Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Fri 17 Sep 2021, 20:31
All times are UTC + 2
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ФОРУМ ЗА МОРСКИ ТУРИЗЪМ
ПРИСТАНИЩЕ и ГРАД СОЗОПОЛ
Moderators: Sea Dog
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 3 [45 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Mon 10 Sep 2007, 21:53    Post subject:  ПРИСТАНИЩЕ и ГРАД СОЗОПОЛ  

Рибарско дружество - Созопол кандидатства за евросубсидии news.bg

България произвежда най-евтината черноморска риба на европейския пазар, съобщава Би Ти Ви.
Рибарско дружество - Созопол ще кандидатства за финансиране от фондове на Европейския съюз за изграждането на модерно пристанище в града.

Проектът предвижда изграждане на комплекс "Марина Созопол" със съвременно оборудване за ремонт и поддръжка на рибарските съдове.

Рибарите в Созопол имат нужда от ново обновено пристанище, което да отговаря на съвременните условия и да покрива техните нужди. Ако се изгради ново пристанище те ще могат на място да зареждат с гориво, нов хелинг за пускане на рибарските лодки в морето.

Last edited by Preslav on Wed 12 Nov 2008, 12:12; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Tue 06 Nov 2007, 10:54    Post subject:  

Готов е проектът за рибна борса в Созопол
от Силвия Шатърова
Проектът за изграждане на рибна борса в Созопол вече е внесен във фонд "Земеделие, рибарство и аквакултури", съобщиха от местната общинска администрация. Теренът, върху който ще се построи борсата, е в близост до провлака към стария град. Възложено е проектиране и на крайбрежния булевард, който ще има пешеходна алея и част за автомобили.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството е внесен проект за изграждане на цялостна комуникация на новия созополски квартал "Месари", който включва кабелизация, ВиК и електрификация, посочват от общината.

Наскоро община Созопол получи дългосрочен инвестиционен кредитен рейтинг А- и краткосрочен А1, присъден от Българската агенция за кредитен рейтинг. Това ще осигури по-добри условия за кандидатстване за банкови заеми и за участие по програми на европейските фондове. Инвестициите през последните години и доброто финансово състояние са сред основните фактори, довели до високия кредитен рейтинг на община Созопол. "Вложените средства за благоустрояване и околна среда на глава от населението са над 5 пъти повече от средното за страната", заяви Христо Михайловски, изпълнителен директор на Българската агенция за кредитен рейтинг, която извърши независимата оценка на управлението в общината.

В доклада се посочва, че в туризма, който е структуроопределящ отрасъл за Созопол, са реализирани 95% от инвестициите на дълготрайни активи. Прави впечатление фактът, че Созопол се нарежда на второ място след Несебър, по нощувки на туристи, респективно приходи от тях. В резултат на благоприятното икономическо развитие се отчитат и многократно по-високи приходи на глава от населението, сравнено със средните за страната. "Мениджмънтът в общината е на много добро ниво, налице е засилена инвестиционна активност от страна на ръководството и много висока събираемост на местните данъци и такси", подчерта Михайловски.

Местните приходи през периода 2003 - 2006 г. са нараснали близо четири пъти, като половината от ръста е по линия на собствените приходи. Средствата се влагат в инвестиционната програма на общината, като за последните 3 години основно за благоустрояване са реализирани 8.7 млн. лева, сочи докладът.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Tue 06 Nov 2007, 11:00    Post subject:  


Созопол се готви за целогодишен туристически сезон`

от Румяна Емануилиду


В община Созопол ще бъде изградена информационна система за директна резервация на всички преки наемодатели. Така според местната управа ще се подпомогнат собствениците на семейни хотели и частни квартири, които ще предлагат базата си в единна информационна система.

За идното лято ще бъде готов нов туристически информационен център. Той се изгражда на мястото на бившата сграда на общината на ул. "Аполония". Забавянето на обекта се дължи на археологическите находки, които бяха открити на терена и за чието проучване и експониране беше нужно време, припомниха експерти.

Подобен център, който да обслужва местните предприемачи - хотелиери, ресторантьори, наемодатели, превозвачи и аниматори, ще има и в Черноморец. Общински специалисти преговарят с Фондация "Аполония" за възобновяване на Зимните празници на изкуствата "Аполония". Това е една от стъпките към превръщане на туризма в целогодишен, а не сезонен бизнес.

До идното лято се очаква да бъде извършена сериозна работа по отношение на инфраструктурата в общината. Предстои изграждането на електрическа подстанция и отреждане на терен за нова, изграждане на колектори и тласкатели за отвеждане на отпадните води до пречиствателната станция. Предстои да бъде построена втора камера на водоема в местността Св. Марина.

За един от най-новите квартали - "Мисари", ще бъде изградена цялостна инфраструктура - канализация, водоснабдяване, електрификация, осветление и кабелизация.

В проект са изграждането на аквапарк и тенис корт, както и нови пешеходни подходи, осигуряващи достъп на гражданите до морето в местността Буджака.

Общината предвижда на туристически борси и изложения атрактивно да бъде представян пълният пакет туристически услуги в Созопол и селата Индже войвода, Вършило и Росен, казаха още от общинската администрация.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Tue 06 Nov 2007, 11:06    Post subject:  

Крепостта в Созопол ще има асансьор
Съоръжението за 120 хил. лв. се съфинансира от ФАР
от Лора Стаматис


Близо 20 хиляди туристи от над 40 националности са посетили това лято най-новата атракция в Созопол архитектурно-историческия комплекс "Южна крепостна стена и кула". Въпреки че функционира само от няколко години, възстановената крепостна стена е сред най-популярните дестинации за културен туризъм в Бургаския регион.

Преди дни започна изграждането на асансьор за инвалиди в комплекса, съобщи собственикът му Кирил Арнаутски. Шестнайсетметровото съоръжение, което ще позволи придвижването на хора в неравностойно положение между трите нива на сградата, няма аналог в страната. Изграждането му струва 120000 лева. Съоръжението ще влезе в действие до април идната година. Финансирането е осигурено с помощта на програма ФАР на ЕС, Министерството на културата, Агенцията за хора с увреждания към Министерство на труда и социалната политика (МТСП), фондация "Созопол" и граждани.

Комплексът "Южна крепостна стена и кула" е един от малкото действащи проекти, създадени с грант "Културен туризъм" на европейската програма ФАР. Целта му е да популяризира Созопол като културно-историческа дестинация. Включва античен кладенец, огромно зърнохранилище от V-VI век, реставрирана възрожденска къща, както и крепостна стена и кула с тайни входове, отбранявали града от IV до XIV век. Възстановената крепостна стена е с височина до 11 метра и дебелина 1.70 метра. Предвижда се доизграждане на стената в посока към носа, уточни Арнаутски.

Съществуват още запазени участъци, които могат да бъдат включени към комплекса, въпреки че са с височина само 70-80 см.

От фондация "Созопол" подготвят и проект за разработването на остров Свети Иван край Созопол като обект на културен и екотуризъм. Проектът е по програма ФАР на ЕС и предвижда възстановяване на манастирския комплекс на острова и изграждане на две екопътеки.


Общината отчита 12% ръст на летовниците

Близо 12% ръст на летовниците в Созопол в сравнение с миналата година отчитат в общината. Въпреки увеличената туристическа база, която през този сезон надхвърли 50000 легла, тя е стопроцентово заета. По реализирани нощувки и приходи от тях Созопол се нарежда на второ място в областта след Несебър, изпреварвайки Приморско и Царево.

Застрояването в туристическия сектор е свързано със строги ограничения във височината и плътността на строежите, уточниха от общинската управа. В местността Буджака например е въведено ограничение за строителство на новите сгради до два етажа. Въведени са норми и за задължително озеленяване на площите около новосъздадените обекти.

Преди дни общината получи най-високия кредитен рейтинг в страната, изпреварвайки дори столицата. Българската агенция за кредитен рейтинг присъди на Созопол дългосрочен инвестиционен рейтинг А и краткосрочен А-1.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Ice_queen^^


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 1191
Location: Бургас

PostPosted: Sat 14 Jun 2008, 08:51    Post subject:  

Вчера по ел. поща дойде един списък на всички яхти, намиращи се на БГ пристанища и плаващи под чужд флаг. Реших да го копна по отделните теми и после снимки и т.н.

"IRVIK" - ENG - екипаж - BUL
"LADA-1" - ENG - BUL
"EDEN" - GER - 00
"BLUE NIGHT" - SENT VINCENT - BUL
"ORIX OF LONDON" - GB - BUL
"GATA" - USA - BUL
"BOIANA" - USA - BUL
"MARIANNA" - NED - BUL
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Fri 10 Oct 2008, 14:06    Post subject:  

В Созопол ще се изгражда рибарско пристанище
Дата : 2 Октомври 2008 г. 12:24 ч.
Предстои да започне и работа по изграждането на лодкостоянка в съседното курортно селище Черноморец. Снимка: sxc.huВ община Созопол предстои да бъде изградено рибарско пристанище, предаде агенция Фокус.
Според кмета на общината - Панайот Рейзи, най-подходящото място за това е зад яхтеното пристанище.
"Належащо е морската община да има рибарско пристанище, тъй като в Созопол се намира най-голямата флотилия от рибарски кораби и от общо уловените 3500 тона риба, 2900 са уловени в акваторията на Созопол", коментира Рейзи.
В момента пристанището в Созопол се води търговско.
Предстои да започне и работа по изграждането на лодкостоянка в съседното курортно селище Черноморец. Проблемът е там, че мястото, което е подходящо, е дадено на концесия. За тази цел са необходими разговори в съответните министерства, но от общината се надяват въпросът да бъде разрешен в полза на рибарите.
За реализирането на двата проекта от община Созопол ще разчитат на консултации с изпълнителния директор на Пристанище Бургас-Аргир Бояджиев.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Fri 10 Oct 2008, 14:31    Post subject:  

Почват яхтен комплекс за 13 млн. евро в Созопол
Actualno - 30 Септември 09:11
В проекта ще бъдат вложени около 13 млн. евро и се предвижда изграждане на малко яхтено пристанище в местността Провлака между Стария и Новия град.

Непосредствено до пристана на парцела от близо 6,5 дка ще бъдат построени две търговски сгради с разгъната площ от 12 хил. квадратни метра. Между постройките на площ около 4 дка ще бъде ситуиран площад, който прави връзка между сградите, пристанището и градската част.

Архитектурният план на проекта е разработен от "Стивън Лийч Асошиейтед БГ" ООД, българско архитектурно бюро, част от световната верига "Стивън Лийч".

В проекта "Марина мол Созопол" ще се включи и Националният археологически музей, който ще предостави уникални експонати, които да бъдат разположени на територията на обекта.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Fri 10 Oct 2008, 14:33    Post subject:  

Вдигат яхтен порт с бензиностанция
С 58 милиона евро Созопол става българската Ница


Новите два мегапроекта за Марина Созопол и Марина МОЛ за 58 млн. евро бяха представени по оригинален начин от инвеститорите
Фото БТА
БУРГАС. Пристанище за 330 яхти със собствена бензиностанция ще бъде построено в Созопол. То ще е първото в страната, където лодките могат да зареждат с гориво по всяко време на денонощието.
58 милиона евро ще бъдат инвестирани, за да заприлича морският град на Ница. Удобства ще глезят тузарските яхти на кея, ще бъдат вдигнати търговски център, хотел и частни резиденции. "Марина" МОЛ сменя сегашната автогара и паркинга зад нея. Само в търговския комплекс ще се налеят 13 млн. евро. До огромния магазин ще има второ малко пристанище в Провлака между Стария и Новия град. В съседство, върху 12 хиляди декара, ще се появят луксозни бутици, а под тях ще има огромен супермаркет. Постройките ще бъдат до два етажа, за да не нарушават чара на стария Созопол. Между тях ще има 4-декаров площад. Архитектурният план на "Стивън Лийч Асошиейтед БГ" ООД, което е част от световната верига Стивън Лийч.
Хотелът ще приема гости в 130 студиа, които ще се отдават под наем от водеща компания в световната ваканционна индустрия. В сърцето на Марината ще има яхт клуб с рибен ресторант и конферентна зала, а целият комплекс ще бъде заобиколен от бутикови ресторанти.
Проектът на жилищната и хотелската част на курорта "Марина Созопол" е оценен на 45 млн. евро. Първата копка бе направена вчера. Строителството трябва да приключи до 2010 година, каза единият от инвеститорите Петко Бачийски.
Стела НИКОЛОВА
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Thu 13 Nov 2008, 12:35    Post subject:  

От Зори

МАРИНА СОЗОПОЛ е по-голяма от МАРИНА ДИНЕВИ и достъпът до там е по-улеснен за туристите:

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Другите после...Бираааааааааааа


Продължаваме със снимките от Созопол, че нещо много бавен ИнтернАтА Evil or Very Mad

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger


Обичам Аzimut-и!!!

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Thu 13 Nov 2008, 12:36    Post subject:  

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

За мен това е най-хубавата яхта, акостирала в Созопол - Oryx of London. Едно семейство с лапето са на нея. Хванах ги тъкмо да излизат с една гумена лодка в морето. Къф кеф!

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger

Искам такова!!! Такова подобно, само че черно Donzi го видях в действие как разпори вълните във Влас! Майко... като изтребител е, ама воден !!!

Click to see if image is larger

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Tue 05 May 2009, 10:16    Post subject:  

Созопол е препълнен с туристи като през лятото
05 май 2009 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Созопол. Черноморския град Созопол бе препълнен с гости и туристи, дошли за почивка през празничните дни, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Местните жители коментират, че такова нашествие на гости е незапомнено и е характерно единствено за летните дни. В първите почивни дни хотелите край морето са били препълнени, а на паркингите им е имало освен коли от София, Пловдив и Стара Загора и такива с бургаски номера. Над 20 яхти и частни лодки са пуснати на вода, тъй като почиващите са ги използвали за разходка. Новият квартал „Буджака”, където има освен хотели също и много частни жилища, е бил препълнен от хора. Квартирите в Стария град също са били атакувани, налагало се е дори колите да се изчакват, за да влязат в Созопол. Повечето от заведенията ,които са побързали да отворят са били препълнени, а на някои се е налагало да наемат допълнителен персонал за да могат за обслужат туристите, предимно българи. Не са липсвали и румънски туристи, дошли с личните си автомобили, те са предпочели да почиват предимно в луксозните хотели по крайбрежието. Интерес е предизвикал Историческият музей в Созопол , където е имало и посещение на чуждестранни туристи от курорта Слънчев бряг. Днес вече обстановката в града е по-спокойна, съобщиха местните жители. Те си обясняват отлива на туристи, с това, че са се приготвили да празнуват Гергьовден сред свои близки и познати.
Катя НИКОЛОВА
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Dimitar Stavrev
[Admin]

Joined: 08 Nov 2007
Posts: 12545
Location: София

PostPosted: Wed 24 Feb 2010, 12:57    Post subject:  

Вместо казино остров Св. Кирик става музей
24 февруари 2010 / News.dir.bg
Министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев дари на Министерството на културата сградата на военноморското училище на о. Св. Кирик за музей.
"Надяваме се територията на целия този апетитен парцел, който гласяха за казино, да се превърне в място за културен туризъм", съобщи вчера министър Росен Плевнелиев и сравни по важност тази задача с магистрала "Тракия", предаде Бургас инфо.
Идеята на Министерството на културата е там да отвори врати музей на черноморските цивилизации, а не да правим само "алкохолен" туризъм", съобщи Вежди Рашидов.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Sun 24 Oct 2010, 19:06    Post subject:  

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Sun 24 Oct 2010, 20:21    Post subject:  

Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42663

PostPosted: Fri 19 Nov 2010, 14:15    Post subject:  

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището

Инициативна рибарска група между Созопол, Царево и Приморско се изгражда в момента. Подготвят се документи и предстои регистрация. Това каза пред Агенция „Фокус” Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол. По отношение на проекта за модернициране на пристанището в града той обясни, че държавното и общинското пристанище в Созопол имат обща граница. „Не мога да кажа каква част е общинска, но е достатъчно за всички лодки, които са около 150. Един ден преброих толкова лодки. Нашата визия е да помислим за обновяване на общинската част от пристанището. Обновяването ще се изразява в пускане на нови понтони, които ще дадат възможност повече лодки да акостират, ще бъдат изградени нови съоръжения, където лодките се изтеглят и се пускат. Обмисляме обновяване на настилките и осветлението. Искаме да превърнем пристанището в приятно място за разходка и почивка край морето”, каза още той. В Община Созопол е проведена работна среща между рибари, представители на общината и специалистите от Института за регионални стратегии, които ще изработят план - проект за модернизацията на общинското пристанище. „Разбрахме се, ние, от общината, да подготвим проект за модернизирането на пристанището. След това ще се проведе едно голямо събрание, на което ще обсъдим предложения проект, така че интересите на рибарите да бъдат задоволени напълно”, допълни кметът на Созопол и каза, че рибарите са поискали модернизация на инфраструктурата на кея и на самото пристанище, на осветлението. Предложили са още да има тоалетни и локална пречиствателна станция. Според него, след като от общината направят проекта и едва тогава ще може да се говори дали ще се върви към европейско финансиране или ще се изгражда само със средства на общината.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 3 [45 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОКЕАН - МОРСКИ ФОРУМ » ФОРУМ ЗА МОРСКИ ТУРИЗЪМ
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.2163s ][ Queries: 14 (0.0054s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker