Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн


 
Hot topics:
В момента е: Нед 24 Сеп 2023, 12:33
Часовете са според зоната UTC + 3 (DST in action)
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Учения на Българската армия
ШАБЛА 2006
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 4 [48 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4 Следваща
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42734

МнениеПуснато на: Съб 09 Сеп 2006, 14:04    Заглавие:  ШАБЛА 2006  

Отново ще видим възможностите на С-300


От понеделник започват стрелбите на полигон "Шабла"

Това е едно мащабно учение не само в рамките на ВВС, но и на цялата армия, за отработване на въпросите по операция за защита на въздушния и морския суверенитет на даден регион, казва помощник-началникът на Щаба на Военновъздушните сили по подготовката бригаден генерал Божин Гаврилов


- Г-н бригаден генерал, логично е всяко едно такова учение да бележи определен етап от подготовката на зенитно-ракетните войски. Какво бихте казали в този смисъл за започналото вече тактическо учение с бойни стрелби, което се провежда под ваше ръководство?

- Тактическото учение с бойни стрелби бележи последния етап от подготовката на зенитно-ракетните войски за годината. С него можем реално да установим боеготовността и боеспособността на зенитно-ракетните дивизиони и на зенитно-ракетната бригада като цяло. Практически всяка зенитно-ракетна бригада провежда стрелби през две години. В случая през тази година завършваме един пълен етап със стрелбите на трите бригади. Трябва да призная, че за мен и за моя екип това е едно предизвикателство, защото предишните две стрелби бяха на отлично и много добро ниво. Искаме, имаме и възможностите и тези стрелби да бъдат на отлично ниво. Подготовката на състава удовлетворява и позволява да очакваме такива резултати. Независимо че общото ръководство е възложено на мен, учението се провежда под ръководството на командващия ВВС генерал-майор Симеон Симеонов и с прякото участие на заместник-командващия на ВВС генерал-майор Младен Казаков.


- Тазгодишното учение се провежда в период непосредствено след трансформацията на системата за командване и управление на зенитно-ракетните войски. Това наложи ли нова система за организация и осигуряване на учението?

- Това учение се провежда в годината, когато бившият Корпус за противовъздушна отбрана навършва 10 години. Това е юбилейна годишнина и смея да кажа, че отличните стрелби ще бъдат едно подходящо отражение на цялостната дейност на корпуса през това десетилетие. По този начин достойно ще завърши и съществуването на щаба на Командването на противовъздушната отбрана и ще се премине към новата структура на ВВС, където зенитно-ракетните бригади ще реализират своите възможности. Структурните промени определено повлияха повече върху командването и щаба на Противовъздушна отбрана и по-малко върху зенитно-ракетните бригади. Това, че през последните три години зенитно-ракетните войски бяха подложени на по-малко сътресения от структурната реформа в социален и професионален план позволи значително да се повишат подготовката и сглобеността на бойните разчети и работата в екип.

- Кои са основните моменти на учението?

- Учението преминава в три етапа. През първия се отработват въпроси, отнасящи се до бойната готовност и планирането на участието на зенитно-ракетната бригада, извършването на маньовър с автомобилен и железопътен транспорт до зенитния полигон в "Шабла". Вторият етап засяга изключително провеждането на зачотните и експерименталните стрелби на зенитно-ракетната бригада съвместно със силите и средствата за ПВО на Сухопътни войски. Той ще продължи от 11 до 14 септември включително с резервен ден 15 септември. За втори път ще стреля най-съвременният комплекс за ПВО С-300. Третият етап включва пребазирането на дивизионите в пунктовете за постоянна дислокация, привеждането на техниката в боеготово състояние и започването на носенето на бойното дежурство от основните позиции.

- Какви цели си поставяте с това учение?

