Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Fri 17 Sep 2021, 21:33
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИ МОРСКИ И РЕЧНИ ПРИСТАНИЩА
Пристан село Станево (Лабец)
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Wed 12 Nov 2014, 19:02    Post subject:  Пристан село Станево (Лабец)  

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BE

В средата на 30-те години на м.в., с активното участие на учителя Васил Новаков, е открито пристанище на р. Дунав, чрез което до 1970 г. се осъществяваше основната транспортна връзка със селото. По същото време, на 200 м. западно от граничния пост е построена "Циглена фабрика", която просъществува кратко време, фалира и е опожарена по комерсиални съображения. През 1963 г. пристанището е разширено и надстроено с плаващата помпена станция "Станево", изгради се напоителна система, осигуряваща с дунавска вода 100 % от обработваемата земя на селото, околните райони и новоизградения язовир "Ковачица".

http://morskivestnik.com/compass/news/2014/112014/images/2-1939gDunavTimeTableMV.jpg

При първото разширение на пристанището през 50-те години на 20 век, извършвано от строители от селото, при изкопните работи са намирани групови погребения, вероятно на войници, с впечатляващо висок ръст. Друга забележителност на това крайдунавско село са останките от някогашната римска крепост, намирала се на брега на Дунава. Макар че са доста ограбени от иманяри, все още се виждат няколко могили и при отлив на Дунава са намирани много свидетелства за римската крепост.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Sun 26 Jan 2020, 11:10    Post subject:  

Последните възрастни жители си спомнят как всяка седмица в Станево с конска каруца пристигало подвижно кино от съседното село Долни Цибър. През 1952 година тук е открита и местна радиоуредба, захранвана с електричество от стационарен агрегат. Селото е електрифицирано през 1960 година. Същата година тук е открита и новата сграда на съществуващото от 1898 г. читалище "Христо Смирненски”, с киносалон и библиотека. Също по това време е построена помпена станция и водопроводна мрежа за питейна вода. В края на 60-те години на миналия век е завършена и новата сграда на кметството, здравната служба, пощата, магазини, сладкарница, детска градина, селския стадион и новата планировка на площада и прилежащите градинки.
Църквата "Свето Възнесение“ в Станево е на близо 200 години. Има сведения, че това е една от най-старите църкви в Северозападна България. Килийно училище в село Лабец е имало още преди 1800 година. Учебната 1933-34 година за децата в селото е започнала в новата прогимназия "Отец Паисий", която разполагала с четири класни стаи и отделен салон, със сцена и гримьорна, построена с труда и парите на местните жители.
Самото село е разположено на брега на река Дунав. То е едно от най-старите населени места в този район. Съставено е от две по-стари селища- Лабец и Чучан. В землището му е имало римско селище, за което свидетелстват намираните останки от глинени съдове, монети и гробове. Тук е имало и римски каменен кръст- оброк, който вече не съществува. През 1830 г. е намерена разкошна мраморна надгробна плоча, украсена с орнаменти и релефни изображения, която е пренесена и зазидана в строящата се по това време църква в съседното село Мокреш. Въпреки иманярските набези, когато водите на Дунав се отдръпнат, на брега му край селото и днес се виждат останките на римска крепост.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Sun 26 Jan 2020, 11:11    Post subject:  

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » БЪЛГАРСКИ МОРСКИ И РЕЧНИ ПРИСТАНИЩА
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.2027s ][ Queries: 15 (0.0051s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker