието на зенитно-ракетната бригада, извършването на маньовър с автомобилен и железопътен транспорт до зенитния полигон в "Шабла". Вторият етап засяга изключително провеждането на зачотните и експерименталните стрелби на зенитно-ракетната бригада съвместно със силите и средствата за ПВО на Сухопътни войски. Той ще продължи от 11 до 14 септември включително с резервен ден 15 септември. За втори път ще стреля най-съвременният комплекс за ПВО С-300. Третият етап включва пребазирането на дивизионите в пунктовете за постоянна дислокация, привеждането на техниката в боеготово състояние и започването на носенето на бойното дежурство от основните позиции.

- Какви цели си поставяте с това учение?

- Главната цел на учението е да се повишат знанията и уменията на основните ръководни длъжности в системата на зенитно-ракетните войски по привеждането на войските в по-високи състояния и степени на бойна готовност. Тук влиза и повишаването на оперативната подготовка на офицерския състав по планиране на операция за защита на въздушния суверенитет на Република България. На следващо място е повишаването на подготовката на личния състав по привеждането на техниката в походно положение и извършването на маньовър, развръщането на нови позиции за провеждането на бойни стрелби. От значение е и фактът, че учението е първо по рода си, което се провежда от Щаба на ВВС, досега това вършеше Командването на противовъздушната отбрана. В този смисъл то ще ни помогне да регламентираме правилата за по-нататъшно провеждане на такива стрелби с участието на Щаба на ВВС, като организатор, изпълнител и контролиращ орган.

- А със самите бойни стрелби какви цели си поставяте?

- Провеждането на бойни стрелби ще доведе до повишаването на практическата натренираност на бойните разчети на реални пускове по реални цели.

- Какви сили и средства участват в учението и какви основни задачи поставяте пред тях за изпълнение?

- Тактическото учение на зенитно-ракетната бригада е само част от провеждащите се стрелби на зенитен полигон "Шабла". Като елемент от тях бих посочил провеждането на експериментални стрелби от 3-а авиобаза. В стрелбите на полигон "Шабла" участват екипажи от 3, 22, 24 и 16 авиобази и разчети от 1-ва радиотехническа бригада. Практически в стрелбите са ангажирани сериозни сили и средства от ВВС. За осигуряване на чисто море за безопасност при провеждането на стрелбите, що се касае до морските съдове в акваторията, са привлечени Военноморските сили. Не на последно място, разбира се, трябва да отбележим, че стрелбите се провеждат съвместно със силите и средствата за ПВО на Сухопътни войски. Това е едно мащабно учение не само в рамките на ВВС, но и на цялата армия, за отработване на въпросите по операция за защита на въздушния и морски суверенитет на даден регион.

- За миналогодишните стрелби казахте, че са елемент от антитерористичната подготовка на зенитно-ракетните войски. Такъв ли е тазгодишният сценарий?

- И тази година защитата от терористични актове е основна тема. Ние обаче усъвършенстваме подготовката по провеждането на тази операция. Сценарият е подобен на миналогодишния, но с внасяне на детайли, които са адекватни на нашето съвремие.

- Доволни ли сте от досегашната подготовка, оптимист ли сте за стрелбите?

- Досега проведохме всички мероприятия за подготовка на техниката и личния състав към учението. Щабът на ВВС извърши необходимите проверки и допуск на техниката и личния състав към провеждането на учението. Резултатите от изпитите са положителни и дават основание да смятаме, че стрелбите ще бъдат проведени професионално и най-важното - без произшествия, инциденти и недай си боже, човешки жертви.

- Доколкото разбрах, подготвяте и концерт за участниците?

- Осигурили сме концерт за личния състав в навечерието на стрелбите. Подготвили сме и съответните награди за най-добре проявилите се офицери, сержанти, войници и граждански лица, които ще бъдат връчени, разбира се, след преминаването на разбора на учението.


Разговора води полковник Спирдон Спирдонов
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42469

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 09:17    Titel:  

Започват стрелбите на зенитен полигон "Шабла"

Стрелбите на полигон "Шабла" в рамките на тактическото учение на Първа зенитно-ракетна бригада започват днес. Степента на досегашната си подготовка ще покажат разчетите на ПЗРК (подвижен зенитен ракетен комплекс), ЗУ-23-2 и 57-мм АЗО. Графикът предвижда още провеждане на тренировки на зенитно-ракетните комплекси С-75, С-125 и С-300 със Су-25 и РУМ (радиоуправляема мишена), морска подготовка на авиацията и осигуряване на полигона от ВМС.

От вчера сутринта започнаха тренировките под ръководството на бригаден генерал Божин Гаврилов, помощник-началник на Щаба на ВВС по подготовката. Следобед се проведе инструкторско-методическо съвещание с участието на заместник-командващия ВВС генерал-майор Младен Казаков, командира на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев, командирите на авиобазите "Безмер" и "Крумово" бригадните генерали Васил Димитров и Стефан Петров и помощник-ръководителите от Сухопътните войски и ВМС. Зачотните стрелби са планирани за сряда, а бойните - за четвъртък, когато е денят за високопоставени гости. Една от новостите на тазгодишното учение е участието и стрелбата на модерния зенитно-ракетен комплекс С-300. За него са планирани две ракети. Другата новост е получаването и използването от трите командни нива на информация в реално време в цифров вид от Оперативния център за въздушен суверенитет и от станция в района на полигона, каза заместник-ръководителят на учението полковник Стефан Бозов. Разбира се, командването продължава да използва и добре познатата ни информация от планшетите.

Пребазирането на участниците в учението от ВВС, Сухопътните войски и ВМС е завършило до 2 септември. Извършен е пълен цикъл на регламентните работи. От инструкторско-методическото съвещание стана ясно, че има готовност за действие на личния състав и на техниката. Осигурени са топла храна и добри условия за настаняване на военнослужещите. Сериозни заболявания няма. Според бригаден генерал Божин Гаврилов началникът на полигона майор Даниел Похомов и неговите подчинени са създали необходимите условия за успешна работа на подразделенията. Очакванията са за благоприятно време, включително и в сряда и четвъртък.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
калло

Anmeldedatum: 09.01.2004
Beitrдge: 7691
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 10:36    Titel:  

"подвижен" - това статия от БА ли е?хихихи
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
SHIKO

Anmeldedatum: 03.03.2005
Beitrдge: 957
Wohnort: Пловдив

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 14:36    Titel:  

Мани мани, БА е! За какво го наричаме най-бързочетения вестник мислиш Laughing
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Han Solo
[Moderator]

Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 3207
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 20:58    Titel:  

А това че ще стреля С-300 значи ли че изтича ресурса на ракиетите и че трябва да се използват за нещо? или при тях въпроса с ресурса стои по друг начин Embarassed
_________________
May the Force be with You
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27531
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 21:06    Titel:  

Cool Cool Cool
То първото изстичане на ресурса вече се е състояло през 1999г. След това е удължен. Нищо чудно резултатите от сегашните стрелби да се използват за още едно удължаване.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
popay_the_sailor
[Admin]


Anmeldedatum: 06.01.2004
Beitrдge: 10243
Wohnort: Варна

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 21:32    Titel:  

А "Волхов" още ли е на въоръжение?
_________________
Rolling, turning, diving
Rolling, turning, diving, going in again
Run, live to fly, fly to live, do or die
Run, live to fly, fly to live, Aces high.
--------------------------------------------
Есть ложь, наглая ложь и советская историография
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
ICQ-Nummer 
King_Rat


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 3183
Wohnort: Пазарджик

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 21:33    Titel:  

Абе ЗРВ пак ли ще думкат по М11Д?
_________________
mostly harmless
Click to see if image is larger
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
ICQ-Nummer 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27531
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 21:40    Titel:  

Cool Cool Cool
До колкото разбрах ще думкат по варел с парашут и по "Ястреб-2М".

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
T-72
[Admin]


Anmeldedatum: 16.01.2004
Beitrдge: 10067
Wohnort: Burgas

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 21:55    Titel:  

http://bgarmy.eamci.bg/scripts/isapivwb.dll
_________________
Кръвта вода не става!!!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden 
ICQ-Nummer 
SHIKO

Anmeldedatum: 03.03.2005
Beitrдge: 957
Wohnort: Пловдив

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 22:10    Titel:  

Волхов още е в редиците! Това е доста по-модерен комплекс от Двината, въпреки че Волхов е подобен !Основно предимство е много по-добрата шумозащитеност, по-ниска долна граница на зоната за поразяване !Вепрки всичко си остава 1канална по цел
Zuletzt bearbeitet von SHIKO am Mo 11 Sep 2006, 22:25, insgesamt einmal bearbeitet
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
SHIKO

Anmeldedatum: 03.03.2005
Beitrдge: 957
Wohnort: Пловдив

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 22:19    Titel:  

Елемаг, ресурса на коя част от комплекса С-300 е изтекъл та е удължаван, при положение че има гаранция 30 година за ракетата(а комплекас идва през 1989г.).Даже миналата година 2-ра зрбр стреля(пробно) със Неви със изтекъл ресурс и поразиха успешно целите.
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Елемаг
[Moderator]


Anmeldedatum: 01.01.2004
Beitrдge: 27531
Wohnort: София

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 22:21    Titel:  

Cool Cool Cool
Ракета в контейнера е с гарантиен ресурс 10 години.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
SHIKO

Anmeldedatum: 03.03.2005
Beitrдge: 957
Wohnort: Пловдив

BeitragVerfasst am: Mo 11 Sep 2006, 22:29    Titel:  

Прав си ! Обарках!
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden 
Preslav
[Admin]


Anmeldedatum: 19.01.2006
Beitrдge: 42469

BeitragVerfasst am: Di 12 Sep 2006, 12:57    Titel:  

Днес са тренировките на зенитно-ракетните дивизиони


С морска подготовка на авиацията и бойни стрелби на системите за ПВО на Сухопътни войски започна вчерашният ден от тактическото учение в района на летище Балчик и зенитен полигон "Шабла". Под ръководството на бригаден генерал Божин Гаврилов задачите се изпълняваха по единния график, утвърден от командващия ВВС генерал-майор Симеон Симеонов.

Реалната подготовка на техниката завърши в неделя. Това бе докладвано от заместник-командващия ВВС генерал-майор Младен Казаков на генерал-майор Симеонов, който разреши стрелбите в рамките на учението. От летище Балчик за изпълнение на първата задача със Су-25 УБК излетяха капитаните Румен Кърджев и Росен Русев. Преди това полковник Альоша Стоянов даде необходимите указания на осигуряващия и на летателния състав. Генерал-майор Казаков обърна специално внимание на участниците в учението върху мерките за безопасност. Заедно с него бяха командирите на авиобази "Безмер" и "Крумово" бригадните генерали Васил Димитров и Стефан Петров.Екипажите на изтребителите излитат и кацат от авиобаза "Граф Игнатиево" и изпълняват задачи по техника на пилотиране, самолетоводене и бойно използване в района на летище Балчик и над море, каза за в. "Българска армия" полковник Константин Михайлов, помощник-ръководител на учението по авиацията за бойните и експериментални стрелби. По тази схема, продължи той, изпълняват задачи самолетите Су-25 и вертолетите, които усъвършенстват подготовката си в аварийно-спасително отношение над водна повърхност.

Вертолетите Ми-17 и Бел 206 на ВВС и Ми-14 на ВМС изпълняват задачи по аварийно-спасителното осигуряване по време на стрелбите. Тази грижа има и медицинският моторен катер 221. За отцеплението по време на учението, което се управлява от изнесен пункт, са привлечени кораби от Военноморските бази във Варна и Бургас. В командния пункт ВМС имат оперативна група. Както всяка година, и сега Свързочният полк на флота има изключително важна роля по време на стрелбите.

Повече от 2000 са участниците в това, както се изрази генерал-майор Казаков, учение на ПВО на Българската армия. По време на инструкторско-методическото съвещание той подчерта, че не може да има никакъв компромис към нарушителите на реда и дисциплината. Специални грижи са положени за настаняването и храненето на военнослужещите и за тяхното медицинско осигуряване. Според регламентиращите документи са организирани екологичната защита и опазването на околната среда.

Днес предстоят стрелби с ПЗРК, тренировки на зенитно-ракетните комплекси "Нева", "Волхов" и С-300 по радиоуправляема мишена. Командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев изрази очакванията си за отлично представяне на неговите подчинени. Прогнозата му бе потвърдена от командирите на дивизиони подполковниците Ивелин Иванов, Николай Петров, Александър Ячовски и Ангел Александров. Утре са зачотните им стрелби, а в четвъртък - бойните.

Полковник Спирдон Спирдонов
Nach oben
Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden E-Mail senden Website dieses Benutzers besuchen 
Beitrдge der letzten Zeit anzeigen:   Sortieren nach:   
Seite 1 von 4 [48 Beitrдge]   Gehe zu Seite: 1, 2, 3, 4 Weiter
Neues Thema erцffnen   Neue Antwort erstellen Vorheriges Thema anzeigen :: Nдchstes Thema anzeigen
 Forum-Index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Учения на Българската армия
Gehe zu:  

Du kannst keine Beitrдge in dieses Forum schreiben.
Du kannst auf Beitrдge in diesem Forum nicht antworten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht bearbeiten.
Du kannst deine Beitrдge in diesem Forum nicht lцschen.
Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht teilnehmen.

[ Time: 0.0699s ][ Queries: 12 (0.0060s) ][ Debug Ein ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker