Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Fri 17 Sep 2021, 20:38
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
НОВИНИ ОТ МО
Moderators: Super Flanker
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 25 of 25 [374 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 23, 24, 25
Author Message
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 27 Apr 2016, 10:24    Post subject:  

България и Сърбия ще си сътрудничат в областта на осигуряването с географски материали и информация

Правителството одобри проект на протокол между министерствата на отбраната на България и на Сърбия за сътрудничество в областта на осигуряването с географски материали и информация.
Целта на споразумението е да определи принципите за взаимодействие в областта на геопространственото производство и осигуряване на обмена на информация, военногеографската документация и научна литература.
Министерствата на отбраната на двете страни ще провеждат периодични работни срещи, консултации, обмен на несъдържащи класифицирана информация геопространствени материали, обмяна на опит в сферата на обучението на личния състав и използваните методи и процедури за геопространствено осигуряване, включително и участие на национални контингенти в международни учения.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 27 Apr 2016, 12:57    Post subject:  

27 април 2016 г.
Българските граждани, завършили първия курс „Начална военна подготовка“, ще положат военна клетва


Първият курс „Начална военна подготовка“ за български граждани, желаещи да получат начална военна подготовка, който се провежда в Единния учебен център на Сухопътните войски в Плевен, приключва на 28 април (четвъртък). Успешно преминалите подготовката български граждани ще положат военна клетва същия ден в 11.00 ч. на Строеви плац на войскови район 1163 – Плевен. В тържествената церемония по полагане на военна клетва ще участват началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, областният управител и кметът на Плевен.

Курсът завършват 45 български граждани, от които 9 жени. Те са от цялата страна и имат разнородни професии, като икономисти, охранители и др. По време на подготовката те преминаха обучение по тактическа, строева, физическа, огнева, инженерна и военномедицинска подготовка, както и по ядрена, химическа, бактериологическа защита и екология. 30 % от общия брой проведени часове бяха използвани за практически занятия.

Обучаемите положиха на 26 април изпит по огнева подготовка, включващ стрелба с автомат „Калашников“ и хвърляне на учебна и бойна граната. Днес, 27 април, ще се проведат изпитите по физическа и строева подготовка, както и обобщените тестове по останалите изучавани дисциплини.

По време на празничната церемония по полагане на военна клетва, която ще се проведе на 28 април, успешно преминалите курса ще получат удостоверения и значки за завършен курс „Начална военна подготовка“. Следва издаване на заповед на министъра на отбраната за присвояване на първо военно звание, след което завършилите ще бъдат зачислени в резерва на Въоръжените сили и ще им се издадат военно-отчетни книжки от Централното военно окръжие.

Заповядайте на тържествената церемония по полагане на военна клетва на завършилите курс „Начална военна подготовка“ български граждани, ще бъдат допускани от 10.30 ч. на 28 април 2016 г. на Строеви плац на войскови район 1163 – Плевен.

***
Курсовете за начална и специална военна подготовка на българските граждани се обявяват ежегодно със заповед на министъра на отбраната в Каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка, в който се определят мястото на обучение, броят на обучаемите в съответния курс, наименованието на курсовете по специална военна подготовка, тяхната продължителност, редът за кандидатстване и други специфични изисквания.

Съгалсно чл. 59 от закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, това са българск граждани без начална подготовка, желаещи да получат начална военна подготовка. Подготовката на българските граждани се провежда, съгласно утвърдения от постоянния секретар на отбраната учебен план на курс „Начална военна подготовка“. Всеки български гражданин без военна подготовка може да се информира за предстоящите курсове по начална военна подготовка на интернет страниците на Министерството на отбраната и на Централното военно окръжие (военните окръжия, областните военни отдели и офисите за военен отчет в общините/районите).
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 04 May 2016, 15:10    Post subject:  

Пак разпродават военни имоти

За продажба ще бъдат обявени осем военни имота


Правителството даде съгласието си министърът на отбраната да извърши продажба на осем имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия, чиито данъчни оценки надхвърлят 500 000 лв.
Имотите се намират в:
- землището на с. Малево, община Хасково – с площ 263 688 кв. м, данъчна оценка 506 281 лв.;
- местността „Летището”, Балчик – поземлен с площ 470 996 кв. м, застроен с 11 сгради, данъчна оценка 2 433 213,40 лв.;
- местността „Арабтабия”, Варна – поземлен с площ 18 400 кв. м, застроен с 14 сгради, данъчна оценка 510 965,80 лв.;
- местността „Арабтабия”, Варна – поземлен с площ 19 258 кв. м, застроен с 15 сгради, данъчна оценка 801 498,80 лв.;
- местността „Арабтабия”, Варна – поземлен с площ 17 633 кв. м, застроен с 10 сгради, данъчна оценка 768 105,20 лв.
- местността „Кара тепе”, Варна – поземлен с площ 84 251 кв. м, данъчна оценка 1 775 589,80 лв.
- район „Владислав Варненчик”, Варна – поземлен с площ 174 419 кв. м, застроен с 27 сгради, данъчна оценка 4 681 034,40 лв.;
- район „Младост”, Варна – поземлен с площ 54 188 кв. м, застроен с 12 сгради, данъчна оценка 13 305 644,10.
Имотите ще бъдат продадени на търг по реда на Закона за държавната собственост и Глава Пета от правилника за прилагането му. Първоначалната цена ще бъде определена като данъчните оценки на предлаганите имоти се завишат с 10 на сто и се прибави балансовата стойност на съоръженията, които са част от имотите и не подлежат на данъчно деклариране, също увеличена с 10 на сто.

С друго решение правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на 10 имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия. Незастроените терени са с обща площ от 6,7 дка и се намират във варненския квартал „Изгрев”. Промяната в статута им ще позволи с тях да се извършват разпоредителни действия.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 10 May 2016, 14:54    Post subject:  

10 май 2016 г.
Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в Конференция на началниците на отбраната на Балканските държави


Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в десетата Конференция на началниците на отбраната на Балканските държави, която ще се проведе в Истанбул, Турция, от 10 до 12 май 2016 г. На форума ще бъде направен преглед на военното сътрудничество между държавите-участнички и ще бъде прието съвместно изявление на началниците на отбраната на Балканските държави.

***
Годишната Конференция на началниците на отбраната на Балканските държави е регионална инициатива, в която участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора. Сред основните цели на форума са развитие на военното сътрудничество на всички нива, както и укрепване на военните способности на държавите в региона с оглед на адекватна реакция на потенциални заплахи и кризи с различен характер.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 11 May 2016, 16:39    Post subject:  

11 май 2016 г.
Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев: Щабните елементи за интегриране на силите на НАТО ще декларират пълни оперативни способности на Срещата във Варшава

Учението „Dacian Lynx - 16“ демонстрира развитото сътрудничество между България и Румъния в колективната система за отбрана. Това каза заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев днес, 11 май, в Деня за високопоставени гости и медии на двустепенното, компютърно-подпомагано, командно-щабно учение на НАТО „Dacian Lynx - 16“.

Заместник-министър Кюмюрджиев подчерта важността на учението, което показва единството и готовността на България и Румъния да изпълнят предприетите от НАТО мерки за гарантиране на сигурността – сформирането и изграждането на щабните елементи за интегриране на силите на НАТО.

„Уверен съм, че резултатите от учението ще бъдат добра основа за деклариране на пълни оперативни способности на щабните елементи за интегриране на силите на НАТО по време на Срещата на Върха на Алианса във Варшава“, допълни още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Беше осъществена видео-конферентна връзка между щабните елементи за интегриране на силите на НАТО в София и в Букурещ. От Румъния в нея участваха командващият на Съюзното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Марк Фъргюсън и командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток“ бригаден генерал Овидиу Уифалиану. Адмирал Фъргюсън изрази благодарност към политическото ръководство на Министерството на отбраната на Република България и към Българската армия за положените усилия по комплектоването и придобиването на способности на щабния елемент в София.

„Решението за изграждането на щабните елементи в България и Румъния е в изпълнение на политиката за сигурност на НАТО в нашия регион“, каза заместник-министър Кюмюрджиев по време на видео-конферентната връзка и изрази увереност, че щабните елементи за интегриране на силите на НАТО ще допринесат за подобряване на оперативната съвместимост.

Командирът на щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България полковник Стайко Прокопиев докладва за провеждането на учението „Dacian Lynx - 16“ и за постигнатите способности на щабния елемент в София.

В Деня за високопоставени гости и медии в София участваха още постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на дирекция „Логистика“ в Генералния щаб на румънската армия бригаден генерал Дан Лападат, аташета по отбраната, акредитирани в България.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Mon 16 May 2016, 15:24    Post subject:  

16 май 2016 г.
Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетните заседания на Военните комитети на Европейския съюз и НАТО


Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетното заседание на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС) на ниво началници на отбраната в Брюксел, Белгия, което ще се проведе на 17 май 2016 г. Сред основните теми на заседанието са въпроси от сферата на сигурността и отбраната на ЕС, както и взаимодействието на стратегическо ниво. В дневния ред е предвиден още преглед на изпълнението на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ и военноморските операции на ЕС „Аталанта“ (за борба с пиратството в района на Африканския рог) и „София“ (срещу трафикантите на хора край бреговете на Либия). Специално внимание ще бъде отделено върху развитието на тренировъчните мисии на ЕС, като в дискусиите по темата са поканени да вземат участие началниците на отбраната от страните – партньори Албания, Грузия, Молдова, Черна гора и Сърбия.

На заседанието на Военния комитет на ЕС на ниво началници на отбраната ще се обсъждат още бойните способности и сътрудничеството между ЕС и НАТО. В него ще участва председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел. Презентации на форума ще направят генерал Денис Мерсие, върховен главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, както и главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана Хорхе Домек.

На 18 май 2016 г. началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетното заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната в Брюксел, Белгия.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 17 May 2016, 13:23    Post subject:  

Възнагражденията на военнослужещите, участващи в мироподдържащи операции, се регламентират с решенията за разрешаване на участие в операциите

Правителството отмени ПМС 260/2003, с което се определят възнагражденията на кадровите военнослужещи при участие на България в операции по поддържане на мира и в мисии, провеждани по егидата на международни организации. Причина за това е фактът, че към момента не са налице правните основания, въз основа на които е издадено постановлението. Освен това, повечето мисии и операции, изброени в него, са приключили.

Актът на Министерския съвет предвижда командировъчните дневни, които военнослужещите получават за срока на участието си в мисии и операции, да бъдат регламентирани в съответните решения, с които се разрешава изпращането и използването на контингент от въоръжените сили на България извън територията на страната.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Mon 06 Jun 2016, 14:27    Post subject:  

6 юни 2016 г.
Пожарно-тактическо занятие ще се проведе в сгради на Министерството на отбраната

Съвместно оперативно-техническо занятие по пожарна безопасност на Министерството на отбраната с Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще се проведе в периода 6-9 юни.

Занятието ще бъде проведено в сградите на Министерството на отбраната на ул. „Дякон Игнатий“ № 3, ул. „Иван Вазов“ № 12 и прилежащите територии.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Tue 05 Jul 2016, 14:38    Post subject:  

5 юли 2016 г.
Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е назначен за заместник-министър на отбраната


Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е новият заместник-министър на отбраната. Днес, 5 юли, той беше назначен със заповед на министър-председателя Бойко Борисов.

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов встъпва в длъжност на 5 юли 2016 г.

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов поема поста от Димитър Кюмюрджиев, който беше освободен, поради избирането му от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за защита на конкуренцията. Като заместник-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев допринесе изключително много за реализирането на приоритетите на институцията в международен и национален план. Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази благодарност към него за успешното управление на възложените му ресори и за активното му участие в подготовката на инвестиционните проекти за модернизация на Въоръжените сили на Република България.

***
Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е роден на 16 април 1950 г. в с. Драгойново, област Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал. Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили“ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „ Г. С. Раковски“ през 1995 г.
В академичното си и офицерско развитие е преминал курсове в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ и в Колежа на НАТО в Рим.
Във военната си кариера генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е заемал различни командни и щабни длъжности в Свързочните войски на Българската армия. Като висш офицер заема длъжностите началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и е представител на началника на генералния щаб във Военните комитети на НАТО и Европейския съюз (до 2010 г).
След преминаването си в резерва през 2010 г. е съветник в два политически кабинета на министъра на отбраната – до 2013 г. и от 2015 г. до сега.
Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е награждаван многократно за отлична служба и високи професионални резултати, отличен е с орден „За военна заслуга“ – първа степен.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Sat 23 Dec 2017, 11:12    Post subject:  

ГРЕДА ЗА МО! Вдигат заплатите с 10 процента в армията, но...
http://www.pan.bg/view_article-3-412233-ministyr-karakachanov-godina-zavyrshva-za-mo-11-i-edna-greda-vdigame-zapl.html
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Fuzzy_Logic

Joined: 08 Jul 2006
Posts: 2742

PostPosted: Wed 11 Dec 2019, 20:56    Post subject:  

Ти да видиш, нещо у нас все пак мърдало.
Само където бронирането не е пипано, а отзад на бойния модул се забелязват модерните сега ресни - предпазват от мухи може би.

Модернизирана бойна машина на пехотата БМП-2М*, създадена на базата на БМП-1 руско производство, бе представена на Централния армейски полигон „Змееево“ днес, 11 декември 2019 г. Изпитанията наблюдава заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. „Изпитанията на модернизираната бойна машина на пехотата (БМП) минаха успешно. Бяха поразени целите на близка и далечна дистанция. Предстои да бъде направен анализ от експертите в Сухопътните войски и ако се потвърди необходимостта от демонстрираните нови способности на модернизираната БМП ще се премине към процедура по доставка в съответствие със законодателството“, коментира заместник-министър Величков след направените изпитания. Той отбеляза, че е необходимо българската отбранително-технологична индустриална база да се развива с темпо, което да догонва повишените изисквания на Българската армия. „Всеки лев, вложен за развитието на българската икономика е добре вложена инвестиция. Добре би било доставката на ново въоръжение да е съпроводено с индустриално сътрудничество с български партньор, а още по-добре, когато самата разработка е на българска компания в сътрудничество с военно-ремонтните заводи на ТЕРЕМ“, посочи заместник-министър Величков и допълни, че това дава сигурност на доставките при изпълнение на възстановителни и ремонтни дейности. Демонстрираната днес модернизация се състои в монтажа на нов купол с 30-мм оръдие, ПТУРС и 7,62-мм картечница. Куполът е двойно брониран по съвременна технология. Оръдието е стабилизирано по време на движение. Бойният модул разполага с оптико-телевизионна система и видеомонитор. Корпусът на базовата машина е снабден с допълнителни люкове за десанта. Предложението за модернизацията е на българската фирма „Металика –АБ“ ЕООД, а монтажът на бойния модул и неговата адаптация към наличната БМП-1 са извършени от „Терем-Ивайло ЕООД, Велико Търново“. Благодарение на това БМП-2М* е получила нови, по-високи бойни способности.

Click to see if image is larger

http://www.pan.bg/view_article-4-506086-uspeshni-izpitaniyata-na-modernizirana-bojna-mashina-na-pehotata.html

* - БМП-1

Явно става въпрос за това:
https://ivailo.com/armament/upgrade-armament/%D0%B1%D0%BC%D0%BF-1/
или някакъв негов дериват.
Back to top
View user's profile Send private message 
Fuzzy_Logic

Joined: 08 Jul 2006
Posts: 2742

PostPosted: Thu 12 Dec 2019, 17:04    Post subject:  

Back to top
View user's profile Send private message 
Fuzzy_Logic

Joined: 08 Jul 2006
Posts: 2742

PostPosted: Fri 10 Sep 2021, 21:54    Post subject:  

Американски конгресмени начело с Мустафата, на не много отразена в медиите среща, са преговаряли за радари (може би 5бр) за армията за 400-500млн лв.
Back to top
View user's profile Send private message 
Super Flanker
[Admin]


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 6637

PostPosted: Sat 11 Sep 2021, 11:52    Post subject:  

Сериозна сума за 5 обзорника!

Да не иде реч за радара от ТХААД? Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 25 of 25 [374 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 23, 24, 25
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.2163s ][ Queries: 15 (0.0102s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker