Preslav
[Admin]

|
Пуснато на: Пон 07 Юли 2008, 15:36 Заглавие:
СПИСАНИЕ "МОРСКИ БИЗНЕС" Бр.7 2008 |
|
От печат излезе поредния брой на уникалното списание "МОРСКИ БИЗНЕС"
Корицата:
(кметът на Варна - Кирил Йорданов)
В броя може да прочетете:
ЗА МОРСКАТА НИ СТОЛИЦА - С ОБИЧ И ОТГОВОРНОСТ
На списанието гостува Кирил Йорданов – трети мандат кмет на Варна
Да си трети последователен мандат кмет на втория по големина и първи като добро място за живеене в страната град е изключителна отговорност. Да я приема и реализирам практически ме мотивират много неща – фамилните корени и традиции, службата ми във военния флот, доверието на варненци, обичта ми към морето и града и убедеността, че той има всички предпоставки наистина да бъде морска столица на България, да придобива все по-европейски облик. Сигурно няма никаква симптоматика, но морският офицер Петър Стоянов – кръстник на баща ми, е бил два мандата кмет на Варна. Съгражданите ме удостоиха с рекордния в историята трети.
Подписаха проектодоговора за БМФ
На 18 юни 2008 г. Агенцията за приватизация и "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД подписаха проект на приватизационния договор за продажбата на 70% от капитала на Параходство "Български морски флот". Парафирането обаче все още не означава финализиране на сделката. Предстои проектодоговорът да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, след което ще бъде предоставен за одобрение и от Министерския съвет.
Пътническите пристанища по реката ще бъдат общински
Пътническите пристанища по река Дунав да бъдат предоставени на общините - за това ще настояват пред министъра на транспорта Петър Мутафчиев кметовете от асоциацията на дунавските общини. Решението бе взето на икономическия форум „Дунав”, който се проведе във Враца в началото на месец юни.
МАЙСТОРИ НА МОРСКАТА ПЕСЕН
Мъжкият хор на моряците ветерани „Христо Манолов” отбеляза три десетилетия от създаването си.
През лятото на 1978 г. Христо Дончев, Иван Джамбазов, Йордан Чифудов, Емил Георгиев, Петър Бояджиев и Веско Иванов – мъже, професионално или самодейно свързали живота си с хоровото пеене, подкрепени от съмишленици, по подобие на други градове в страната, създават във Варна мъжки пенсионерски хор.
„КАЛИАКРА” – С МИСИЯ В БЪДЕЩЕТО
Учебната баркентина е на 130-дневно плаване, през което ще участва в две регати, ще посети 15 пристанища и ще рекламира Варна като съорганизатор на Tall Ship Races 2010
Морска хроника - новини
По Дунава - новини
ЕРЕТИЧНА МИСЪЛ ЗА ДОБРИЯ КАПИТАН
Разказва к.д.п. Михаил Трифонов с 39-годишен плавателен стаж в Параходство БМФ
Един философски прочит на морската история на България вписва баща ми и мен сред тези, обърнали важна страница в летописа на търговското корабоплаване – смяната на т.нар. „каракапитани” с корабоводители от съвременен тип.
Силен круизен сезон в Несебър
материал на Зорница Буковска
Круизният сезон в Несебър започна успешно. Пръв акостира корабът „Дойчланд” с 440 пасажера на борда си. Те разгледаха стария град и останаха възхитени от църквите и историята на България. Туристите са предимно белгийци, австрийци, италианци и французи. В края на май пристигна и украйнският „Тарас Шевченко”. Шефът на пристанището, Стефан Щерионов, каза, че се очакват и презокеански кораби с американци, канадци и англичани.
КРЗ „ПОРТ БУРГАС” ще инвестира в зърнен терминал
снимки Зорница Буковска
Изпълнителният директор на КРЗ “Порт Бургас” Веселин Статев съобщи, че значителна част от износа и вноса на пшеница, царевица, ечемик, шрап и сол могат да преминават през Бургас. Частното пристанище КРЗ “Порт Бургас” ще инвестира близо 23 млн. евро за разширението на базата си.
В пристанище Варна очакват ръст в товарооборота
До края на 2008 г. в пристанище Варна очакват износ на над 1 млн. t пшеница. Това съобщи Данаил Папазов, изпълнителен директор на порта. Увеличението е четири пъти в сравнение с 2007 г., когато бяха обработени едва 250 хил. t. „Сега реколтата е много добра, така че очакванията ни са оптимистични”, каза Папазов. „Капацитетът ни е достатъчно голям, за да обработим и още повече зърно, стига да има заявки”, допълни той. Рекордът на варненското пристанище е 3,5 млн. t за година.
С пари от ЕС ще се изграждат нови рибарски пристанища
Рибно пристанище и кей с тържище и ледогенератори да бъдат изградени по най-бързия начин на Ченгене скеле, искат от община Бургас. Кметът Димитър Николов съобщи, че вече е изпратено писмо до Управлението по горите за територията, върху която е изградено бургаското рибарско селище. “Предложението е да ни го продадат, да го заменят или да го дарят на общината”, каза Николов.
Яхтени пристанища ще превземат Черноморието
На 6 юни 2008 г. в курортния комплекс “Ривиера” се проведе 3-та конференция, посветена на яхтинга. Целта на форума бе да се съберат на едно място представителите на държавните институции, имащи отношение към развитието на яхтинга в България и хората, които са в този, набиращ мощ от година на година, бранш. Темата на тазгодишното издание бе подбрана изключително успешно – “Изграждане и развитие на яхтените пристанища”.
|