Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Hot topics:
В момента е: Чет 10 Юли 2025, 16:29
Часовете са според зоната UTC + 3 (DST in action)
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
"Преторянската" гвардия на партията...
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 3 [42 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Автор Съобщение
Flanker

МнениеПуснато на: Чет 07 Окт 2010, 16:30    Заглавие:  "Преторянската" гвардия на партията...  

Започвам тази тема във връзка с институциите, подразделенията и силите, които са били заети в "опазването" на партията и нейните величия по време на управлението и, т.е. след 45 до 89 год. Повода е прочетеното от мене в една книга относно "заговора" по свалянето на Т. Живков и случая Горуня през 60те. години. На първо четене се знае, че заетите със сигурноста по това напшравление са УБО и 6ти. отдел на ДС. От слухове се знае обаче, че е имало и военни подразделения посветени в тази дейност, а и др. такива от системата на МВР. Ако има знаещи и разбиращи от тази тематика, ще ми е интересно, предполагам и на други, да внесат повече светлина по въпроса.
Например четейки книгата намирам понятия и подразделения, които очевидно са се занимавали с тая дейност, но така или иначе не се знае повече за тях, тяхната структора, състав и принцип на действие.
Примери:
"Комендантска рота на Софийския гарнизон"
"Охранителен баталъон на Министерсво на отбраната"
"Софийската танкова бригада"
"5-ти. полк"
"Гвардейската дивизия"
"Щаба на 1ва. армия, София"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Бай Ганьо

МнениеПуснато на: Чет 07 Окт 2010, 17:04    Заглавие:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
Flanker

МнениеПуснато на: Чет 07 Окт 2010, 18:04    Заглавие:  

Значи да внеса яснота по засегнатите по-горе подразделения от мене. Става дума за подготвения преврат през 1965г. Водещи личности: Иван тодоров- Горуня, Цоло Кръстев, ген. Цвятко Анев, полк. Иван Велчев. Книгата използвана за източник е "Шести отдел" от автор Димитър Иванов. Издателство "Труд", 2004.
Изброените от мен подразделения са били планирани в осъществяване на въпросния преврат. До колко те пряко са имали задача за защита на височайште и до колко са били нормални подразделения, не знам. За това и пускам темата. Цитирал съм подразделенията така както са представени в книгата (стр. 58 ).
По нататък се споменава дори ангажиране на централния команден пункт на ВВС с цел блокиране на всички летища.
Лично предположение- по един или друг начин в такъв род събития се отрежда рола и на т.нар. вътрешни войски. Rolling Eyes
Върнете се в началото
ivo7001

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет 07 Окт 2010, 22:24    Заглавие:  

Аконе не ме лъже склерозата Smile "Гвардейската дивизия" е партизанско "съединение" участвувало в първата фаза на "Отечествената война".

ПП Спомените ми са от преди 10-ти, така,че Question .
Върнете се в началото
Бай Ганьо

МнениеПуснато на: Чет 07 Окт 2010, 22:29    Заглавие:  

прр1

Местожителство: В. Търново

МнениеПуснато на: Пет 08 Окт 2010, 10:07    Заглавие:  

"Гвардейската дивизия" е била на мястото на МЕИ. Полигоните са били (естествено) на мястото на Студентски град. През 48 - 49 са били обикновени момчета, войници набрани от Северна Централна България. Скъсвали са ги от учения, лъскане и чистене. Бащата на мой приятел е служил там. Организацията и въоръжението са били като на пехотата. Личното ми мнение, е че някой по съветски образец е искал пред званието му да има "гвардейски". То после в уставите го имаше, ама на практика... За кашмер се употребяваше "варшавски" или "стар варшавски" и след това званието, или събирателното обращение "боец". Laughing
По "комунистическите времена" вътрешната охрана в Държавния Съвет - люде на УБО (в същност това значи Управление за Безопасност и Охрана и организационно е към ДС) са носили службата с армейски униформи. Ясно защо - вижда се лесно в коридора. (и лесно се маскира до фикуса Very Happy)
Сега за батальона Т 55 в 9 тбр, както се казваше това славно съединение, а не подразделение, както казва уважаемия Flanker след 93-та, когато бях там само съм чувал но никога не съм виждал в парка такова нящо. Вярно, пил съм, но все пак да сбъркам Т 72 с Т 55 и то неподвижен, и то в парка ... Друг е въпроса, че бригадата имаше много "имоти" и аз не съм ходил по всичките.
Приятен ден на съфорумците и благодаря на уважаемия съфорумец Flanker за интересната тема.

Reagan

МнениеПуснато на: Пет 08 Окт 2010, 10:29    Заглавие:  

Да допълня че автора Митю гестапото бе един от любимите персонажи на Ифандиев, чието предаване гледах с голям интерес. Не веднъж се подчертаваше че този джелатин е виновен за много мизерии в родината ни, не е страдал от излишни скрупули и в този ред на мисли всичко казано от него трябва да се приема най малко с резерви, а да се вярва само тогава, ако е подкрепено и от друг източник, за предпочитане не комунистически.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Flanker

МнениеПуснато на: Пет 08 Окт 2010, 16:51    Заглавие:  

Цитат:
Да допълня че автора Митю гестапото бе един от любимите персонажи на Ифандиев, чието предаване гледах с голям интерес. Не веднъж се подчертаваше че този джелатин е виновен за много мизерии в родината ни, не е страдал от излишни скрупули и в този ред на мисли всичко казано от него трябва да се приема най малко с резерви, а да се вярва само тогава, ако е подкрепено и от друг източник, за предпочитане не комунистически.

Както се вижда по-горе, използваното от книгата е свързано само с наименованията на съответните военни и милиционерски подразделения и нищо повече. Не съм обръщал внимание на фактологията представена в книгата, което всеки може да прецени сам за себе си. Така, че не виждам какво има да се умува относно политическата страна на въпроса. Дай да не търсиме под вола теле и да лепим етикет "комунистическо" или не. Войнските наименования са си такива каквито са, независимо в какъв строй се разглеждат те.
Върнете се в началото
боец

Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Пон 11 Окт 2010, 15:17    Заглавие:  

Единственото поделение, пряко ангажирано с охраната и безопастта на другарите от ЦК е и е било под. 72345 или т. нар. полк на УБО. Организация:
- 3 МСБ на БТР;
- 1 ТБ - Т-55(Т-72 след като влизат на въоръжение);
- Мх батр.(бреее забравих как се съкращаваше Smile );
- Сап. рота;
- Хим. рота;
- КДВ в състав > 200 души (сещайте се защо);
- Гвардейската рота;

.... и май това е. Ако нещо съм пропуснал да ме добавят. След 1990 г. полкът преминава в състава на ВВ и се реорганизира в бригада с друга структура.
Върнете се в началото
ICQ Номер 
Бай Ганьо

МнениеПуснато на: Пон 11 Окт 2010, 17:25    Заглавие:  

прр1

Местожителство: В. Търново

МнениеПуснато на: Пон 11 Окт 2010, 19:16    Заглавие:  

Да разбирам ли, че става дума за поделението "на вътрешняците във "Враня"?
MX 82

МнениеПуснато на: Пон 11 Окт 2010, 21:13    Заглавие:  

В предишна ми мобилизационна заповед пишеше " ...явете се в под.72 345-Враня". Явно е същото, и при мобилизация са развръщали някакво пехотно подразделение. А може и да сам бил към вътрешняците, знае ли човек?
Върнете се в началото
Чукча

МнениеПуснато на: Пон 11 Окт 2010, 23:53    Заглавие:  

прр1 написа:
Да разбирам ли, че става дума за поделението "на вътрешняците във "Враня"?

Да, това разбирай. Със 72...го преномеруваха след като стана ВВ иначе преди беше с друг номер. (пак толкова необичаен)
Върнете се в началото
Flanker

МнениеПуснато на: Вто 12 Окт 2010, 00:07    Заглавие:  

А що за дивотия е това да се качват отговорните другари по танкове и с тях да се извозват та барабар с документите??? Rolling Eyes Shocked
Върнете се в началото
Reagan

МнениеПуснато на: Вто 12 Окт 2010, 02:02    Заглавие:  

Имам въпрос към специалистите. Доколко един танк може да остане боеспособен ако в него бъдат качени наколко невоенни лица и някакъв товар (документи да кажем)? Използването на танк като тежко брониран пикап ми се струва възможно само ако ситуацията е много отчаяна (излизане от обкръжение примерно). За БТР го разбирам, вместо пехотинци там могат да бъдат настанени всякакви хора, включително тежко болни и родилки както става по време на природни бедствия, но в танк...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 3 [42 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българска армия - минало и настояще
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.1095s ][ Queries: 14 (0.0108s) ][ Debug on ]

Copyright ©2006-2022 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker