Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Mon 01 Jun 2020, 09:37
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИ МОРСКИ И РЕЧНИ ПРИСТАНИЩА
ПРИСТАН АРЧАР
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [6 Posts]  
Author Message
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Wed 21 Mar 2007, 12:13    Post subject:  ПРИСТАН АРЧАР  

Село Арчар (Акчар), десен бряг, км 770,4

Село Арчар е разположено на двата бряга на р. Арчар, при нейното вливане в Дунава, и отстои на 2 км източно от пътническото пристанище. Селището е наследник на процъфтяващия римски град Рациария, останките от който са на 2 км западно от селото. Рациария възникнала през II в. като постоянна станция на римската дунавска флотилия. Името u произлиза от „ратис”, което значи кораб, съд. От античния град започнал важен път през Найсос (Ниш) за Адриатика. По време на император Аврелиан Рациария станала главен град на провинцията Дакия Рипензис (крайбрежна Дакия). Подобно на Сердика, Пауталия и Ескус, към името на Рациария било добавено Улпия - фамилното име на император Траян Август. Летописците отбелязват, че улпия Рациария е богат и многолюден град. Златарските му изделия били прочути в цялата Римска империя. През 586 г. те отново го разрушили, този път завинаги. За някогашната слава на града напомнят архиологическите находки, между които гробът на знатна девойка със златни накити - верижка за коса, гривни и пръстени.
Арчарското блато бе пресушено преди около 50 години. Източно от селото са българските острови Довлек, Скомля, Добрина, Скомен и румънският Петрич (Петришул).

======================================================================

Снимки от екип на сп.”Клуб ОКЕАН” от февруари 2007 г. Пристан Арчар, използван до средата на 90-те години на миналия век.

Click to see if image is larger

Лодки от близкото до Арчар село Симеоново.
Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Last edited by brr on Wed 21 Mar 2007, 13:56; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Wed 21 Mar 2007, 13:58    Post subject:  

Това е бившата сграда на пристанището:

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Wed 21 Mar 2007, 14:05    Post subject:  

Изглед от пристан Арчар към Румъния

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

На тази снимка по дърветата се забелязва нивото на наводнението миналата година:

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Fri 23 Mar 2007, 20:38    Post subject:  

Село Арчар се намира на 27 км югоизточно от Видин. Населението е около 3 000 души. Към селото има изоставено пристанище на река Дунав, което последно е използвано под аренда през 1992 г.

Село Арчар (Акчар), десен бряг, км 770,4

Click to see if image is larger

Село Арчар е разположено на двата бряга на р. Арчар, при нейното вливане в Дунава, и отстои на 2 км източно от пътническото пристанище. Селището е наследник на процъфтелия римски град Рациария, останките от който са на 2 км западно от селото. Рациария възникнала през II в. като постоянна станция на римската дунавска флотилия. Името й произлиза от "ратис", което значи кораб, съд. От античния град започвал важен път през Найсос (Ниш) за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария станала главен град на провинция Дакия Рипензис (крайбрежна Дакия). Подобно на Сердика, Пауталия и Ескус, към името Рациария било добавено Улпия - фамилното име на император Траян Август. Летописците отбелязват, че Улпия Рациария е богат и многолюден град. Златарските му изделия били прочути в цялата Римска империя. През 447 г. хуните го разрушили, но бил бързо възстановен. През 586 г. те отново го разрушили, този път завинаги. За някогашната слава на града напомнят археологическите находки, между които гробът на знатна девойка със златни накити - верижка за коса, гривни и пръстени. Източно от селото са българските острови Довлек, Скомля, Добрина, Скомен и румънския Петрич (Петришул).Арчар е бивша столица на римска област. В ранните векове селището се е казвало Рациария. Римското селище е възникнало през І век. През ІІ-ІІІ век става богат град с пристанище, грънчарски и златарски център, скулптурно ателие, занаяти. намерени са останки от амфитеатър и две бронзови театрални маски. През 1981-1991 г. са правени разкопки от българо-италиански екип, по договор между БАН и катедрата по стара история в Болоня. След 1991 г. пари за разкопки няма и тук нахлуват иманярите. От музея във Видин казват, че инвазията с тракторите е започнала през 2001-ва година. На места останките са с дълбочина до няколко метра и златотърсачите са прибегнали до булдозери. Изринатото се разстила от машината и всяка педя се проверява с металотърсачи.

Новини
Опит за незаконно зареждане на гориво предотвратиха видински гранични полицаи съвместно с колегите им от Митница - Видин. Информация на НСГП.
В понеделник гранично-полицейски наряд забелязал, че към пристанище Арчар се приближава автоцистерна. В това време там бил акостирал моторният кораб "Христо Ботев". След сигнала към мястото незабавно е изпратена оперативно-издирвателна група от РГС - Видин. Установено е, че от цистерната на кораба се прехвърля гориво.
За инцидента са уведомени митническите власти. При проверката е констатиран опит за незаконно зареждане на гориво на неопределено за целта място и без необходимото митническо разрешение.
Н пристанището в Лом корабът декларирал към 4 тона гориво. При замерванията на пристанище Арчар е разкрито, че горивото е около 10 тона.
На капитана на плавателния съд и на собственика му - присъствал на преточването на горивото - са съставени актове за митническо нарушение.
----------------------------------------------------------------------------------

На 12 март 2001 г. край пристанище в Арчар е задържан корабът "Христо Ботев". Собственикът Александър Стамболийски и капитанът Ботьо Ганчев са уличени в контрабанда за около 350 000 лв. В момента на задържането се източвала нафта в цистерна. Обяснението на уличените е, че

в 4 сутрина се правели ремонти на кораба

и трябвало да се източи нафтата. Според Костов и в този случай няма улики за контрабанда. И да е имало, от митница Видин добре са ги прикрили, твърди той. Корабът има документ за 86 т гориво, което трябвало да разтовари на сръбското пристанище Прахово. Костов твърди, че не знае дали горивото е разтоварено. На 12 март корабът се върнал във Видин. Митничар, чието име Костов не казва, написал в документите, че в кораба има 4,5 т гориво. След като в митницата прикриват нещата не можела прокуратурата да докаже, че има преточване от кораба в цистерната. Митничар е измерил горивото и е сложил печат, казва прокурорът, който е прекратил полицейското дознание. Това обаче е

второ задържане на "Христо Ботев"

И в двата случая наблюдаващ е бил същият прокурор и те са прекратени на ниво дознание. Пак Костов спрял и дело 309 от 1998 г. срещу Агим Салии и Адрияна Радован от Хърватска за контрабанда на наркотици. Костов заяви, че когато това дело дошло при него, той имал само 2 г. стаж като прокурор. Затова изпълнил препоръката на НСС делото да се прекрати. Ето защо във Видин и в региона осъдени за контрабанда няма. Просто районният прокурор прекратява дознанията, защото винаги му липсват доказателства.
06.06.2001
----------------------------------------------------------------------------------
Спряха контрабанда на 78 т нафта от кораб
Горивото е преточвано на пристанището на с. Арчар в цистерна на българо-сръбската фирма “Булкат 98”

Полицията във Видин осуети контрабанда на 78 т нафта на пристанището на село Арчар. Полицаите са получили сигнал, че неизвестни преточват гориво от кораб в автоцистерна "Мерцедес" с видинска регистрация. На пристанището е акостирал моторният кораб "Христо Ботев". Плавателният съд и цистерната са били свързани с шланг и така са преточени 78 тона. Корабът е собственост на видинската фирма "Булкат 98". Вероятно целта на източването е препродажба на горивото. То е купено от терминали без акцизи и ДДС. Срещу собственика е образувано митническо дознание по чл. 242 от НК. Осемте души екипаж на възраст от 30 до 50 години и шофьорът на цистерната са задържани за изясняване на случая. До вчера следобед срещу тях не беше издадено прокурорско постановление за арест. Фирмата е смесена между български и сръбски гражданин - Йерелич Боголюб и Александър Крайнянов. Управител и представител на фирмата е сръбският гражданин. По неофициални данни дизеловото гориво е натоварено от терминал на турската фирма "Текстил санай", собственост на Фуат Гювен. Горивото е заредено за нужди на кораба. Той официално извършва плаване до сръбското пристанище Прахово. От продажбата на контрабандно гориво на вътрешния пазар печалбата е веднъж от спестените пари от неплащането на акциз и ДДС и след това от продажбата на горивото в страната по цени на вътрешния пазар. Чистата печалба на тон гориво е от 150 до 200 процента. Моторният кораб "Христо Ботев" е заловен да източва гориво и през май 2000 г. в района на видинската петролна фирма "Фанти Г". От митницата вчера отказаха информация, като обясниха, че случаят е изцяло полицейски.
Първолета Цветкова

Информацията е от в.Стандарт и в.Новинар, journey.bg, както и от сайта http://yc-portruse.hit.bg/dunav1txt.html
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Thu 16 Jun 2011, 21:21    Post subject:  

brr wrote:
Това е бившата сграда на пристанището:

Click to see if image is larger


Тази сграда вече я няма. Останала е само 1 метър колона от нея. Циганите са посегнали и на нея, и на кнехтовете и на всичко що е желязо на пристана. Само за 3 години са му е... мамата.
Днес го видях с очите си. Трагедия. Снимки по-късно.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42500

PostPosted: Wed 29 Jun 2011, 19:45    Post subject:  

С голямо съжаление:

Arrow Циганите видяха сметката на пристанище Арчар
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [6 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИ МОРСКИ И РЕЧНИ ПРИСТАНИЩА
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0726s ][ Queries: 12 (0.0052s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker