|
В момента е: Чет 10 Юли 2025, 17:49 Часовете са според зоната UTC + 3 (DST in action) |
Авиобаза Доброславци (1 ИАБ)
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Страница 1 от 21 [304 Мнения] | Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 19, 20, 21 Следваща |
Автор | Съобщение | ||||
---|---|---|---|---|---|
baj_michal
Авибаза Доброславци ![]() І-ва Изтребителна авиобаза(иаб)- Доброславци Създадена е през 1994 г. на основата на І-ва изтребителна авиоескадрила, командването на 18-и изтребителен авиополк (иап) и осигуряващите тилови и свързочни поделения от състава на 1-ва дПВО- Божурище. 18 иап от състава на 4-та изтребителна дивизия (иад) се формира през 1950 г. на летище Враждебна. Въоръжен е със самолети Як 9 м, Як 9 п, Як 11, Ме 108 “Лебед” и Бюкер Бесман Bu 181. През Април 1952 г. полкът се пребазира на летище \доброславци и се превъоръжава с реактивните самолети Як 23 и Як 17. От началото на 1955 г. започва подмяната им с МиГ 15 и УМиГ 15, а през 1959 г. са получени МиГ 17 ф. През 1963 г. от разформирования 11-и иап се създава 1-ва ескадрила с МиГ 19 п и МиГ 19 ъ. През 1964 г. 2-ра ескадрила се приучва на МиГ 21 пф и се пребазира в Габровница. 3-та ескадрила остава на МиГ 17 и УМиГ 15. От 01 11 1968 г. 18-ти изтребителен полк е включен в състава на новосформираната 1-ва дПВО-Божурище. През 1975 г. 1-ва иае получава новите изтребители МиГ 21 МФ/УМ. През 1978 г.след приучване на част от летателния и техническия състав от 1-ва иае и управлението на авиополка, ескадрилата се превъоръжава с изтребителите прехващачи 3-то поколение МиГ 23 мф/уб. Заедно с разформироването на 3-та иае през 1983 г. и приучване на състава са получени по модерните МиГ 23 мла, а от 1992 г.-МиГ 23 млд. През 1994 г. 18 изтребителен авиополк се разформирова и от септември същаща година се създават две самостоятелни авиобази-1-ва и 2-ра. От есента на 1996 г. 1-ва авиобаза е включена в състава на новосформирания корпус ПВО-София. От септемвр 1998 г. в авиобазата са прехвърлени всички самолети МиГ 23 млд/уб от 2-рь иаб –Габровница. 1-ва изтребителна авиобаза прекрати съществуването си съгласно “План 2004” през 2003 г. ![]() Клипчета с последните полети на Доброславци http://www.vbox7.com/play:00c422e4 Владимир Пампоров пред "Нова ТВ" http://www.vbox7.com/play:4daa9966 АДМИН --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Разглеждайки темата за летище Балчик открих линк към сайт с имената на всички командири, зам. командири, нач. щабове и командири на ескадрили. За летище Доброславци няма такова нещо никъде. Ако някой може да пусне подобен списък за Доброславци, ще бъда безкрайно благодарен. А ако списъкът бъде допълнен и с имена от 2 ескадрила на Габровница, както и командири, зам. командири и нач. щабове на 1 ПВО и ВВС дивизия ще се радвам още повече. Баща ми е бил летец от 49 до 80 г. а аз самият съм служил 77-78 на далечна приводна в Костинброд. Като дете съм прекарвал дни на Доброславци. Ето защо ми е мъчно, че за Графа и Балчик има много, а за Доброславци - нищо или почти нищо. _________________ I'd rather be a sparrow than a snail... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
JeLo`
![]() Регистриран на: 24 Май 2005 Мнения: 504 Местожителство: някъде на изток |
Има една книга на Владимир Пампоров:"Аз и МиГ 23".Там има всичко което те интересува братле ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
baj_michal
Благодаря, а откъде да намеря книгата на Вл. Пампоров? Има ли в нея нещо за първите години на летище Доброславци? Защото точно в периода 77-78 когато бях на далечна приводна, пристигнаха първите 23ки. А аз се интересувам и от периода преди това. _________________ I'd rather be a sparrow than a snail... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
JeLo`
Ами по книжарниците трябва да я има.Всъщност не пише много за 1-ва ескадрила а за Габровница.Но е интересно и там. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
JeLo`
Между другото и мен ме вълнува историята на другите ни бази.В това число и Доброславци. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Fox Mulder
![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 3301 Местожителство: София/Димитровград |
Намерих един странен сайт посветен на родните въоръжени сили. На една от страниците му е пълно със снимки от Доброславци. Ето някои от тях: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() И още тук: http://www.geocities.com/CollegePark/Gym/3055/Dobroslavtsi.html _________________ In My Humble Opinion ![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
magi
![]() Регистриран на: 26 Юли 2004 Мнения: 799 |
Пробвай да се свържеш с teleman чрез ЛС-предполагам той може да ти изпрати книгата. _________________ Лети,нападай,бий! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
baj_michal
Благодаря много magi. Преди месец и половина си я намерих в една книжарница срещу Младежкия театър. _________________ I'd rather be a sparrow than a snail... |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
onufrii
![]() Регистриран на: 03 Яну 2004 Мнения: 13226 Местожителство: вилает Боляристан |
![]() _________________ Отказах се да ставам космонавт - вече видях земята през предното стъкло! Si vis pacem, para bellum - 26030 Прайм червени шишета на бели! |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
борден
![]() Регистриран на: 01 Яну 2004 Мнения: 2881 Местожителство: София |
Сайт на добре известният Chris Remy, напоследък подвизаващ се като шофьор на C-130. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
F/A18E/F
![]() Регистриран на: 01 Май 2006 Мнения: 262 Местожителство: София |
А какво има в момента в Доброславци? Останал ли е някой самолет и пазят ли авиобазата? А и може ли да се влезе в нея? |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
борден
Самолети има. Има и стотици автомобили, защото на летището бе създадена база на специализираната агенция на МО "Стани богат". Освен това в западния район е дислоциран техническия дивизион на 1-ва зенитно-ракетна бригада и вероятно някъде дремат разни чужди за едно летище елементи, като ракетчици. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
F/A18E/F
А пускат ли? |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
борден
Не. |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
F/A18E/F
Жалко. А в някоя военна авиобаза пускат ли? |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Страница 1 от 21 [304 Мнения] | Иди на страница: 1, 2, 3, ..., 19, 20, 21 Следваща |
Предишната тема :: Следващата тема |
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети |
[ Time: 0.1093s ][ Queries: 14 (0.0072s) ][ Debug on ] |