- Главната цел на учението е да се повишат знанията и уменията на основните ръководни длъжности в системата на зенитно-ракетните войски по привеждането на войските в по-високи състояния и степени на бойна готовност. Тук влиза и повишаването на оперативната подготовка на офицерския състав по планиране на операция за защита на въздушния суверенитет на Република България. На следващо място е повишаването на подготовката на личния състав по привеждането на техниката в походно положение и извършването на маньовър, развръщането на нови позиции за провеждането на бойни стрелби. От значение е и фактът, че учението е първо по рода си, което се провежда от Щаба на ВВС, досега това вършеше Командването на противовъздушната отбрана. В този смисъл то ще ни помогне да регламентираме правилата за по-нататъшно провеждане на такива стрелби с участието на Щаба на ВВС, като организатор, изпълнител и контролиращ орган.

- А със самите бойни стрелби какви цели си поставяте?

- Провеждането на бойни стрелби ще доведе до повишаването на практическата натренираност на бойните разчети на реални пускове по реални цели.

- Какви сили и средства участват в учението и какви основни задачи поставяте пред тях за изпълнение?

- Тактическото учение на зенитно-ракетната бригада е само част от провеждащите се стрелби на зенитен полигон "Шабла". Като елемент от тях бих посочил провеждането на експериментални стрелби от 3-а авиобаза. В стрелбите на полигон "Шабла" участват екипажи от 3, 22, 24 и 16 авиобази и разчети от 1-ва радиотехническа бригада. Практически в стрелбите са ангажирани сериозни сили и средства от ВВС. За осигуряване на чисто море за безопасност при провеждането на стрелбите, що се касае до морските съдове в акваторията, са привлечени Военноморските сили. Не на последно място, разбира се, трябва да отбележим, че стрелбите се провеждат съвместно със силите и средствата за ПВО на Сухопътни войски. Това е едно мащабно учение не само в рамките на ВВС, но и на цялата армия, за отработване на въпросите по операция за защита на въздушния и морски суверенитет на даден регион.

- За миналогодишните стрелби казахте, че са елемент от антитерористичната подготовка на зенитно-ракетните войски. Такъв ли е тазгодишният сценарий?

- И тази година защитата от терористични актове е основна тема. Ние обаче усъвършенстваме подготовката по провеждането на тази операция. Сценарият е подобен на миналогодишния, но с внасяне на детайли, които са адекватни на нашето съвремие.

- Доволни ли сте от досегашната подготовка, оптимист ли сте за стрелбите?

- Досега проведохме всички мероприятия за подготовка на техниката и личния състав към учението. Щабът на ВВС извърши необходимите проверки и допуск на техниката и личния състав към провеждането на учението. Резултатите от изпитите са положителни и дават основание да смятаме, че стрелбите ще бъдат проведени професионално и най-важното - без произшествия, инциденти и недай си боже, човешки жертви.

- Доколкото разбрах, подготвяте и концерт за участниците?

- Осигурили сме концерт за личния състав в навечерието на стрелбите. Подготвили сме и съответните награди за най-добре проявилите се офицери, сержанти, войници и граждански лица, които ще бъдат връчени, разбира се, след преминаването на разбора на учението.


Разговора води полковник Спирдон Спирдонов
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42734

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 10:17    Заглавие:  

Започват стрелбите на зенитен полигон "Шабла"

Стрелбите на полигон "Шабла" в рамките на тактическото учение на Първа зенитно-ракетна бригада започват днес. Степента на досегашната си подготовка ще покажат разчетите на ПЗРК (подвижен зенитен ракетен комплекс), ЗУ-23-2 и 57-мм АЗО. Графикът предвижда още провеждане на тренировки на зенитно-ракетните комплекси С-75, С-125 и С-300 със Су-25 и РУМ (радиоуправляема мишена), морска подготовка на авиацията и осигуряване на полигона от ВМС.

От вчера сутринта започнаха тренировките под ръководството на бригаден генерал Божин Гаврилов, помощник-началник на Щаба на ВВС по подготовката. Следобед се проведе инструкторско-методическо съвещание с участието на заместник-командващия ВВС генерал-майор Младен Казаков, командира на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев, командирите на авиобазите "Безмер" и "Крумово" бригадните генерали Васил Димитров и Стефан Петров и помощник-ръководителите от Сухопътните войски и ВМС. Зачотните стрелби са планирани за сряда, а бойните - за четвъртък, когато е денят за високопоставени гости. Една от новостите на тазгодишното учение е участието и стрелбата на модерния зенитно-ракетен комплекс С-300. За него са планирани две ракети. Другата новост е получаването и използването от трите командни нива на информация в реално време в цифров вид от Оперативния център за въздушен суверенитет и от станция в района на полигона, каза заместник-ръководителят на учението полковник Стефан Бозов. Разбира се, командването продължава да използва и добре познатата ни информация от планшетите.

Пребазирането на участниците в учението от ВВС, Сухопътните войски и ВМС е завършило до 2 септември. Извършен е пълен цикъл на регламентните работи. От инструкторско-методическото съвещание стана ясно, че има готовност за действие на личния състав и на техниката. Осигурени са топла храна и добри условия за настаняване на военнослужещите. Сериозни заболявания няма. Според бригаден генерал Божин Гаврилов началникът на полигона майор Даниел Похомов и неговите подчинени са създали необходимите условия за успешна работа на подразделенията. Очакванията са за благоприятно време, включително и в сряда и четвъртък.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
калло

Регистриран на: 09 Яну 2004
Мнения: 11827
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 11:36    Заглавие:  

"подвижен" - това статия от БА ли е?хихихи
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
SHIKO

Регистриран на: 03 Мар 2005
Мнения: 957
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 15:36    Заглавие:  

Мани мани, БА е! За какво го наричаме най-бързочетения вестник мислиш Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Han Solo
[Moderator]

Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 3207
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 21:58    Заглавие:  

А това че ще стреля С-300 значи ли че изтича ресурса на ракиетите и че трябва да се използват за нещо? или при тях въпроса с ресурса стои по друг начин Embarassed
_________________
May the Force be with You
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27554
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 22:06    Заглавие:  

Cool Cool Cool
То първото изстичане на ресурса вече се е състояло през 1999г. След това е удължен. Нищо чудно резултатите от сегашните стрелби да се използват за още едно удължаване.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
popay_the_sailor
[Admin]


Регистриран на: 06 Яну 2004
Мнения: 10243
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 22:32    Заглавие:  

А "Волхов" още ли е на въоръжение?
_________________
Rolling, turning, diving
Rolling, turning, diving, going in again
Run, live to fly, fly to live, do or die
Run, live to fly, fly to live, Aces high.
--------------------------------------------
Есть ложь, наглая ложь и советская историография
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
King_Rat


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 3183
Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 22:33    Заглавие:  

Абе ЗРВ пак ли ще думкат по М11Д?
_________________
mostly harmless
Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27554
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 22:40    Заглавие:  

Cool Cool Cool
До колкото разбрах ще думкат по варел с парашут и по "Ястреб-2М".

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
T-72
[Admin]


Регистриран на: 16 Яну 2004
Мнения: 10412
Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 22:55    Заглавие:  

http://bgarmy.eamci.bg/scripts/isapivwb.dll
_________________
Кръвта вода не става!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
SHIKO

Регистриран на: 03 Мар 2005
Мнения: 957
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 23:10    Заглавие:  

Волхов още е в редиците! Това е доста по-модерен комплекс от Двината, въпреки че Волхов е подобен !Основно предимство е много по-добрата шумозащитеност, по-ниска долна граница на зоната за поразяване !Вепрки всичко си остава 1канална по цел
Последната промяна е направена от SHIKO на Пон 11 Сеп 2006, 23:25; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
SHIKO

Регистриран на: 03 Мар 2005
Мнения: 957
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 23:19    Заглавие:  

Елемаг, ресурса на коя част от комплекса С-300 е изтекъл та е удължаван, при положение че има гаранция 30 година за ракетата(а комплекас идва през 1989г.).Даже миналата година 2-ра зрбр стреля(пробно) със Неви със изтекъл ресурс и поразиха успешно целите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Елемаг
[Moderator]


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 27554
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 23:21    Заглавие:  

Cool Cool Cool
Ракета в контейнера е с гарантиен ресурс 10 години.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
SHIKO

Регистриран на: 03 Мар 2005
Мнения: 957
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон 11 Сеп 2006, 23:29    Заглавие:  

Прав си ! Обарках!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42734

МнениеПуснато на: Вто 12 Сеп 2006, 13:57    Заглавие:  

Днес са тренировките на зенитно-ракетните дивизиони


С морска подготовка на авиацията и бойни стрелби на системите за ПВО на Сухопътни войски започна вчерашният ден от тактическото учение в района на летище Балчик и зенитен полигон "Шабла". Под ръководството на бригаден генерал Божин Гаврилов задачите се изпълняваха по единния график, утвърден от командващия ВВС генерал-майор Симеон Симеонов.

Реалната подготовка на техниката завърши в неделя. Това бе докладвано от заместник-командващия ВВС генерал-майор Младен Казаков на генерал-майор Симеонов, който разреши стрелбите в рамките на учението. От летище Балчик за изпълнение на първата задача със Су-25 УБК излетяха капитаните Румен Кърджев и Росен Русев. Преди това полковник Альоша Стоянов даде необходимите указания на осигуряващия и на летателния състав. Генерал-майор Казаков обърна специално внимание на участниците в учението върху мерките за безопасност. Заедно с него бяха командирите на авиобази "Безмер" и "Крумово" бригадните генерали Васил Димитров и Стефан Петров.Екипажите на изтребителите излитат и кацат от авиобаза "Граф Игнатиево" и изпълняват задачи по техника на пилотиране, самолетоводене и бойно използване в района на летище Балчик и над море, каза за в. "Българска армия" полковник Константин Михайлов, помощник-ръководител на учението по авиацията за бойните и експериментални стрелби. По тази схема, продължи той, изпълняват задачи самолетите Су-25 и вертолетите, които усъвършенстват подготовката си в аварийно-спасително отношение над водна повърхност.

Вертолетите Ми-17 и Бел 206 на ВВС и Ми-14 на ВМС изпълняват задачи по аварийно-спасителното осигуряване по време на стрелбите. Тази грижа има и медицинският моторен катер 221. За отцеплението по време на учението, което се управлява от изнесен пункт, са привлечени кораби от Военноморските бази във Варна и Бургас. В командния пункт ВМС имат оперативна група. Както всяка година, и сега Свързочният полк на флота има изключително важна роля по време на стрелбите.

Повече от 2000 са участниците в това, както се изрази генерал-майор Казаков, учение на ПВО на Българската армия. По време на инструкторско-методическото съвещание той подчерта, че не може да има никакъв компромис към нарушителите на реда и дисциплината. Специални грижи са положени за настаняването и храненето на военнослужещите и за тяхното медицинско осигуряване. Според регламентиращите документи са организирани екологичната защита и опазването на околната среда.

Днес предстоят стрелби с ПЗРК, тренировки на зенитно-ракетните комплекси "Нева", "Волхов" и С-300 по радиоуправляема мишена. Командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев изрази очакванията си за отлично представяне на неговите подчинени. Прогнозата му бе потвърдена от командирите на дивизиони подполковниците Ивелин Иванов, Николай Петров, Александър Ячовски и Ангел Александров. Утре са зачотните им стрелби, а в четвъртък - бойните.

Полковник Спирдон Спирдонов
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 4 [48 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Учения на Българската армия
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0942s ][ Queries: 13 (0.0076s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2022 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker